少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

阿女26個月大,由6299湊,週末我地先接返,細佬剛兩個月,遲d放完產假先交細佬俾6299,所以而家逢星期日送個女返6299度,阿女會睇住我地同細佬走,佢就會好唔開心,唔肯攬,唔肯byebye,有時仲去拍(打)細佬,可能以為我地掉低佢但係又同細佬走,之前坐月我冇過去睇佢,有日佢同99講:媽媽唔錫囡囡錫細佬。我好心痛又內疚,知個女仲細,佢唔係有心傷害細佬,只係未識表達。雖然成日同佢講爸爸媽媽好錫佢,叫佢都要錫細佬,佢似明非明。唉,有咩好d嘅方法教佢呢?

大宅

返工之後試下只係take佢返home唔take細佬, 隔week咁俾佢試下, 話佢知mami想兩個都take, 邊個留低係麻麻度我都會好掛住佢, 趁細佬未識聽, 讚家姐多d, 又話細佬都鍚家姐, 叫佢鍚下細佬, 我大囡5歲半, 細囡2個月都呷醋, 暫時都係咁教大囡

大宅

樓主,我個情況同你一樣,我都覺得自己忽略左個大仔(3 yrs),好內疚。雖然有同大仔講爸爸媽咪好錫佢,細佬(1 month)都一樣愛哥哥,佢又係似懂非懂,有時會攬住細佬錫,但有時會打佢。。。我地見到咁,只好同佢講唔得傷害細佬,如果我地為咁打罵個大仔,佢妒忌心會仲重。唉,我覺得問題基本處係我地要交低個大女/仔比62&99湊,自己湊唔到,所以大人會覺得內疚,小朋友會唔開心。但生活就是如此無奈。 。。。。。。。。

複式洋房

回覆:RainMa 的帖子

我仲以為冇人會理我,好多謝兩位嘅回覆。

生活逼人,係冇得簡之下有6299湊已經係而家最好嘅安排。我地都不停講佢知我地錫佢,佢有時會去錫細佬,拖下手,但佢唔開心時試過拍細佬個頭,嚇死我,我間屋細,根本不可能請工人,我考慮緊當細佬交俾6299後,每晚接大女回來,第二朝由我送佢返學,放學佢先返6299家,希望令佢明白我地唔係掉低佢。你地會唔會考慮呢個方案?

大宅

我都有2個囝(3yrs & 7 months),大囝都有呷醋.. 所以我地比好多時間比大囝. 因為細嗰個呢家未識. 試下講/做多啲討好說話比家姐聽.. 如
"細佬都鍚家姐",
"睇下,細佬一見到家姐,笑呀, 細佬好鍾意家姐",
聖誕節/復活節/生日, 都幫細佬買多份禮物比家姐
...

我覺得可以的話每晚都要陪自己既囝囡, 雖然好辛苦,但佢地啲時間過左冇架啦..

別墅

我大女快三歲, 細仔快歲半, 好慶幸佢哋相處得唔錯...
我要返工, 兩隻小鬼返育嬰院...
其實...大人要公平, 小朋友都要公平...本來個個錫家姐...多左個細佬家姐會感到分薄左...但我自細佬出世後我同個女講兩個都一樣咁鍚, 買嘢兩個都要一齊有份...呢個轉變...大家都要時間去適應...add oil mama

大宅

媽咪mandytanghk講得好岩,無論幾辛苦,都儘量希望陪到自己的小朋友,因為佢地的成長時光真好寶貴。所以我都計劃緊自己湊番2個小朋友,唔想假手於人。

複式洋房

回覆:阿女呷細佬醋,點教好?

我都係咁上下情況,大女2歲9個月,細仔仲有一個禮拜先滿月,大女喺細佬出世後就成日發脾氣,大女不嬲好聽我話同好錫我,但係而家鬧佢佢唔聽,問佢係咪驚媽咪錫細佬唔錫佢,佢就遮住對眼偷偷咸,攪到我都想咸埋一份!鬧又唔係唔鬧又唔聽,我都唔敢抱成日細佬,99而家陪我坐月睇細佬,遲d得我同工人都唔知佢會唔會更大反應!

複式洋房

當你見到個女時,你盡量嗌左個女先,鍚下佢,同佢傾幾句先,然後同個女講:「不如我地一齊去睇下細佬?」
我個女大個仔年幾,我都係咁,而家個女會拖住我自己話:「睇下細佬呀!」

複式洋房

回覆:阿女呷細佬醋,點教好?

細佬而家5個月大喇,家姐已冇咁呷醋,仲不時走去錫細佬,又攞玩具去tum細佬,只係有時想我陪佢玩或陪佢瞓而唔俾我抱細佬。

首頁

尾頁

跳至