婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你地父母會唔會拆你地D野架? 我父母從來唔會掂我D野, 依家唔同住, 有急住睇D信佢地寧願拎去我公司畀我, 唔係逼不得已都唔願拆我D野, 如果我有包餅唔係放響食物櫃, 就算快過期, 見到佢地都只會叫我食而唔會自己食左佢! 但係... 點解人地屋企人唔會?!

佢地一家人平時見野就食... 我買左M&M樽裝, 每次買補充裝添入去, 上次以為佢地好手尾, 食完同我掉埋... 點知今次佢地走又發現少個樽, 老公叫佢地唔好掉個樽... 原來姑奶袋埋走... 朱古力姐... 洗唔洗又食又拎?!?!? 6299去親我屋企就摷, 我書檯有張紙都要拎起唻研究, 今日99唻我屋企, 開左銀行寄畀我盒利是封, 拎左入面個福字掛飾出唻仲要幫我掛起埋... 唉... 我當堂黑面, 老公仲要話我小題大做 =.="
講野唔好笑又唔識講爛gag
上forum只為吹水唔好同我認真

珍珠宮

大宅

係咁嫁wor, 我99上親黎係都鐘意蠟d野走, 唔知咩心態。

大宅

回覆:即使唔同住, 生活習慣唔同都好難忍

你99好無禮貌,點可以攪別人嘅私人信件嫁,就算c6都唔可以啦,除非我叫佢啫,我唔覺得你小題大做喎!不過可能你c6由細到大慢咗無私隱啦!

珍珠宮

好彩我c6夠惡,佢地唔敢攪亂我地d野,不過你6299咁做好唔尊重人播
不如笑笑口同你6299講,好多謝你幫我拆信,不過下次唔使喇,依d野我自己做,睇下佢地點樣
食物唔想比人食就收埋佢

大宅

我唔介意佢地食, 不過又食又拎就誇張D, M&M我專登買兩個樽, 次次都食晒一樽又拎走一樽!

信我覺得真係基本禮貌, 點解仲要人話, 佢地真係會拆自己個仔D信, 暫時佢地唔會拆我, 但係放響檯就會照睇, 書檯又放唔到入房, 只好自己收好, 今日真係好激氣, 睇左都算啦, 仲要幫我掛起埋!!!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

層樓你99送ga?

當正自己屋企咁?

成家人d行為咁低層次?

伯爵府

可能老人家唔知咩叫私隱卦.............

You will never walk alone

大宅

送佢個頭! 當年氹我老公賣左層樓租佢間屋, 仲要狂加租, 依家我地有自己地方, 成日上唻搞搞震, 好在依家間屋係我名, 佢無得多事, 不過最唔忿氣老公話我好小題大做!!

珍珠宮

回覆 Bman 的帖子

你c6已經習慣左,冇辨法,好似我屋企食飯從來唔會有隻spoon(除左個大湯碗),食豆腐,水蛋都系用筷子,依家我亞嫂向度食飯我會加番兩隻spoon,因為唔系個個都夾到餸假,依d未我向99屋企食飯學番黎羅,每個人都有佢既生活習慣,不過你6299又衰d

大宅

哇咁你吾好放錢出來,會比人洗曬!

伯爵府

你老公d 信一向都係佢拆既話, 咪覺得你小題大做囉.

伯爵府

銀行信都拆我就一定出聲.俾個限期老公
攪掂佢,再有同樣情況就自己出聲話佢地.

翡翠宮

畀面勳章

拆人信真係好衰,俾我都會黑面。
日日是好日

禁止訪問

子爵府

其實佢哋知唔知你嘅習慣?我99同姑9都係咁,上到黎見用得著就問一下就攞走。起初我覺得好怪,心諗如果我去到佢屋企見到中e嘅我會自己走去買而唔係攞左佢嘅。
但之後我發現佢哋大家覺得一家人無計。咁又唔會開我信咁誇張。但對於身外物我無咁介意lu。如果真係好唔中e嘅咪同佢哋講聲,我估佢哋會明嘅。一家人融洽d好呀!

男爵府

真係家庭文化各有不同,問題係你C6唔覺得有問題......
同埋佢地上上下下都唔會覺得有問題......
除非你好FIRM咁同佢地講,呢個佢地屋企既文化,
不可APPLY在你身上

我99都慣左仔女所有事都要控於掌上,
我同二嫂入左門5年,99今時今日終於明白新抱係不能受控於佢......

侯爵府

下次將你老公d信拎去俾你奶奶拆,話要拆就拆佢個仔o個d.

別墅

即使唔同住, 生活習慣唔同都好難忍

我99仲衰,有d親戚見唔到我,就會搭利是比我99叫佢比過孫,係。。。佢係會比番我,但係全部都拆過哂,佢話要睇人封幾多喎,關你鬼事咩,比你個孫又唔係比你

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

對c6講,可以倒得轉既,就唔再“小題大做”;你都做下新抱既野,去佢地屋企拆下信,拎下野。
不知所謂的乙陸!!!

首頁

尾頁

跳至