時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

(綜合報道)(星島日報報道)內地孕婦湧港產子,令醫管局的「走數」情況加劇。醫管局上年度的呆壞帳數目近四千二百七十萬元,「走數」情況連續兩年增加,當中逾半均屬非符合資格人士,達二千三百二十三萬元,較前年度急增八成七。有公立醫院醫生擔心「走數」屬傳染性行為,擔心龍年效應下,會令「走數」情況加劇;有議員批評醫管局管數成績「不及格」,促醫管局正視走數問題。

醫管局昨日公布二○一○至一一年度年報,當中的財政報告揭露,局方截至去年三月底的一個年度內,累積盈餘達八十六億七千零六百萬元,較前一個年度七十八億六千二百五十五萬多元盈餘,增加近一成;不過當中涉及應收帳目的呆壞帳,卻高達四千二百六十九萬九千元,亦比前年度三千四百四十七萬一千元呆帳,增逾兩成三。

憂龍年加劇風氣

年報又透露,逾四千二百多萬元的呆壞帳中,有逾百分之五十四均涉及非符合資格人士,達二千三百二十三萬元,同時較前年度急增八成七,屬繼○六/○七年度以來,涉及非符合資格人士撇帳數目最大的一個年度。醫管局於年報中解釋,局方已採取所有可能行動向「走數」人士追收欠款,但成功收回機會不會。

醫管局婦產科中央統籌委員會主席張德康直言,未知當中非符合資格人士是否以內地孕婦居多,惟龍年將至,擔心到港產子的內地孕婦走數加劇:「見有人可以走數,無理由自己畀錢㗎嘛,(走數)係一個傳染性的行為,亦會有一個潛在風險。」他稱即使增加衝急症室的費用,亦未必可以解決「走數」問題。

議員斥處理手法「肥佬」

張德康指,現時威院及屯門醫院已就不支付費用的內地孕婦,暫緩向有關部門遞交其初生嬰的資料,令其較遲取得嬰兒的出生證明,藉以減少可以「走數」的機會;又補充,現時威院「走數」的內地孕婦亦不多,八成七至九成的內地孕婦亦有交足費用。

立法會議員潘佩璆認為,患有重症的內地人士較少選擇於本港就醫,相信「走數」的大多以內地孕婦居多。他擔心龍年會令更多來港分娩的內地孕婦「走數」,希望當局可以正視問題。他說:「唔容許這樣的情況發生,他們來港(衝急症),就算畀咗服務先,BB出世之後要他們畀咗錢先可以拎出世紙。」他批評以醫管局處理「走數」的成績「不及格」。

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

唔找數就唔比出世紙囉

琛怡媽媽  agree~~~  發表於 12-1-19 13:57
yukico  呢個係最有效的方法。  發表於 12-1-19 13:37

大宅

回覆 pat510 的帖子

同意!加送以後都唔可以踏入香港.....

伯爵府

開心吸收勳章 環保接龍勳章

最好就係: 唔找數, 唔俾出世紙個BB; BB父母列入黑名單, 拒絕再入境, 直至找清賬單+利息+逾期還款罰款為止。

註: 我們香港人唔交稅或遲交稅, 都會被稅局追, 一樣出唔到境, 咁點解入境處要厚待從沒交香港稅的內地人, 而要刻薄香港自己人呢???

nicksonma  咪係!  發表於 12-1-19 15:22
蜆介鯪魚球  agree  發表於 12-1-19 14:08
琛怡媽媽  咪係  發表於 12-1-19 13:57
topkidsmom    發表於 12-1-19 13:57
Sumyeema1    發表於 12-1-19 13:45

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

非港人公院「走數」飆87%-

要好似私家咁,廿四小時收費,唔交錢唔俾出院

男爵府

wyeth冷知識勳章 睛靈勳章

象牙宮

2024年龍年勳章

chuchu-fighting 發表於 12-1-19 13:20
(綜合報道)(星島日報報道)內地孕婦湧港產子,令醫管局的「走數」情況加劇。醫管局上年度的呆壞帳數目近四千 ...

睇到哩個新聞
真系超級

點解私立醫院永遠收足錢
公立醫院 + 醫管局就對納稅人即付出
不著緊

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

唔好俾出世紙啦X1000000000000000000000000000000000
你若盛開, 蝴蝶便來!

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

成日走數

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

你有你死, 佢有佢返屋企!
你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

這就是香港政府。

對B6孕婦衝閳生仔束手無策。
B6生完仔唔比錢又束手無策。
B6 既仔落來香港爭晒D學位又束手無策。

打開個門口比人打劫,仲唔敢去捉賊,香港政府都唔知諗乜!

大宅

醫管局應對「走數」的人, 以後不能出入境,以免享用香港的褔利.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

點解我地個政府咁無能, 連收錢都收得咁窩囊, 俾人撳住搶都無辦法
淡淡的來, 好好的去 ....

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

邊個話冇免費午餐

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

咸豐年那時已講呢個問題啦!
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

侯爵府

畀面勳章

回覆:非港人公院「走數」飆87%-

食咗屎啊正苦

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

cry for our next generation!

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

幾萬蚊都唔洗比就呃左你香港幫佢飬仔飬成世, 真係抵到爛.:;pppp:

大宅

BK Milk勳章

回覆:chuchu-fighting 的帖子

大宅

引用:最好就係:+唔找數,+唔俾出世紙個BB;+BB父母

原帖由 yukico 於 12-01-19 發表
最好就係: 唔找數, 唔俾出世紙個BB; BB父母列入黑名單, 拒絕再入境, 直至找清賬單+利息+逾期還款罰款為止。 ...
贊成!如果永遠拒絕呢班唔俾錢的雙非父母入境,睇你地個bb留在香港邊個照顧佢

首頁

尾頁

跳至