2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家分享下

大宅

回覆:Joannewing 的帖子

上一胎餵唔到人奶,今胎想試試再食奶粉!大女食a+,係7年前嘅事!而家貴到嚇死人!

大宅

跟番上次大仔食FRISO1 , 不過2008果時賣$140 , 現在要OVER $200

carrie_kiu  係丫, 所以都可以諗下荷蘭版美素~  發表於 12-3-6 16:30

別墅

今次係我第一胎, 都會嘗試餵人奶....

尿片會買番pampers...有冇更好提議?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

奶粉-可能跟醫院當時牌子...尿片- pampers
濕紙巾- huggies 又厚又濕

大宅

想問問初生bb一罐奶粉可以食幾耐 (假設個b係唔肯食人奶全奶粉咁餵) ??

puffy0305  根據我大女, 初期係5日ko 1罐, 一個月4-5罐~  發表於 12-1-9 15:22

複式洋房

我問人話初生bb一個月要4~5罐奶粉,即係要1千幾佰

大宅

回覆:siupat 的帖子

有friend 説hugguies個面乾爽d,而pampers好似吸得多d。唔知係咪真呢?

禁止訪問

畀面勳章

回覆:大家諗住買咩牌子奶粉,尿片,濕紙巾&$$

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

而家係第一胎

奶粉:
諗住試餵人奶, 如果唔得就可能牛欄 / 美素佳 / 卡xxx羊奶奶粉

尿片:
諗住用新式尿布, 而家揀梗

濕紙巾:
呢樣未諗呀.... 因為諗住比較簡單, 所以可能到時先算

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

而家係第一胎

奶粉:
諗住試餵人奶, 如果唔得就可能牛欄 / 美素佳 / 卡xxx羊奶奶粉

尿片:
諗住用新式尿布, 而家揀梗

濕紙巾:
呢樣未諗呀.... 因為諗住比較簡單, 所以可能到時先算

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

大家諗住買咩牌子奶粉,尿片,濕紙巾&$$

我上胎全人奶,今胎都會,如果今胎d奶都係好足好夠o既話。
尿片主要都係huggies同pampers,再加尿布,尿片o既野,初生b換得比較密,所以冇咩所謂,平o既就會買果隻,但當然最緊要佢o地用o左冇敏感同紅啦,有媽媽講過噓噓樂都ok。 不過都貴o左好多lu。濕紙巾用o黎方便出街抹patpat o既,johnson 同huggies係ok o既。但大d我會用拭拭樂或combi,因為大d主要用途係抹咀果d,要以純水為主。

大宅

引用:我上胎全人奶,今胎都會,如果今胎d奶都係

原帖由 wy_yen 於 12-01-05 發表
我上胎全人奶,今胎都會,如果今胎d奶都係好足好夠o既話。
尿片主要都係huggies同pampers,再加尿布,尿片o ...
請問你全人奶餵到bb幾大?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 回覆:yoko280304的帖子

我餵到20個月大呀!e家阿仔都係停o左7個月到。佢e家都冇再特別飲奶果d呀,有買佢就飲,冇佢都冇所謂。奶奶都慳返。佢e家基本上又戒o左片
,淨係夜晚訓覺先用,所以e家好彩都唔會需要用太多錢o係佢身上。heehee

大宅

回覆:wy_yen 的帖子

你好厲害呀!希望我今次都可以好像你餵得咁好!想再問問你是泵出嚟餵定埋身餵呢?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 回覆:yoko280304的帖子

我係埋身餵呀!埋身餵其實方便好多,不過首先要自己唔好介意人o地點睇同目光先喇。好在我身邊d人都好support我。餵到咁耐,我果時又真係慳唔少呀!加油。我們到時一齊努力啦。一定得o既。

WunieCon    發表於 12-1-6 09:40

別墅

我都就黎上堂學點餵人奶, 希望一切順利啦...!

禁止訪問

伯爵府

回覆:sirek 的帖子

留意下D產前講座,有D係專講餵人奶。
我下星期二晚去kinetic同下星期六朝QE兩個講座都係母乳餵哺

大宅

引用:留意下D產前講座,有D係專講餵人奶。 我下

原帖由 WunieCon 於 12-01-06 發表
留意下D產前講座,有D係專講餵人奶。
我下星期二晚去kinetic同下星期六朝QE兩個講座都係母乳餵哺

...
QE星期六個講左喺未walk in 就得?

首頁

尾頁

跳至