懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

20/12 阿B 出世啦!
之後開始餵人奶,很順利好快上奶仲谷到好痛,阿B都肯埋身食
但可能阿B太肉緊的關係,而家两边乳頭都損晒。連泵出黎的奶因經乳頭損咗的地方,攪到有血, 唔可以比阿B食
唉!而家又谷奶,成日泵出黎又要倒。
老公見我咁辛苦就叫我不如唔好勉強.
但我又觉得好嘥喎,同埋真係好想餵人奶,两边乳頭唔知几時好???
真係唔知點算好啦?

大宅

堅持定放棄?

你有無用人奶塗在乳頭?
可以幫你快些好番

侯爵府

陪月勳章

既然有奶點解唔堅持呢??

如果損在可以用乳汁搽﹐
會快D好!

另外﹐人地話損係因為姿態不正確﹐
不防去多一、兩次健康院﹐
向姑娘指教下會有幫助。

別墅

堅持定放棄?

我已經有用乳汁搽。再医院姑娘見我咁样都有叫我用凡士林搽。
係医院每次餵奶時姑娘都有睇住, 阿B係蝴蝶咀,又吸緊成個乳暈,姑娘話都無問題.
佢地話唯一解釋係我啲皮膚嫩啲, 阿B又大食先會咁
每次泵完出黎90/100 ml 咁倒, 好嘥“
希望快啲好返啦! 唔係既話我怕我堅持唔到好耐

大宅

回覆:ShinTung820 的帖子

我出院既時候,浸會送左支羊脂膏,好好用,不過我唔記得佢既詳細既名。
另外吉之島有一個好似奶咀既野賣,你可以將佢放係你既乳頭上,咁阿B就唔會直接咬到你,你可以試下。

別墅

堅持餵人奶,加油!!!

子爵府

回覆:堅持定放棄?

應該揸乳汁,再揸羊脂膏,然後再係上面蓋一pad 雪凍左既hydrogel pad,又或者凍椰菜。唔可以再埋身住。

Mama likes you, Mama loves you, Mama adores you.

子爵府

個泵都買左返黎,唔用仲晒。

Mama likes you, Mama loves you, Mama adores you.

大宅

回覆 ShinTung820 的帖子

唔埋身餵可以嗎? 我都怕第時bb會整損, 都考慮緊第時會泵定出嚟先.

大宅

好媽媽勳章

盡量餵人奶會對bb好d, 你朝着呢個方向, 你就會捱到, 但係都要以自己既身體狀況為先, 如果你又瞓唔到, 又無得抖,我勸你就用奶粉補奶,咁有人幫你餵奶,唔使咁辛苦嗎!

子爵府

lhingw 發表於 11-12-25 21:21
我出院既時候,浸會送左支羊脂膏,好好用,不過我唔記得佢既詳細既名。
另外吉之島有一個好似奶咀既野賣, ...
我都係jusco 見過個一個類似奶咀既野啊!但我見好似無乜jm提起過,我想餵人奶時用,但又唔知好唔好…唔知有無jm試過呢?

別墅

堅持定放棄?

好似係有呢样野,医院姑娘好似提過叫奶盾,都可以一試
為咗阿B好,我会再堅持一吓既

大宅

比啲心機

禁止訪問

回覆:堅持定放棄?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

ShinTung820 發表於 11-12-26 00:59
好似係有呢样野,医院姑娘好似提過叫奶盾,都可以一試
為咗阿B好,我会再堅持一吓既

...

堅持堅持. 上唔到奶, 或唔想餵而唔餵就冇得好講. 你想餵, 又上到奶, 咁梗係餵, 你初初堅持都係為左要俾抗體俾bb 之麻....

我餵兩胎都損過, bb 埋身前真係要鼓起勇氣去忍受佢噬埋黎果下痛.... 如果肯定姿勢係冇問題既話, 好番之後就唔會再損架啦, 我諗我痛都係1-2個禮拜之內既事, 最後兩次都不知不覺餵左年幾. 我損左果陣, 淨係餵完唔抺就著番衫.

加油!

大宅

回覆:mandelicious428 的帖子

我用過,舒服D無咁痛,如果你好痛,健康院姑娘都會叫你試下用。

禁止訪問

引用:好似係有呢样野,医院姑娘好似提過叫奶盾,

首頁

尾頁

跳至