懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我有養貓,唔知第日BB要唔要同貓貓分開 ?
要注意什麼 ?
請指教

大宅

回覆:貓和BB怎樣相處?

我都有養貓,佢地宜家重同我瞓,諗住到時就唔比佢地入我房同勤啲吸毛。

大宅

我而家唔比貓上我床囉,同埋夜晚會閂房門瞓
其他時間無咩問題,基本上貓貓唔會主動掂BB
不過佢見我哋同BB掃風會覺得好奇怪,做咩我哋打佢

禁止訪問

大宅

回覆:dim731 的帖子

我怕貓跳上BB床乍

大宅

認識瑞士牛牛第二回

回覆:iloveqoo 的帖子

用貓黎訓練好攪笑,我隻貓一定鬼殺咁嘈

我諗住BB 出世前同貓咪傾多些計,話佢知有細路妹,要乖。我覺得佢地識聽

大宅

哈哈,搵貓黎練習好攪笑,我諗我隻貓都會鐘意,因為佢好鐘意比人拍pat pat

大宅

我都有d擔心因貓貓唔係咁鐘意外人。我地剛搬左bb床入屋,尋晚我搵唔到佢後來先發現佢訓左响bb床。我驚第時佢會响bb上面訓....

tonimaow  一見佢跳左上去就即刻抱佢落黎,抱多幾次佢就知果度係唔上得架啦~:)  發表於 12-1-14 02:34

大宅

回覆 regretdogdog 的帖子

我隻貓都好鍾意俾人拍pat pat..... 勁enjoy,搖晒尾!

我諗住到時關房門,唔俾佢入房....

不過點都好,我一定唔會唔要佢!

大宅

係呀~我隻貓好鐘意痴人,仲鐘意瞓係我肚,我都驚佢會瞓上BB度壓住佢~

別墅

我都有2隻貓,而家已經長期關上廚房門同房門唔比佢地入來,我坐時有時佢搭上我大比訓,大貓都識得在我肚上輕輕咕咕聲,希望BB出聲後佢扡Friend 啦

公爵府

畀面勳章

引用:我怕貓跳上BB床乍

原帖由 cherrylun 於 12-01-13 發表
我怕貓跳上BB床乍
我朋友兩隻貓就係咁,一見佢個仔唔響bb床,就自己跳入去訓我仲有比我隻貓入房訓,佢同我共用一個枕頭,第時生左頭幾個月會放bb入房個籃度訓,因為響地下,應該到時唔比佢入黎掛,如果關唔到房門就困佢響籠!

各位服用任何中藥前,應先向中醫師請教為宜!

大宅

回覆:siutreasure 的帖子

依家凍,我會開房門,遲下就要關房門,唔比佢地一齊瞓,貓會唔會呷醋唔鐘意BB呢?

公爵府

2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

我阿b依家2個月大,貓囝養咗3年。阿b未出世之前,已經話定㑭貓囝聽佢係貓哥哥,遲d會有妹妹。到阿b出世後,我會抱住阿b, c6抱著貓囝再互相介紹。依家貓囝會自己靜靜咁坐響妹妹既房門口睇妹妹,但5會跳上去妹妹張床。如果妹妹喊而我未有行動,貓囝反而叫我哋快d睇妹妹

大宅

回覆:愚妹妹 的帖子

好好啊,我最怕佢地相處不到,我兩隻貓好怕細路架

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

回覆 愚妹妹 的帖子

佢地相處得好好啊, 我都有2隻貓, 我最驚Ar B出左世後d 貓毛痴哂係Ar B d衫啊, 床仔等等....

公爵府

畀面勳章

引用:我阿b依家2個月大,貓囝養咗3年。阿b未出世

原帖由 愚妹妹 於 12-01-13 發表
我阿b依家2個月大,貓囝養咗3年。阿b未出世之前,已經話定㑭貓囝聽佢係貓哥哥,遲d會有妹妹。到阿b出世後, ...
你個大仔好乖呀我都有同大女講,佢就做姐姐,可能係個細佬仔黎架

各位服用任何中藥前,應先向中醫師請教為宜!

大宅

叻叻勳章 畀面勳章 陪月勳章

我都有養啊,諗住好似平時一樣,不過唔會比貓貓去BB床!

公爵府

2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

引用:回覆+愚妹妹+的帖子 佢地相處得好好啊,+我

原帖由 Ho_BB 於 12-01-13 發表
回覆 愚妹妹 的帖子

佢地相處得好好啊, 我都有2隻貓, 我最驚Ar B出左世後d 貓毛痴哂係Ar B d衫啊, 床仔等 ...
阿b d衫一洗好就放番入櫃,而且我哋不嬲都係日日同貓囝梳毛,所以比較少貓毛。反而有時貓囝會聞下妹妹張床(欄),聞多一、兩次佢就冇興趣嫁啦

大宅

個人認為一定要比貓貓知道BB番左屋企, 比佢望下聞下, 如果唔係貓貓好奇反而會想成日跳上BB床睇下呢個"外來人"係咩料, 其實多D同貓貓講BB 係細佬/細妹, 你唔好蝦佢要幫手照顧佢架, 佢地會識聽, 但你刻意唔比佢地望, 又唔比佢地入BB房反而可能令佢地妒忌或者唔開心, 我仔出世時我都專登抱隻貓比佢望餐飽, 之後雖然佢冇幫我手湊BB , 但起碼我唔會擔心佢會攪破壞~
一定要成日清潔, 杜虱杜蟲唔少得啦, 如果係長毛貓, 可以考慮同佢剪短少少D毛, 盡量減少甩毛既數量, 有需要既話就多D同貓貓修下甲, 總之做番主人同MAMI 既責任就絕對冇問題架啦~~ 外國一早有研究指BB一出世就同貓狗相處, 敏感機會反而會減低架

首頁

尾頁

跳至