論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:有冇人會出雙糧或花紅比工人架?

過年俾封大利是算啦。

好彩我個姐姐未有咩暗示,通常愈暗示就愈令人反感,我就反而會唔想俾。

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我比你一件事,你暗示要我比就no way.
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

我家姐姐話識個印印響台灣照顧亞伯,死左之後將所有遺產送左俾個印唔係D仔女。我未問姐姐點解到我家打工而唔係去照顧老人家,佢答得都妙,話自己唔可以挑選,而是公司安排wor.

noproblemom  乜個亞伯留番一蚊家產比個印咩?點解仲要打工呀. 根本就老作.  發表於 11-12-29 16:51

男爵府

我都無雙糧......
我都好勤力返工咖......

子爵府

如果工人咁同我講我都唔會畀,因為唔想佢覺得問吓就咩都有. 仲要一開口就成個月人工.

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

你會唔會叫你老闆出比你,
:;pppp:
啋佢都傻
主 賜 平 安

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

食我地住我地吳使交通費又有醫療保險&回鄉機票,仲要雙糧當我地個個大老闆咩!其實外傭打工好過好多香港人啦,仲吳知足。

姐姐開口要雙糧,好似比系應份,吳比你就系衰人!

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

我無俾雙糧, 表現好最多過年俾封利是大d,

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

2樣都唔會比..

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

好耐之前嗰fd 有年試過俾年終bonus 工人. 但佢嗰工人, 就e 為嗰bonus 係每年都有, 第二年問嗰fd幾時出bonus俾佢. 但嗰年佢自己都俾人cut 咗人工, 點會有錢俾工人. 嗰工人知道後, 工作態度差咗好多.

noproblemom  人版, 自己攞黎賤. 有錢留番比自己或屋企人好過啦.  發表於 11-12-29 16:53

男爵府

綜合左各位意見同經驗,我知道應該點做。就係,利是仔一封!

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

好難攪...比開下年又比..咩...

水晶宮

一定唔會出比佢...............

象牙宮

一句 : 外傭當香港雇主 "傻仔".

佢講0羊都可以., 屈都可以做, 何況 報大???

凡是多想一想, 工人的動機吧! 學 smart D

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

我不會,工人做得好,最多新年利是大封d

大宅

我唔會, 做得好, 利是可能會大封啲, 但bonus or double pay, 比開咗我驚變老馮, 無得比佢又會唔高興

大宅

我之前每一年都有比,但後來發現工人不單無做得好,態度各樣都好差,後來我無再比,佢覺得好奇怪,但我表明我一早講咗係做得好先有,咁佢當然唔高興,但我無理佢,依家我發覺對工人合理就得唔駛太好!

noproblemom  比開好難收番. 食過番尋味.  發表於 11-12-29 16:54

大宅

我今年諗住二封$20, 然後$500當Bonus佢做得先有的. 想比佢知,如果佢下年吾好,我未必會比$500佢的, 咁吾知好吾好呢?

男爵府

引用:我今年諗住二封$20,+然後$500當Bonus佢做得

原帖由 Orv 於 11-12-29 發表
我今年諗住二封$20, 然後$500當Bonus佢做得先有的. 想比佢知,如果佢下年吾好,我未必會比$500佢的, 咁吾知好 ...
我都係想咁樣

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

同拒講,香港打工仔都未必有呀,有時好彩有都系雙糧咋,不過都用左黎交稅啦。
過年比封利是,做得好大D,就系甘!利是個餡就系雇主話事!

首頁

尾頁

跳至