跳至

首頁

尾頁

洋房

每次同囝囝玩具、睇書佢都好唔專注,1分鐘就行開,上playgroup 又比其他小朋友不專注!如何訓練13個月大BB 的專注力和培養睇書習慣呢?pls help!新手 ma ma

大宅

回覆:如何訓練13個月大BB 的專注力和培養睇書習慣呢

兩歲前都唔好俾BB睇電視;放多D書喺佢容易攞到嘅地方,包括沖涼時都俾本膠書佢玩,仲有就係D書要細本D,啱佢手形容易翻閱,每日都同佢一齊睇同讀下圖書。多D等BB接觸D書就自然培養到興趣。

大宅

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我BB都係好唔專心,勁鍾意睇電視,都唔知點算好....

大宅

回覆:Y太太 的帖子

不要開電視,我個仔出世後,每天只看新聞

別墅

我阿連電視都唔肯睇

大宅

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 佩兒 的帖子

唔開電視,咁我地開工返黎咪冇得睇??
其實我都唔係開得好耐時間,不過一開佢就望實哂~
我唔睇都得,但c6唔制呢...

大宅

為左BB好,做父母有時真係要犧牲下。我地等BB訓左先開電視。

大宅

回覆:cathygum 的帖子

Hi Cathygum,

請問沖涼時睇既膠書可以向邊到買到呀?thanks.

大宅

回覆:cyan_yan 的帖子

我喺bumps to babes買,見到mothercare, book buddy都有。

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我阿囡 13 個半月大, 好鐘意睇書, 佢可以自己用手指仔揭書黎睇!

同埋每本書都可以睇 5 分鐘以上!

1. 秘訣1: 我無比 bb 睇電視, 包括任何 vcd, dvd, etc.

我睇過一篇報導, 話 bb 睇得多電視, 有影象既節目, 慢慢會失去對睇書, 讀書既興趣! 原因睇影象係色彩豐富 & 好有動感! 咁當 bb 睇書時, 便會覺得乏味了! (平面 & 顏色無影象咁豐富)

就如我地食咗太多好味既野, 食番淡而無味既野, 會失興趣! 同埋, 睇書係主動接收 message, 而電視果 d 係單方面不斷出影象, 唔係 bb 自己主動接收!

2. 秘訣2: 父母要陪 bb 一齊睇書, 一齊讀, 每天讀, 咁先會培養到 bb 讀書 & 專注力!

但要留意, 我唔會好似玩閃咭咁, push 果囡, 一定要識 d 咩, 一定要學到 d 咩, 我只著重係培養阿囡對睇書既興趣 (起碼令佢喜歡睇書)

大宅

回覆:LL1999 的帖子

完全同意!

大宅

我裝左部電視係,等小朋友訓左先睇,其實電視的內容也不適合小朋友看

別墅

回覆 LL1999 的帖子

totally agree with u.
i really disagree anyone let b watch tv and eat too rich taste.
So enjoy stay with girl daily

洋房

mouth:我BB好鍾意睇電視廣告,佢鍾意咬書,有時連紙都吃左呀!

大宅

試下這間Centre吾知幫吾幫到你。因為我個仔之前都吾專心。朋友介紹,上左3堂之后,已經有名顯改善。D教師之前係幼師好有經驗。仲教我平時點同個仔玩。價$仲吾貴添。希望幫到你啦!

MaggieYuen  咩centre 呀?  發表於 12-3-2 14:29

別墅

回覆 QQ2005BB 的帖子

邊間Centre,可以比d detail我嗎... thx

大宅

邊間Centre,可以PM d detail我嗎... thx

大宅

邊間Centre,可以PM d detail我嗎... thx

大宅

me,too!我都想要Center資料

洋房

回覆:QQ2005BB 的帖子

Hello 請問邊間center 同邊位老師請pm我

首頁

尾頁

跳至