2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

我2月10日覆診啊~

我既bb係龍仔~

你地開始買bb既野未呢?

大宅

我過埋年先買。。不過大部係都係淘寶買。。小部份先係香港買。。
比我個LIST你地睇下呀
奶粉 1-2罐 (HOLLY)
短身和尚袍內衣   5-6件 (淘寶149/6SET)
奶粉格 1個 (淘寶10.4)
長身和尚袍 3件 (淘寶56.4/3件)
消毒奶煲 1個 (香港買7百幾)
奶樽鉗 1個 (淘寶11.4)
蛤衣 6件 (淘寶293/7件)
大奶樽 已經有4個不過要換頭 (換頭4個70千色)
手襪 3-6對
細奶樽  2-4個 (買奶泵已有4個)
襪仔 3-6對 (淘寶44/5對)
奶咀(0-3mths) 1-2個 (荷花)
帽仔 3頂 (淘寶15/3頂)
暖奶 1個
口水肩 5條 (淘寶60.5/7條)
奶樽刷/奶咀刷 1SET (淘寶18.5/1SET)
初生包被 5-6件 (淘寶125.3/3條)
洗奶樽液 要買1枝
洗奶樽液(補充裝) 已經有2包
上衣 /褲仔 4SET (淘寶256/6SET/4薄2厚)
電動奶泵 1SET (YAHOO3000/1SET)
儲奶袋 買住3盒先 (淘寶435/3盒150個)
保溫袋 1個 買奶泵已包括1個
BB車被夾 1個
BB車 已經有2架
床 已經有1張
BB車雨蓬 1個
床褥 已經有1張
BB車風扇 1個
BB車掛鈎 1對
床圍/被/床單 2SET (淘寶656/2SET6件裝)
出街用換片墊 2張 (淘寶32/2張中)
熱水壺 已經有1個
蚊帳   1個
媽咪袋   1個  
防尿墊(床用) 2張 (淘寶58/2張大)
餵奶枕 1個
High Chair 1張
產婦衛生巾 2包
浴盆 1個
乳墊 5盒 (淘寶260/5盒300對)
小臉盆   1個
乳頭熱墊 2SET (淘寶78/2SET)
浴巾 3條
網褲 8條
紗巾 24條 (淘寶43.2/24條)
沐浴露/洗頭水 1枝 (強生/藥房買)
束腹帶   早晚各1 (六甲村500/1SET)
束腹褲 2條 (六甲村500/2條)
生理沖洗器 1個
爽身粉 1枝
粉盒 1個 (淘寶10.4)
哺乳胸圍 6個 (淘寶214/6個)
尿片 (NB) 3包 (PAMPERS)
棉花棒(BB用)     1包 藥房買
指甲拑 1個
棉花球 1包 藥房買
探熱針 1枝
洗衣液 1枝
洗衣液補充裝 1SET
消毒液   1枝 
濕紙巾      6包 買HUGGIES
坐椅固定帶   1條 (淘寶50/1條)
防側翻枕 1個 (淘寶27/1個)
汽車安全座椅   1張 (淘寶352/1張)
餐具 1SET (淘寶35.5/1SET)
床上玩具個 1個 (淘寶38/1)

大宅

回覆:有冇係威記生既媽媽呢?

15/5

大宅

我係515的~

大宅

我係515的~

大宅

我係515的~

大宅

回覆:nikoyan63 的帖子

真係岩~~不過我估計會早3weeks丫~~

複式洋房

Yes I'm ! Expect born date : 7 may 2012

複式洋房

回覆:katli713 的帖子

有架,d 講座apply form 係counter 對面個櫃到,不過要見左醫生先可以報law ! 我2月21先第1次見醫生炸,個時都差唔多8個月!0_0

大宅

回覆 nerysbaby 的帖子

嘩~ 睇完你張清單, 原來有好多野我都未準備好.
你預產期幾時啊?
淘寶買野, 安心嗎??

大宅

回覆 afc 的帖子

我係7月媽咪,我第一次產檢係4月,未見醫生都報左威院D course 啦,黎緊2月星期六開課! 我用電話報,之後後補form fax 去!

大宅

15/5

別墅

mama1207 發表於 12-2-2 12:34
回覆 afc 的帖子

我係7月媽咪,我第一次產檢係4月,未見醫生都報左威院D course 啦,黎緊2月星期六開課! ...

我都想報d course呀, 請問你有無個list 可以share呀? 謝!!!

複式洋房

回覆:mama1207 的帖子

下我1/11 係醫院填完交form, 登記處reject 我喎,話未見醫生唔報得架喎!

大宅

你睇下佢張application form,上面有個電話

我知道佢下次開course 既日期,我個日一朝早就打電話去報... 個小姐話OK,幫我留位,叫我下午之前FAX 返張form 俾佢地...

之後幾日我收到confirmation letter 啦!

大宅

回覆 sandeemama 的帖子

By the way, 妳想報D 咩course 呢?

我報o個個係準父母學習班,有6課,由威院產科學校舉辦.. 唔知係咪妳地想報個D 呢?

別墅

mama1207 發表於 12-2-2 19:00

其實我唔知有d咩course可以報, 你報咗果個我有興趣呀!

大宅

mama1207 發表於 12-2-2 19:00

你知唔知威記有冇星期六既course ??
我之前睇, 只有星期一至五.

大宅

我睇就係得呢個course 可以報....

佢有六課....

1. 做個健康的孕婦
2. 醒目媽咪的選擇
3. 正確認識分娩
4. 產後的調理及適應
5. 親親我兒(關於嬰兒護理)
6. 母乳餵哺

大宅

回覆 katli713 的帖子

我報呢個course 咪就係星期六囉...

下星期六(11/2) 第一課...

你不如打電話去問下一期幾時有得報...

2632 3704

到報名個日打電話去留位,之後佢會叫你fax 返d form 俾佢地架啦.... 我個陣時無form,個小姐好好,佢e-mail send 俾我,我即刻填返,fax 返俾佢...

妳試下丫..

首頁

尾頁

跳至