論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

平日老公起身洗面刷牙先, 因今朝佢放假, 我就起身去刷牙洗面. 點知一開水喉發覺d水熱熱地, 但望吓個水龍頭又無撥去熱水位. 就摸吓個水喉位, 係暖既. 我心想, 我明明昨晚有turn off熱水爐先瞓, 水龍頭又無撥去熱水, 咁一定係姐姐開咗用過. 跟住出toliet門口望吓, 個總制又無開, 就即刻問工人係唔係開熱水, 佢話係呀, 因為凍要用來刷牙. 如果唔係bb同老公未起身, 我真想即時想罵佢 我咪話佢做乜開熱水, 要刷牙, 熱水壺有熱水, 使乜開熱水爐, 開個熱水爐d水都唔會即時熱, 又要開一輪, 咪又waste水, 又waste煤氣. 叫佢要用就用熱水壺既水, 佢先好似如夢初醒咁話'係喎', 有無搞錯.

不過我最嬲最嬲既唔係佢用熱水, 而係我地2公婆都無用, 佢竟然咁識嘆, 不問就自己用. 用都算啦, 你用完講聲我知, 佢竟然用完就撥番好個水龍頭, 又turn off埋個大制扮無用過. 呢樣我係最嬲. 你自己都知凍, 咁點解你會用, 用完又turn off佢唔出聲. 你會凍唔通我地唔會凍, 我地唔使用. 講真我唔用我既事, 你都唔可以用我既錢自己在嘆.

佢以為我真係唔知, 定當我好似佢咁白痴, 我一開水就feel 到同一摸個水喉就知啦.

如果屋企乜嘢都有密碼or key先開得用得就好啦, 等佢呢d人不可不問自取, 擅自用我地既嘢, 浪費後又要我地俾錢.

Mangosteen  洗下手又開熱水,洗下毛巾又用熱水,把鬼火關左個出水制。  發表於 12-1-27 23:05
Mangosteen  我將個熱水出水制關左,冇熱水出,咁佢一定冇熱水刷牙同洗臉。  發表於 12-1-27 23:03
333s  人人都識享受, 浪費, 嘆世界, 也不用學就會的, 相反節約, 省錢要學習.  發表於 12-1-27 11:15

別墅

我果位公主用左都話冇, 用完仲要唔熄總制, 一睇就知啦! 你果個認咪算好, 唉, 算啦, 我明白係好激氣, 但我覺得佢地見到我地激氣佢地內心會笑的, 因我每次鬧完佢或話完佢, 佢轉頭玩sms玩到勁開心, 成間屋得我自己係度嬲,傷心又傷身, 命都短d呀!!
唯一方法係唔請佢地, 如果請真係要變得麻木, 對佢地冇感覺......

大宅

paakmama 發表於 12-1-27 11:00
我果位公主用左都話冇, 用完仲要唔熄總制, 一睇就知啦! 你果個認咪算好, 唉, 算啦, 我明白係好激氣, 但我覺 ...

你家公主真係幾變態, 佢一定係同d friend SMS 講又激到太太cc吓.

唉, 我都知激氣都無用, 不過你唔話佢又唔得, 容乜易佢乜都亂用. 我個姐姐係新來, 所以一定要話, 唔係我想日後仲唔話得呢. 好在有 BK呢個平台俾我地呻吓, 如果唔係仲嬲.

大宅

引用:平日老公起身洗面刷牙先,+因今朝佢放假,+我

原帖由 happy_cowcow09 於 12-01-27 發表
平日老公起身洗面刷牙先, 因今朝佢放假, 我就起身去刷牙洗面. 點知一開水喉發覺d水熱熱地, 但望吓個水龍頭 ...
其實我又覚得天氣冷開熱水爐冇乜所謂,都係一陣啫,起碼佢識關制,如果唔係爆死你咪仲犙!你叫佢用熱水壼熱水,一陣佢個牙杯,或毛巾唔乾淨,掂到個水壼個嘴,你又酙水飲,咪仲作嘔!我都比工人開熱水爐架!

大宅

chloe.k 發表於 12-1-27 11:09
其實我又覚得天氣冷開熱水爐冇乜所謂,都係一陣啫,起碼佢識關制,如果唔係爆死你咪仲犙!你叫佢用熱水壼熱 ...

開都唔係問題, 你想用咪出聲. 係佢扮無用過又唔出聲先過份.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

天氣幾凍都好, 我一家大細都係用凍水洗面刷牙
用熱水洗面, 皮膚吾好

BabyHazel  me too...but my maid do the same things as 樓主工人....  發表於 12-1-28 02:53

別墅

回覆 happy_cowcow09 的帖子

係架, 我真係覺得佢白痴又變態, 做左一年二個月都係咁低能, 教極講極話極都係用佢自己d 白痴方法做野!
我成日俾佢激到胃痛, 上兩個月己開始搵人,但冇乜人可以選

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我姐姐朝朝都係開熱水爐洗, 都無關製添. 不過我無話佢. 算啦. 佢其他野做到咪得啦. 睜隻眼閉隻眼唔係太過份我都OK. 唔係盞自己唔開心.

水晶宮

引用:Quote:原帖由 happy_cowcow09 於 12-01-27

原帖由 chloe.k 於 12-01-27 發表
其實我又覚得天氣冷開熱水爐冇乜所謂,都係一陣啫,起碼佢識關制,如果唔係爆死你咪仲犙!你叫佢用熱水壼熱 ...
agree. 天氣咁凍,我地一家都係開熱水洗面, 工人用完之後記得關爐,叫做有手尾。

mother904  係呀,佢用完唔關掣,你一樣會勞氣。  發表於 12-1-27 15:36
高齡產婦  係囉, 咁凍, 算啦...  發表於 12-1-27 11:36

男爵府

我阿姐都有開熱水爐洗臉,都唔會特登話我知喎.
又唔係好大件事,佢問我我反而覺得好攪笑.
呢幾日咁凍我直頭KEEP 住開熱水爐,
去完廁所洗手都唔駛咁凍.

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

好少事啫....我都KEEP住開熱水爐,洗碗洗面全部都月熱水.你瞓梗覺,叫醒你嚟問咩?!熱水壼啲水未又係要用電煲既!用晒未又係要用電!

用完識去關制都算係咁啦!洗個面都係一陣啫.....

noproblemom  電同煤氣價錢差好大架喎  發表於 12-1-27 14:37

別墅

我都覺得係好小事姐,前兩日姐姐放假,我用凍水洗奶樽同洗花膠,我一路洗隻手真係凍到痛架。算啦。

公爵府

畀面勳章

我姐姐今朝都開左個熱水爐, 係用黎洗衫, 我都明天氣凍, 手洗衫好凍, 但係有D衫遇熱會縮水, 以佢地既聰明材智, 我好擔心件衫囉, 新買架, 新年著左2次咋
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

大宅

回覆:工人真係好識嘆. 不問就開我煤氣用

我個工人都係咁朝朝開熱水爐洗面洗bb衫!呢幾日好凍就話啫,之前都唔係咁凍時都開!完全無問過我!我都無講洗bb衫要用熱水,我自己都冇開!開左又唔熄!

大宅

回覆 paakmama 的帖子

我都明架, 我同你一樣, 打算都係用熱水煲果啲, 我哋自己都少用啦, 煤氣真係幾貴架, 我無駁煤氣在洗手盤, 連廚房都無, 我覺都幾幸苦架, 而家我連買乾衣機既計畫都取消咗, 因為怕佢唔掛衫,勁用乾衣機, 怕佢欖用, 其實, 我先生之前見佢有鈕過啲制, 所以都估到佢好想用熱水洗碗, 而家佢沖涼前,開熱水爐 就順便洗衫, 佢哋既國家好熱, 所以好怕凍, 我都明既, 我都係隻眼開隻眼閉, 無得管, 因為我哋返咗工, 佢想點用都得架啦, 就因為而家我哋放假先見到啫。

複式洋房

咁小事唔洗咁燥嘅, 否則如果姐姐真係有大錯, 你就唔只係燥, 而係癲....同佢坐低傾清楚咪得攞

子爵府

我個姐姐早排問我可唔可以用熱水洗碗, 我話唔得, 湅就帶手套, 我唔俾係因為佢一有熱水就會長開, 暖手嘛, 咁樣煤氣同水費都會好金. 咁咪又一樣得, 樓主姐姐唔問就自己開, 仲離譜.

大宅

Lovelybbs 發表於 12-1-27 13:55
我個姐姐早排問我可唔可以用熱水洗碗, 我話唔得, 湅就帶手套, 我唔俾係因為佢一有熱水就會長開, 暖手嘛, 咁 ...

我最嬲既係佢唔問就用. 我不是叫佢晨早問我, 係早一晚同我講. 佢之前都知凍啦. 凍咗幾日, 我想佢今日都唔係第一次用, 只不過平日我老公無察覺, 而我就發現得到.

講真而家就話熱水, 之後唔知有乜佢會私自攞我既用. 最嬲係我係俾錢個一個, d嘢係我既, 你要用又唔出聲. 我d錢唔係搵俾佢使. 如係佢自己俾錢, 我真係唔理得佢咁多. 因佢係付款者, 佢有佢自由. 不過而家唔係, 我先係俾錢個一位. 有乜理由我搵錢俾錢仲要無佢咁嘆.

俾唔俾佢用應該我決定, 而唔係佢喜唔喜歡用.

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

駛乜同佢解釋一輪, 根本屋企所有既野都係你僱主既, 唔係佢既. 佢冇權唔問就用或者拎.

平心靜氣同佢講佢唔可以自己想用咩拎咩就自己黎. 如想用暖水刷牙洗面, 用個面盆仔喺熱水壺禁d熱水溝暖少少d凍水就可以啦, 唔駛好熱架嘛? 好似你話齋, 開一輪過哂d凍水先有熱水, 用一陣刷牙洗面又嘥水又嘥煤氣.

話時話, 就算沖涼時啱啱開熱水爐d凍水我地會用水桶裝起黎起黎洗野/衫用或拖地,唔會由佢沖走囉, 果班公主唔叫係唔會咁做, 我以前屋企果個都係咁, 叫都唔留費時采我, 因為次次留麻煩, 永遠唔會幫僱主慳荷包 (仲有好多浪費野), 要我睇住佢留起哂水先比佢入去閂門沖涼, 沖10分鐘出黎, 開住廁所門帶手套用凍水洗野, 唔可以著住個熱水爐喺入面用熱水洗, 在此聲明, 我地自己都係用凍水洗同工人一樣, 冇話因為係佢先指明要用凍水洗. 我覺得要佢慳唔算係刻薄既一種, 因為係我地交費用, 唔係佢.

jloklok  小朋友沖涼洗面水 我同姐姐都儲起來抹地架!  發表於 12-1-27 17:08
paakmama  日日都要睇住佢真係好唔得閒  發表於 12-1-27 14:38

別墅

回覆 carmen225 的帖子

如果諗住天氣凍就俾佢地任用熱水, 佢地用開熱水做野, 即使15,6度, 佢地都會照用,因為慣左! 佢地唔會諗浪費唔環保之類既問題,只顧自己同埋方便! 我平時係自己洗餸同煮飯, 得八九度果幾日我都係咁做, 隻手赤到冇感覺, 我接受到! 可能細細個住村都慣左, 所以我明白佢地怕凍, 就俾左三對膠手套(廚房, 廁所, 佢自己d 衫)+一對全綿手套, 一次帶兩對就唔會凍. 雖然我幫佢諗埋, 但佢都唔會明白我一片苦心, 自己鐘意用咪用, 自私人係咁, 唔會改, 話都冇用!

happy_cowcow09  我都係咁話, 佢唔會幫你諗.  因為都唔使佢俾錢.  發表於 12-1-27 15:33
noproblemom  完全同意呀!  發表於 12-1-27 14:40

首頁

尾頁

跳至