婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

上星期好涷o個幾日我女發燒, 咁因為我住o個區係好涷既, 相反我媽o個邊比較暖, 咁我媽就話比阿女去佢度幾日, 其實如果我自私d諗梗係好啦, 有人幫我照顧阿女, 但我成日驚我媽會辛苦, 而且我媽有心律不正, 阿女病既第二日佢先發作過, 所以我就話唔好, 但佢堅持話佢無事, 咁我都唔再堅持因我知我唔會改變到佢, 點知我老公來到時又同我媽講驚佢辛苦, 仲講左句話"成日都會咁涷架啦", 咁我都即時同我老公講話阿媽ok架啦, 當時都無為意.
到左第二日我上到去我媽就問我c6係咪唔鐘意阿女o係佢度過夜, 咁我話唔係, 我地都係驚佢辛苦, 點知佢突然間發惡鬧我, 話"我講左好多次話得就得啦, 講到口臭啦, 第時我唔會再出聲架啦, 個女係你既, 你要湊走就湊走啦, 我唔會再理, 你老公咁講令我好難堪", 我即時呆左唔識反應, 跟住我話"咁我地都係關心你, 佢唔識講嘢, 你唔好......."我都未講完佢就好大聲咁渴停左我, 咁我即時收聲, 我知同佢硬碰佢咩都做得出, 我驚嚇親阿女所以唔出聲, 之後佢又好似無事發生過咁照同我講嘢, 但當時我黑哂面好勉強咁應佢幾句, 平時以佢性格見到我咁一定會再鬧我, 但佢無, 就好似從來無事發生過一樣.
但件事過左三日啦, 我都係好唔開心, 我終於明白好心無好報點解

多謝聽我呻, 舒服d啦~

複式洋房

兩母女無隔夜仇既, 過一排, 或者平心靜氣同佢解釋, 佢會明既...唔好唔開心!!

男爵府

兩母女無隔夜仇, 我諗你媽咪都係一時覺得你哋煩 (講咁多次話驚佢辛苦, 佢又答咗咁多次話唔辛苦), 所以先有咁大反應嘅啫。佢依家都無再嬲, 証明佢已經無將件事放喺心度, 咁你做女嘅都大方D唔好再嬲啦!

而且病人好介意人哋成日覺得佢哋咩都做唔到架, 同埋會特別敏感, 所以你哋嘅態度可能令佢覺得你哋唔放心將個女交俾佢, 咁佢咪覺得連個女個女婿都覺得自己無用囉!

話時話, 你有無幫媽咪喺屋企裝個平安鐘呢?

藍莓綠茶  yes~你們甘講,他可能想左,你們嫌棄佢,佢無用,你要體諒佢,佢都好不開心架  發表於 12-1-9 21:17

大宅

如果係自己媽媽無所謂啦~我都成日俾我媽媽叫我帶阿仔去佢度,但佢果度無玩具玩同成日流流長,所以我會拒絶,咁佢就會鬧我. 但過幾日,佢又唔記得咗,會再叫過架喇. 所以佢唔一定會真嬲架.

大宅

多謝你地開解我, 我老公都係咁講, 可能我媽諗多左, 以為我地話佢無用, 唉~係咪人老左特別敏感架?
superbee~我無同佢裝平安鐘呀, 我曾經有講過架, 咁佢一句"我又唔係好老" 咁我即刻唔敢再講啦

大宅

陪月勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

無野的, 兩母女無隔夜仇架, 佢都係想你個女女無咁凍之嘛
你又唔想佢咁辛苦
大家都係為大家好, 都係關心大家.

男爵府

環保接龍勳章

樓主媽媽唔想比人話無做姐,兩母女好快無事架啦。
唔洗放係心到bor~

子爵府

畀面勳章

買個暖爐啦

首頁

尾頁

跳至