自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

小學二年級下學期 ? 定三年級上學期 ?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:請問小學幾時會學到 past tense ?

二年級上學期已經教了

dada~0w0~  me 2!~~~~~  發表於 12-1-3 16:06

大宅

一般普通嘅小學,跟書如longman express ,要係三年班下學期先教。二年班都係打好基礎,學好現在式同現在完成式先,tense嘅嘢唔可太急學,好易亂。

大宅

二年班最好係學多啲生字,一定要識查字典,識多啲字,打好個底

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 christy8699 的帖子

depend on which book u're using, normally P2 or P3
There is a light at the end of the tunnel!

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

阿女學校用step up係三年級上學期

大宅

我知道間間唔同, 所以想知下, 有個心理準備.

唔該晒各位媽咪

水晶宮

我女係一年級

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我仔都係一年級, 唔係好有系統咁去背, 但一般課文已經滲入左PAST TENSE

子爵府

P1 for past tense, present and present continues tense

象牙宮

大宅

P2

首頁

尾頁

跳至