跳至

首頁

尾頁

洋房

件事係咁既,我老公呢係馬來西亞人華橋,一直都係HK生活有成10年,甚少返去馬來西亞,嚴格黎講都算大半個香港人,所以馬來西亞既野佢知得甚小。而老爺奶奶就一直住檳城,都係不問世事果隻,但就有生意係KL(好似都做得ok大,但老公甚小過問,因為自己都算係專業人士,叫做可以唔洗靠屋企)。早排,老爺大病一場,返去探佢果陣,終於開口叫我老公返去KL接手生意(其實佢地d父子關系唔太好),當然老公同我十萬個唔願意la,但老公係獨仔,無計,走唔甩la。問題黎啦,我同佢咁多年都只係去過KL兩次咁大把lor,對果個地方其實感覺不大,但依家要過去住,老爺奶奶又叫我地係KL買樓,大佬rrrr,我地一齊左咁多年只係去過兩次,路都未識,就叫我地去揀樓買,點知買邊區,再聽人講,話早10幾年前馬來西亞好多「爛尾樓」,上網睇又90幾個發展商,都唔知邊個信得過,所以請求各位媽咪幫幫忙,介紹下邊區比較好住,同有無邊幾個發展商比較穩陣?麻煩晒呀,咁多位媽咪。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:關於K.L買樓問題,麻煩大家幫幫忙@_@

你買咗起好果啲咪唔洗驚爛尾。既然佢地哃kl有生意,點解唔幫你?

邊度住最主要睇你邊度返工,否則時間都係花晌塞車上,location, 交通,週邊設施,要避免有回教寺,等等。我知道puchong,damasara mutiara, 都好多華人住。面子書有大馬媽媽團,你可試晌果邊問下。

洋房

回覆 Elefant老婆 的帖子

唔該晒喔!!Elefant老婆!!老爺生意其實上晒鬼道,加上佢不問世事身體又唔太好,甚小去KL,公司又係得d老人家,都問唔到咩意見……你介紹果d地方呢,去KLCC會唔會好遠?因為老爺公司係附近,仲有呢,尋晚同老公係tst行街食飯,無意中收到張傳單,話賣KL樓,代理公司個名呢就未聽過(可能我見識少hahahaha)但話係果邊既四大發展商又剩,個名叫UOA ,唔知你有無聽過呢?穩唔穩陣呢?跟住返home做下功課,上過網睇過佢呢間公司既資料,好似唔錯,睇中個盤係KLCC附近叫Binjai 8(個名都未識讀:;pppp:),但就得相同小小資料,你知啦,d網上圖片鬼死咁靚,驚好似香港果d咁,PS好勁,過兩日同老公上去間公司睇下先。我都想入KL媽咪會既FB喔,等我第時黎到唔洗無朋友喔,但我地未有小朋友,可以加入嗎?

大宅

畀面勳章

我贊成你買現成樓,大馬d野唔爛尾都分分分鐘拖你1,2年呀.我試過啦,真係想殺人,又無得投訴

同埋現成樓你咩都有得check,未整好果d..唔好太信....大0既建築商又點,一樣唔少出問題..所以現成樓最安全...聽你講,應該經濟好好,咁就選近KLCC果邊D樓啦,至少唔駛怕塞車咁耐,要知KLCC塞車係勁恐怖,10MINS路程可以變左2小時...所以你地要在果邊工作的話,最安全係住果邊,又或者AMPANG,都好近klcc,Elefant老婆說的puchong,damasara mutiara係多華人但唔近KLCC.唔太岩你地了...雖然PUCHONG好好住(我住緊)

唔駛有小朋友先入的,只要係在大馬的香港人就可JOIN
KL媽咪會

洋房

多謝晒,咁多位啊!我同c6最後揀左mont kiara ,又靜d,都唔錯,但我想問呢,因為我今次買係二手,唔想所有野資料都靠晒個agent果邊得知 ,怕俾佢呃。其實,o係KL買二手樓,有無得好似香港咁去田土廳搵到屋主既資料呢?

大宅

畀面勳章

做咩買Mont kiara???咁你以後都要好好選擇出門口時間了,果區
都好塞,去KLCC又塞,不過Mont kiara就勁多香港人同日本人,你一定好開心...保安都係好好的.

至於你講有無得好似香港咁去田土廳搵到屋主既資料,呢樣我唔知呢,因為我第1次買係買新樓,現在住0既係直接同我大伯買的,所以我唔知@__@但我覺得多數無..因為就算有,以大馬人既做野方法同態度,應該係睬你都有味囉除非塞錢比佢地啦,黑暗到嘔的國家,日後你就會明的了

珍珠宮

引用:多謝晒,咁多位啊!我同c6最後揀左mont+kia

原帖由 salonpas19 於 12-01-13 發表
多謝晒,咁多位啊!我同c6最後揀左mont kiara ,又靜d,都唔錯,但我想問呢,因為我今次買係二手,唔想所有 ...
老老實實,有現成樓可睇到間樓點,有冇leak有冇crack, 個屋苑management好唔好,鄰居好唔好,mont kiara 保值力好,穩陣。你唔鐘意可賣返出去,但你人生路不熟,呢度方便你。第二時你再可搵或起自己嘅dream house。

其實鄰居質素好,多華人你會舒服一啲,你住落咗會知道幾時可以出街,幾時塞到C.

珍珠宮

我間屋個圖則,裝修時要去有關部門度睇,但佢地搵極都搵唔到話唔見咗。

侯爵府

puffer-fish 發表於 12-1-11 18:58
我贊成你買現成樓,大馬d野唔爛尾都分分分鐘拖你1,2年呀.我試過啦,真係想殺人,又無得投訴

同埋現 ...

我地對馬來西亞都好有興趣,希望用2nd home移居過去
請問PUCHONG區有lrt/mono之類的集體運輸? thx

侯爵府

puffer-fish 發表於 12-1-13 20:37
做咩買Mont kiara???咁你以後都要好好選擇出門口時間了,果區
都好塞,去KLCC又塞,不過Mont kiara就勁多香港 ...
如果以退休生活,馬來西亞又是否ok呢?
想買間平平地2層平房,有無好的區域介紹,thx

侯爵府

Elefant老婆 發表於 12-2-20 22:26
老老實實,有現成樓可睇到間樓點,有冇leak有冇crack, 個屋苑management好唔好,鄰居好唔好,mont kiara 保 ...
因為老公幾喜歡馬來西亞,我地開始計劃參加my 2nd home,
如真的批核,大約一年後就會置業,希望買到2層house,近集體運輸,
如去klcc可park & ride, 請問有無好介紹? thx

大宅

畀面勳章

回覆 littlefatc9bk 的帖子

退休生活,馬來西亞係唔錯的,多海灘又多樹,無咩大壓力

PUCHONG區無LRT果D,但聽說遲D會有,之但係在大馬最好識driving,
因為LRT唔係處處去到,就算有LRT好多時都唔一定在你家附近,同一區都好大的,唔似香港咁細...
你本身想住咩類型的屋同有咩要求先???我兜得最緊要住華人區,咁樣撞口撞面的都係華人,親切好多,同埋又易D找到唐人食物,好好多

侯爵府

thank you

侯爵府

puffer-fish 發表於 12-3-3 23:51
回覆 littlefatc9bk 的帖子

退休生活,馬來西亞係唔錯的,多海灘又多樹,無咩大壓力

puffer-fish, 多謝你的回覆, 你在馬來西亞生活左幾耐吖? 可否比d意見我地

早個月我地去過kl旅行, 老公幾鐘意天氣/綠化/地方大, 又知道有my 2nd home計劃,
想著手研究一下退休生活

我地搭過火車去怡保,kl市內搭過LRT & mono,發現KL's集體運輸幾方便,搭LRT出入市中心唔使塞車
咁我地諗,如果住在一區附近有LRT,買返架車可到方便出入,如有必要去市中心,又可park & ride.
而住屋方法, 我地鐘情有管理,大型發展的house+小花園,面積唔係要求好大,但老公鐘意種下野,有小花園最理想
我地無朋友親戚住在馬來西亞,未有途徑了解其他再深入的問題,希望依家開始多加了解,遲d就要決定申唔申請過去

大宅

畀面勳章

我2003年就來大馬住了,都好多年,住過AMPANG同PUCHONG區,各有各好啦,AMPANG出去 D大型shopping mall近 d,puchong出去遠d,但講住得舒服係puchong...可能以前我住馬拉區...現在住華人區,好大分別,同埋之前我住CONDO,現在的是排屋,管理都好唔同..舊果間果D所謂管理真係..唉..你買樓要好小心,因為好多造有保安其實同無都無咩分別,一定要小心啊

大馬太大了,我都唔係好清楚其他區,如你地想要有小花園果d就要買排屋/獨立屋果 d ,大馬既屋多數都大間的...特別係你要有得種野果d,一定唔會細得去邊.但如你想要LRT & mono果d,Puchong就無了...唔知有無其他媽媽知其他區幫到你?

珍珠宮

我以前返kl住幾日,未有小朋友時都試過揸去ampang然後搭lrt去巿中心,但體驗咗一次之後就無再試,一嚟天氣熱無咩想晌條街行,二嚟泊車都好方便,唔洗泊咗㗎車再轉交通工具,話塞車其實你會知咩鐘數會塞,如果你退休,時間有彈性可避塞車。我自己買完嘢一袋二袋都唔想拎,只係想擺入車尾箱然後開車走人。

如puffer fish所講,住有花園嘅屋,你或許可看看gated community 呢類型屋苑。

侯爵府

回覆 puffer-fish 的帖子

puffer-fish, 唔該晒吖
睇過my 2 home資料,批核1年後可draw RM150,000出嚟買房地產,
如果我地真係決定申請,都有1年或更長時間去鞛樓,
好在你提點,我哋會多加留意不同種族社區呢個問題,
上次主要在市內食嘢,下一次要到puchong一行

侯爵府

回覆 Elefant老婆 的帖子

Elefant老婆, 唔該晒吖
因為我地當咗係香港咁諗,按你意見,我地唔需要特別focus在有無LRT/mono呢d
睇黎可考慮的地區可以更廣!
另外,想請教馬來西亞地產,
我地使唔使去到特定一區,例如puchong,才可搵樓
定係我哋聯絡地產公司講出要求,佢哋會安排呢?

大宅

畀面勳章

通常在網上會有相關的地產佬,大馬唔似香港咁咁多一間間地產公司的,
我地睇樓都係找朋友介紹OR 上網找想要的屋,之後會有好多相關的網睇,入面有哂地產佬contact,最好找回果區地產佬,因為佢地比較多樓盤在手,跨左區未必有的

你地識駕駛的話根本唔駛focus在有無LRT/mono,真係自己出去方便得多(不過我唔識drive..我係靠老公同朋友車我的,haha)

珍珠宮

呢邊泊車唔會好似香港咁等兩個幾鐘先有位,而且泊車相對嚟講算好平,停車場泊4個鐘都係RM3-5左右。即HK10+左右。

我係先租condo,然後住落再慢慢搵有地屋嚟買。跟住仲要裝修、買家電傢私(好多濕碎嘢要睇)俾自己一年時間都好急。因你又要預佢做得唔好埋尾。

搵屋我以前就去想住果區,再搵幾間地產鋪,入去問佢地,然後就約去睇樓。通常我地要再約因為佢地好多都要再攞鎖匙。早上約agent a睇完下午再約agent b。

呢邊買屋租屋通常都係

1靠朋友介紹。
2地產代理
3新屋(發展商示范單位)
4獨立地產經紀
5揸車去果區睇,兜下睇邊度有放盤同時睇環境。

首頁

尾頁

跳至