論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

背景:她是我家4年來第三個工人姐姐(第一個:做左2年完約,第二個:做左4日,我已經忍唔住,用左成皮野送佢走﹗跟住CALL埋返舊工人,用人情牌+$,叫佢做多一年先結婚,佢肯。第三個:上年6月來,舊姐姐同佢交接,又比埋本NOTEBOOK佢,等佢FOLLOW。
但係.....新姐姐極度唔受教
1)經常無記性,講左X咁多次,又比埋紙叫佢寫底,佢都係成日唔記得﹗
2)教左2個月煮『普通』送,係唔識,結果係太太日日放工買飯盒比一家人食,湯水更加係零
3)無禮貌,十問九唔應。
4)唔識同小朋友玩、相處,經常在我同老公返工時,狂打電話比我地,話大仔唔聽話。
5)做野慢,但而比初來3個月時有進步
6)愛偷懶,唔跟太太指示
7)嚴重問題:偷懶唔餵奶比細仔(14個月大)
8)叫佢晒衫要開窗,佢CLOSE所有窗,話自己凍,但自己唔著外套,D衫一直唔乾
9)8、19度,被細仔著短袖,自己著2件長袖+外套
10)天寒地凍,幫細仔教水沖亮,水溫係30-32度,比埋溫度計佢用,佢又懶唔用(教水問題已經係由冬天開始)
11)幫細仔著衫,係拉扯阿仔隻手,而唔係件衫(已經講左,又多次示範),佢唔聽

今日去AGENT,睇左幾個現成印,經驗好像幾好(有照顧小朋友經驗),全部兩年完約,我唔知我應唔應該用皮幾送佢走($13000,對我家來講不是小數目,可以供2期樓呢﹗)

唔該比D意見,萬分感謝﹗

TVb08  你自己都叫佢做垃圾啦~我相信正常人唔會keep垃圾係屋企!  發表於 12-1-9 10:46

複式洋房

回覆 linglingsam 的帖子

直頭博炒,發warning letter俾佢,要佢簽收,勞工條例:僱 主 或 僱 員 是 可 無 須 給 予 對 方 通 知

代 通 知 金 而 終 止 僱 傭 合 約 如

如 果 僱 員 在 與 其 僱 傭 有 關 的 事 宜 上:
  • 故 意 不 服 從 僱 主 合 法 而 又 合 理 的 命 令;
  • 行 為 不 當;
  • 犯 有 欺 詐 或 不 忠 實 行 為; 或
  • 慣 常 疏 忽 職 責,
僱 主 可 無 須 給 予 通 知 或 代 通 知 金 而 即 時 解 僱 該 僱 員。 但 僱 主 應 該 留 意, 即 時 解 僱 是 嚴 重 的 紀 律 處 分, 只 有 在 僱 員 犯 了 非 常 嚴 重 的 過 失 或 經 多 次 警 告 仍 不 改 善 的 情 況 下 才 採 用。

noproblemom  如果佢玩野, 我冇咁多時間/$$$陪佢玩.  發表於 12-1-10 13:48

禁止訪問

引用:回覆+linglingsam+的帖子 直頭博炒,發war

珍珠宮

小龍包 發表於 12-1-8 22:38
真係單憑以上幾點就可以唔駛賠一個月?

當然係唔得!
睇呢度就明:

天書
http://www.hkemployergb.net/new_page_6.htm

教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

侯爵府

佢的行為似摶炒, 但若用呢 D 理由 TERMINATE 佢唔賠, 佢實去勞工處, 根住又要調解.... 你有無相片 / CAM/ 拍低佢失職的事 ?

珍珠宮

linglingsam 發表於 12-1-8 20:10
背景:她是我家4年來第三個工人姐姐(第一個:做左2年完約,第二個:做左4日,我已經忍唔住,用左成皮野送佢 ...

其他嘢可以慢慢教
7/. 9/. 10/. 同 11/. 係死罪,
湊bb 冇sense / common sense 嘅話, 出事係遲早問題
好難留佢 !

ppsfung  同意! 對bb唔好係死罪 !!  發表於 12-1-9 09:50
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

回覆:SandraLo 的帖子

同意。湊B的嘢唔講得笑。炒得

禁止訪問

引用:同意。湊B的嘢唔講得笑。炒得 +

公爵府

回覆:唔該大家比D意見,應唔應該炒這件『垃圾』?

2,3,7,9,11已經可以返屋企

男爵府

畀面勳章

雖然$ 係重要,但依個工人好似虐待緊你個細仔wor!
我寧願慳其他,用$ 送佢走lor!

7)嚴重問題:偷懶唔餵奶比細仔(14個月大)
9)8、19度,被細仔著短袖,自己著2件長袖+外套

伯爵府

CD_BB 發表於 12-1-9 09:33
雖然$ 係重要,但依個工人好似虐待緊你個細仔wor!
我寧願慳其他,用$ 送佢走lor!
佢呢d行為都可以算虐兒,要嚴重警告...什至恐嚇佢....

我之前係cam見到衰工人幫bb換片時先拿高晒bb衫,再慢慢行去拎片,再慢慢拿紙巾,拿cream,仲有係bb拿高衫時sms....咁搞法好易凍親bb,我已經話咗佢好多次.
點知後來仲發現幫bb沖涼前除晒bb的衫放佢係地下爬,然後才慢慢預備沖涼用品(冬天),我即刻嚇佢我要報警告佢虐兒,仲拎部手機出來拍video...(佢當時即刻放bb係水度幫佢暖番),事後我老公返屋企勁駡佢,我嚴重警告佢如果bb以後有咩事(身體損傷或照顧不週致病,我會報警....我同佢講係香港就算係媽咪對虐待自己bb都要坐牢,叫佢好自為知.

我都打算炒呢個工人,但係新工人又未請到,係呢段時間都好驚佢對bb唔好,所以要比佢知,唔好以為最多比人炒,拎筆錢返家鄉咁著數...

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

尼D工人勁不知所謂!吾鍾意米鬼黎打工羅!

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

呢d要唔要都罷~~

別墅

bad luck~ replace her with a better one.

大宅

佢係想博炒,先發warning letter俾佢! 睇佢有否改善,如態度照舊,炒得! 你盡可能拍低佢失職或虐兒證據!

水晶宮

賠一個月代通知送走這個氣壞人的工人罷,
d 錢, 當係放自己一條生路!

男爵府

多謝各位媽媽既意見,係我昨晚心大心細時,佢係晚上9點幾同我講,『我做埋今日,明天返公司找新老闆﹗』,我既回應係好,但你要賠一個月新金,佢話無.......跟住我叫佢寫左封信,做到2月7號,而家同事朋友知道,佢地話應該比佢走,免生危險,點算?
佢話要走,我係好開心,慳返少少,但係又擔心無人幫到手揍b,就叫佢留多一個月,究竟應該點做呢?

男爵府

畀面勳章

佢個心都唔係度,幫到手揍b嗎?
均白,如一個心地正常的人,博炒好多野可以做,會這甘樣對幼兒嗎?係我,掃走佢好耐了!

男爵府

CD_BB 發表於 12-1-9 21:10

佢個心都唔係度,幫到手揍b嗎?

um....坦白講,我以為佢地海外既印印,係需要長d時間去適應同學野,點知原來係睇佢有無心去揍小朋友,而家出事,好煩呀﹗

洋房

回覆:唔該大家比D意見,應唔應該炒這件『垃圾』?

點解我地用外庸咁冇保障?成日要怕咗佢地?自己打工公司都唔會受我氣啦!炒你咪炒你,駛鬼賠比你,迫你辭職,勞工處都幫唔到你。。

首頁

尾頁

跳至