跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆 puffer-fish 的帖子

唔該晒! 你地既經驗&意見好有用, 先租後買真係可以比自己多d時間探索邊區比較適合自己

侯爵府

回覆 Elefant老婆 的帖子

唔該晒吖!!
呢2日我好積極搵多d有關 my 2nd home's 資料
原來佢只准買RM50萬或以上的房屋, 如果決定申請,
我地初步都唔會急住買, 用先租後買似乎幾適合

大宅

各位馬拉媽咪您們好,我在2011年經香港Agent在Mont kiara買了一層樓,希望退休後到馬拉享受生活。發展安排我們到KL收樓(包機票), 我們對安排、樓宇質素、用料、屋園環境、設施、保安等等都非常滿意,整個買賣流程都順暢,但........唯一令我們不滿就是發展商扣了我們HK$萬多元利息,話我們遲交大訂!!!!!!!????HSBC話巳經on time過數比發展商, 不是他們的責任。 我們跟香港Agent理論,他們說會跟進,事情巳過9個月......香港Agent說發展商沒有回覆!! (我相信香港Agent根本沒有跟進, 因為他們巳收commission話知您死)。想問各位馬拉媽咪,我可以怎樣做? 有什麼途徑或部門可以幫忙追討?Please help.....

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:各位馬拉媽咪您們好,我在2011年經香港Agen

原帖由 五月MaMa 於 12-03-16 發表
各位馬拉媽咪您們好,我在2011年經香港Agent在Mont kiara買了一層樓,希望退休後到馬拉享受生活。發展安排 ...
咁大鑊!HSBC話已過數咁有冇paper evidence? 其實點解佢地會扣到你錢,唔係應該銀行出數俾佢地,銀行遲銀行負責。

大宅

回覆 五月MaMa 的帖子

馬拉有好多樓花在香港推出, 提供很多優惠吸引港人/強國人投資,佢地就響rebate個數直接扣除。剛星期日又有樓花,所以直接去踩場,個Agent見到我地都好驚,怕我地影響佢地做生意。我地把所有文件要求他認真跟進。佢意思係發展商/律師/銀行都無問題,應該係政府份Consent 批文遲左......銀行要Consent到手先release $$ 比發展商。想問吓真定假? 一般Consent要批多少個月? 我地5月頭比訂金,銀行5月中通知貸款批出,9月中發尾數給發展商。

珍珠宮

因為我地唔係經MM2H買樓,所以唔需要政府consent。但係你地過數個流程都好快,得四個月?你間樓買時係咪起到七七八八?我由佢一塊吉地時買,到入屋睇樓整整兩年時間。
我覺得係有個漏洞係度,除咗係銀行、律師或發展商嘅錯而阻礙咗個payment,其他情況遲咗係要你俾。但佢地無包括政府在內。

你睇返個網站呢度佢有咁講:

Q: The developer is charging me late payment interest which is not my fault. What should I do?

A:
All payments under the Sale and Purchase Agreement (SPA) must be paid within the time frame specified in the agreement. Otherwise, the developer has a right to charge interest on late payments. Unless you can prove that the reason the progressive payments were late was because of the financier, lawyer or even the developer, you will have to foot the bill. Lawyers and financiers dealing with conveyancing work are familiar with the time frames within which they have to work to prevent buyers from footing additional interest on late payments.

其實佢講話係政府遲,(聽聞一般都係一個月左右至三個月)但你地有無核對過時間流程,係咪真係呢
方面遲呢?HSBC話已經on time 過數俾發展商,點解政府遲而HSBC可以on time 架?講真佢俾唔到我睇政府個文件個日期我都唔會信佢。

個rebate有無白紙黑字話俾你?如果只係口頭承諾都好難追,如果係個hk agent有問題你就話可以同香港消委會度投訴佢。但你連尾數你都俾埋都好難迫佢(包括發展商在內)

果陣我地買樓時,銀行建議我地自己搵一個代表律師,因為發展商雖然有律師同銀行跟進,但佢地只代表發展商利益,之後嘅一切事務都經由雙方代表律師進行。同埋你攞咗鎖匙但簽咗紙收樓未先?你有無驗到樓,呢個都好重要。

大宅

Hi Elefant, 真係好多謝您的回應。可否提供網站地址給我? 我要forward比有關parties跟進。另外, 發展商有寫明個rebate的%, 但要收到銀行全數後才發放rebate, 咁佢地就可以想點就點!! 樓巳經交收完畢,我地真係好無辜, 唯一途徑就係依賴HK agent, 但佢地愛理不理......

珍珠宮

個網址俾咗你啦,其實係响先前個回應按「呢度
咁你又唔洗咁灰嘅,最緊要間屋好,你攞一舊錢出嚟買屋都係想買間住得舒服嘅屋,我相信個rebate唔係你買呢間屋嘅考慮重點。其實呢邊買屋即使所謂嘅貴屋,都可以有好多問題,你自己請人返嚟起屋你都要鴿實佢,唔好俾佢偷工減料,行捷徑。

上面個網址有埋check 屋(如有無漏水、空磚)都好有用。

大宅

地點+樓的質素都很滿意, rebate只是bonus, 只不過係唔順氣0羅。請問您在馬拉住了多年?是否很多港人居住?

珍珠宮

回覆:五月MaMa 的帖子

我係98年嚟,至於多唔多香港人,其實話多唔多,話少唔少。我諗KL多啲香港人住,檳城見過面就有3位,但未見過就唔止。我有時去shopping聽到有人講廣東話都會望兩眼,有時都會突然聽到好多香港廣東話,不過我估佢地係旅遊多。其實個個州都有(我自己有遇見過,朋友介紹)不過唔係個個都上網。我諗情況同香港多唔多大馬人一樣。

大宅

我可以同您講,相比強國人and 外傭,馬拉人真係好少0羅!

禁止訪問

別墅

我想問技投資大馬物業,按揭是在香港或大馬的銀行做?
一般可以做幾多成?

謝謝!

大宅

回覆 oymok 的帖子

嘩....真係足足一年無來"馬拉媽媽會"掃場.......眨眼層樓巳買了2年, 現在要安排租務事宜才來update 下。Hi Oymok 我是在馬拉HSBC 做mortage 的, 只要您收入50%支持到會批。2年前8成半mortage, 現在就不知了......2年後要交duty fee .....

複式洋房

回覆:oymok 的帖子

我買了兩個物業,最多做九成,但要其中一人是 local. 我和我老公第一間樓是九成,第二個只批八成

大宅

回覆 beep 的帖子

Hi deep, 您現在住馬拉or香港? 有D野我想請教您....

複式洋房

引用:回覆+beep+的帖子Hi+deep,+您現在住馬拉or

原帖由 五月MaMa 於 14-05-13 發表
回覆 beep 的帖子

Hi deep, 您現在住馬拉or香港? 有D野我想請教您....
我係香港,不如你 pm 我

首頁

尾頁

跳至