論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

新到5個月工人話家人要佢快D還$,佢話佢個friend話如果佢同傭主分開食飯可以有$750飯$。

請問係咪? (老實講我唔信$750,又唔想分開,有無開場白打發佢(話唒佢幫我揍b)

大宅

回覆:vicjo 的帖子

水晶宮

2018復活節勳章 15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

大宅

合約上話咗如沒有食物供應就要比$750當係飯$$,但如果有得供應就唔駛比。

男爵府

回覆:vicjo 的帖子

唔係分開食飯,而係完全唔食由你提供嘅食物,咁你就每個月比佢$740or$750(唔肯定)。佢就唔食你早丶午丶晩餐,飲品丶㗎啡丶水果等,除非你自己鐘意請佢食就另外計!

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

佢就想啦,而家冇得比佢食呀

複式洋房

unless you don't provide any meal for her if not you don't need to pay her this!!!

複式洋房

宜家好少人唔比食物D 姐姐架麻... 其實一個月得果7百幾, 要食30 日, 每日3餐都可能未必夠用

複式洋房

If the contract is signed on or after 2nd June, 2011, food allowance is no less than $775 per month if the employer doesn't not provide ANY food.

子爵府

攞住份合約同佢講:係唔提供任何食物先至會有food allowance. 唉!呢啲人真係貪得無厭,畀咗三餐佢仲想攞錢. 小心啲佢會偷嘢.

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

佢都做左5個月, 總要還多2個咋, 唔使甘心急呀, 可能個工人都只係諗計要多750, 當然佢一定有計繼續享用僱主食物啦.

男爵府

回覆:工人話佢有$750飯$

比左$750都唔擔保佢會偷偷地拎你屋企既嘢黎食,制唔過!

大宅

It is hard not to provide food unless you do not need her to cook or you do not eat at home.

You can imagine the taste of the food if she just cooks for you and family and she does not eat. Even she eats, she may not cook very well.

Besides, do you think she can have sufficient nutrients with that amount given the high living standard. She has to subsidize food with her pay or she will still eat yours silently. When she cooks her own at home, you pay more on energy and you still provide salt, sugar, soy sauce..., unless she just eats ready to eat food.

公爵府

引用:比左$750都唔擔保佢會偷偷地拎你屋企既嘢黎

原帖由 艾文兒B 於 12-01-07 發表
比左$750都唔擔保佢會偷偷地拎你屋企既嘢黎食,制唔過!
冇錯,仲要比佢出去買餸,嗮火,煤氣,時間,清洗煮佢自己d野食,邊有咁多時間比佢曼曼煮呀?我一定唔比!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你比咗$750後, 佢將你D飯煮多D, 咁你有飲淨. 你D餸, 有得凈嘅, 汁都有淨嘅, 到時佢食埋, 咁$750就袋袋平安

首頁

尾頁

跳至