親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

睛靈勳章

peckykoo 發表於 12-1-12 00:09
Winky Lee,

我未book 機票, 酒店架, 你呢 ? 有無好推介呢 ?

我都係什麼都未呀, 行情, 日數, 機票....只係大概想去台中+台北. 我估4月第二個星期才去.

我又要包車, 其實去呢D郊區都唔知方唔放便. 我2公婆都無車牌.

台中D景點重係好亂.

你呢?

伯爵府

新年去唔知仲有無花海呢?

伯爵府

pot pot,

我又係有2個小朋友, 2.5yrs+7yrs, 我想初五去4-5天, 唔知而加book仲有無呢?
- 我想問下去Babyboss要唔要book.
- 如我住同一間酒店去晒你講的地方, 邊到最方便.
- 租車邊間好?
Thanks.

男爵府

想問下各位, 唔知初一去台北, 當地店舖是否全都休息呢?

伯爵府

Winkylee,

我也是什麼也未PLAN , 所以要密D 上來找POT POT取經LOR

我只是想去台北玩7天咋

主攻要1DAY Baby Boss

子爵府

回覆 shirleyng817 的帖子

6歲是很適合去babyboss的年齡,不過2歲或者可以試試隔鄰個親子體能館玩波波池。再預一天到動物園順道去貓空乘纜車,再預一天轉戰桃園小人國大溪農場,如包車不妨行行九份或者去放天燈-我都未試過,睇睇有冇其他爸爸媽媽介紹一吓

Babyboss可參考之前個post。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4517528

幾多錢很難說看看旺季與否,住甚麼酒店,是否包車。我上次本來總Budget是約一萬元兩大一小五日四夜,結果OVERBUDGET約2000元因住了一晚溫泉酒店及多租了一天車。

子爵府

回覆 cstchan 的帖子

好介紹呀!我喜歡去影花,呢度應是好有人味的茶花園,花很美!你的行程怎安排的?是否九份,十份或平溪放天燈這一缐?

子爵府

回覆 EggBB 的帖子

我是用都很common的網站(hotels.com,Agoda)book酒店的,一般情況下,只要七天前改動取消都不叧收費,好flexible. 

那不是叫桃園酒店,我住係叫古華花園,如你自駕最好,因佢地下有個大停車場,住客免費泊。但今日再看價錢已提升到400多元,如果四月至去不妨等等,等到有特價至訂也未遲。

我是自駕遊的。所以無包車資料可从介紹,睇睇其它爸爸媽媽有冇好介紹。

子爵府

回覆 peckykoo 的帖子

day 1 香港---> 高雄----> 墾丁 (好似高雄去墾丁要2- 1/2小時)
預計 3:30會到墾丁--> 去民宿 check
in 完成手續估計己是 5:00--->
墾丁大街--> 回房休息

有冇心水民宿?最好揾間可以步行到墾丁大街的,咁就他他條條行大街揾食,食飽飽回民宿訓覺‧(我住係夏都,雖貴了一点但位置處於墾丁街頭,真不錯)。

day2 海生館, 出火,鵝鑾鼻,佳樂水,風吹沙 ( 但一日時間可能不夠)

其實可把海生館放在第三天回程順便去,其他景点應一天足夠有餘了,記着去出火應排在黃昏日落時去最好,一來可以看日落,等到夜晚火焰精采很多,記住買包爆谷感受煲爆谷彈彈聲,好過隠!

day 3 吃完早餐---> 出發到高雄 (又要花3小時左右) , 估計去到要2:00 , 之後要check in , 預計完成所有野要3:30左右吧
之後先可以四處看

打算住邊度?夜晚同小朋友去夢時代坐摩天輪也不錯。

day 4 木柵動物園

應該在左營站坐高鐡回台北嗎?還是包車或自駕直回台北,如是,這程車可能是半天時間了。坐高鐡花算一点,先回酒店再去吧!要去動物園何不順道坐纜車遊貓空飲個茶?

day 5 baby boss

day 6 六福村, 小人國

你打算住係台北起程嗎?雖然兩個距離很近,一天去兩個可能小朋友很累。或者分一個第七天早上去,不過先決條件是你要住在附近,或者試試住六褔莊,就可以很輕鬆還可以安排去埋大溪。去機場也可快些
day 7 早上未想到去那裡 , 預計下午回港

子爵府

回覆 moonychan 的帖子

回來記住報料呀。玩得開心D

大宅

potpot 發表於 12-1-12 18:39
回覆 cstchan 的帖子

好介紹呀!我喜歡去影花,呢度應是好有人味的茶花園,花很美!你的行程怎安排的?是否 ...
因為是在酒店的小冊子找到這地方,所以是即興去,那天只打算先到那兒,看看時間才再打算。回程火車時才發現那兒離九份十份很近,但也沒有去,因為孩子也累,我也不能在火車上找到方法到九份十份。

伯爵府

Pot, Pot

謝謝你的回應哦

我有了最後決定就是只去台北玩啦 照舊玩7日

7日內要去2個車程相距太長時間地方, 想到d 小朋友未玩先謝就怕伯怕, 打算是hea 住玩, 而不是要走難 , so ...

現在我只玩台北, 5知道如何可以玩盡去呢 ? 預計11:30到台北
8:00 到HK
如果你去7日行程會如何去好呢 ?
有2個小孩 8歲(Boy)+3歲半( Girl)
你說baby boss, 旁邊有個親子體能館玩波波池 , 除左波波池有其它野玩呢 ? , 因同行朋友個女兒3歲半, 怕未識玩 baby boss , 現在可以按排他們去玩了

木柵動物園大嗎 ? 我去過長隆和星加坡個zoo park , 有該兩者大嗎 ?

如果10:00出發 可以玩幾耐, 之後你說坐纜車去貓空, 是否就橡我們的大平山呢 ?

六褔莊我打算住2晚 , 小人國如何去呢 ?
HELLO KITTY CAFE 我也很想去 , 因我是Kitty既粉絲 你去過嗎 ?
以前台北有個多啦A 夢小人國 , 是否即是小人國呢 ?

台北去桃園要幾耐呢 ? 坐什麼車會好D 呢 ?

我7日行程是否買張火車票會好一點, 比較化算
現在個RATE 是如何呢 ? 在那裡換好一點呢 ?
夜市邊個好行d 呢 ?

因我從未去過台灣, 而同行的朋友, 又叫我PLAN 行情 唉....
真煩

侯爵府

夏天玩到顛

回覆 potpot 的帖子

好多謝妳提供小朋友玩意,其實最重要係小朋友唔悶就得~~

子爵府

回覆 kc1016 的帖子

大溪花海一年四季都有花的,春夏是最美的

htts  how to go?  發表於 12-1-31 12:05

子爵府

回覆 kc1016 的帖子

1.新年去babyboss可能很多人,在網上預訂比較隠陣.

2. 因為我plan的景点除了babyboss外全在桃園附近,所以原本只訂一間桃園中壢酒店(古華花園),貪佢夠平又可在可步程下去到夜市及購物中心(Sogo).但老實說,如期待好像台北市之交通便利是不可能的,因為桃園中壢始終是二線城市。不過要去高鐡站或火車站是很近的。如去小人國、六福、大溪等全都可在中壢客運站找到車(酒店離中壢站十分鐘以內車程,如步行約25分鐘)

因我想同小朋友一齊浸溫泉,但又不想去北投等熱門的地方(有時人太多了),所以偶然搵到在桃園附近找有間叫大板根,它位於三峽,交通是不方便的(只有從台北出發的公車),所以行程中換了一間酒店(一晚等於我在中壢古華花園三晚), 我覺得物有所值,阿仔回來經常說個溫泉池舒服又好好玩.

你租車是自駕嗎?我每次都租格上,因為佢用email溝通就可以,有時在电話怕他不明白我那些很爛的國語。用HSBC咭又有八折.

子爵府

,你真係當我是台灣通,雖然以前經常出入台灣,但真係去玩是近兩年事,好,試答,有錯希望有人指正,(不分先後)-

1.你咁鍾意Hello Kitty Cafe, BabyBoss個日順道去埋就OK. 都係捷運復興站

2. 貓空鑬車應該似昂平360多些,見你安排去動物園,反正有園內鑬車站,試試無妨, 不過如多人要排很久,咁就要考慮考慮.也可先在網上預訂(唔知比唔比香港人訂)

3. 林栅動物園規模應該不及長隆. 感覺上跟星加坡差唔多.

4. 多啦A 以前在小人國的,不過已經沒有了。不過六福有海綿宝宝,係咪fans?

5.台北去桃園要幾耐呢? 最快高鐡20分鐘.不過如果打算去小人國六福大溪,坐台鐡到桃園中壢站會方便轉車. 坐台鐡自強等列車約40分鐘.台北也有公車直去小人國六稫,不過時間就長很多,可能要2小時或以上

6. 六福小人國好似沒有車互到的,可能唯一方法是叫出租車(Taxi)

7. 我以前會買一天任搭票,唔知以家重有冇,不過個次要搭去淡水遠一些又去很多站至有so.買張悠遊卡可能方便喎,塔捷運就算到桃園搭公車都用得,唔駛煩.

8.個親子體能其實有嘢學,好似香港個間Gymnastic.唔知有冇D一堂完課程,可以寫email去問問.

應該答完了,是嗎?mouth:

子爵府

好似答漏兩條:

換錢可以落機(桃園)未過关時換,但通常很多人,我會岀关後在出面銀行玩,不用等。個rate差不多。

台灣夜市各有特色,以前(是很久以前),仕林是我最欣賞的,現在佢剛重新開,不過聽說反應一般,你試試返來話我知好嗎?

伯爵府

pot pot ,

你是在我2012年(暫時為止遇到最好的人啦)比無限個叻叻你

我真是當你係我的盲公竹架

我都有想你會不會理睬我咁鬼多問題 , 哈哈... 點知你答覆完我想知既野

不過如果你可以幫我想一下7日既行程, 咁就太原美啦

我只是用來參考作用

你通常在那裡book 機票呢 ? 是搭中華/cx /長榮 呢 ?

子爵府

分享都開心,我口味都很另類,好似你問我搭飛機,人地要早機晚返,我一定要選午去入夜前返,hea得來可能很浪費,所以怕我建議行程唔啱你,即管幫你想想....

我冇一定去邊度book機票,邊度平就book邊度。不過近來都係直接幫航空公司book,貪佢弾性好,比數佰元就可以改期,你明啦,拖住小朋友去,有乜頭暈身慶就要改,好似早輪有媽媽post話訂咗package,忽然一個人去不了,就全家都唔比出發,所以直接幫航空公司訂好了.

我有個facebook日日都更新邊度有平飛買,以家條link唔係呢部機度,遅些PM比你

我一定唔會撘CI,因為陰影揮之不去,雖則一般佢最平。CX,長榮都不錯,但因儲分,所以通常都係CX.

Tigerpooh  hello potpot, can u pm your facebook link to me please?  thanks a lot! ^^  發表於 13-1-10 16:00
JMFAMILY  可唔可以PM FACEBOOK LINK 比我呀??MANY THANKS  發表於 12-11-25 00:05
So  please pm me the link, thanks!!  發表於 12-10-1 10:04
a!b@c#  hi, 可唔可以pm facebook條link俾我, thx.  發表於 12-9-4 15:54
MrandMrs  pls send me the facebook link. Thanks !!  發表於 12-7-10 23:13
hmt1517  Pls send me the link as well. Thank you!  發表於 12-3-29 22:05
ponysee  pm to me the link please!  發表於 12-3-23 09:26
namanyi  可否pm fb條link給我,thx!  發表於 12-3-5 17:31
STARBARNEY  我都想要facebook 條link,可否pm我呀,唔該你  發表於 12-3-5 13:22
KasARa  我都想要facebook 條link,可否pm我呀,唔該你﹗  發表於 12-2-28 11:19
山揸肉  麻煩你pm facebook條link比我吖!thx!  發表於 12-2-28 00:43
luiluicindy  可否 PM facebook 條 link 俾我呀? 謝謝!  發表於 12-2-16 13:45
winjo  我想要facebook 條link可以PM俾我嗎?謝謝!  發表於 12-2-8 10:18
ykbb  hi, 可唔可以pm facebook條link俾我, thx.  發表於 12-2-7 17:25
baby1025  Would you pm the link to me also.  Many thanks.  發表於 12-2-4 23:14
毛師奶  可以pm我嗎?Thanks!  發表於 12-2-1 16:21
htts  Pls pm me the link.  發表於 12-1-31 12:03

別墅

Hi potpot, can you also PM me, I have the same plan as peckykoo, I also have 2 kids to go along. Hope to book airticket and hotel online.

Many thanks

首頁

尾頁

跳至