時政擂台

跳至

首頁
23456...8

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Kamchai414 發表於 12-1-29 22:39
既然明知阿爺唔想香港人有間接修改基本法權利,咁點解唔先去要求釋法,解決咗個問題,然後再因應呢次釋法去 ...

成日都有人話釋法會打擊香港司法,但香港回歸後已經釋過4次法,唔明有幾打擊香港司法囉!

禁止訪問

子爵府

alicemic 發表於 12-1-29 22:46
成日都有人話釋法會打擊香港司法,但香港回歸後已經釋過4次法,唔明有幾打擊香港司法囉! ...

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%85%A8%E5%9C%8B%E4%BA%BA%E5%A4%A7%E5%B8%B8%E5%A7%94%E6%9C%83%E8%A7%A3%E9%87%8B%E9%A6%99%E6%B8%AF%E7%89%B9%E5%88%A5%E8%A1%8C%E6%94%BF%E5%8D%80%E5%9F%BA%E6%9C%AC%E6%B3%95

以這個例來計,已經改變了香港的民主進程~

2004年4月6日,十屆全國人大常委會第八次會議通過,對《基本法》附件一和附件二作出解釋,當中涉及有關修改「行政長官及立法會產生辦法和法案議案表決程序」的規定。[7]其中最重要一項訂明,所有修改建議除了原有規定的「須經立法會全體議員三分之二多數通過,行政長官同意,並報全國人大常委會批准或者備案」這3項法律程序之外,在展開這些律程序之前還需要另外2項程序,即:(1)行政長官就是否需要進行修改向全國人大常委會提出報告,及(2)由全國人大常委會依照《基本法》第四十五條和第六十八條規定並根據香港的實際情況和循序漸進的原則予以確定;亦即是說由「三步曲」變為「五步曲」。
在本次釋法後的同年4月26日,全國人大常委會決定,2007年第三任行政長官選舉不實行普選,及2008年第四屆立法會選舉中功能團體和分區直選產生的議員各半的比例維持不變,立法會對法案議案的表決程序亦照舊,而在此前提下,行政長官和立法會的具體產生辦法可按照基本法有關規定作出符合循序漸進原則的適當修改。[8]

翡翠宮

咪叫d大陸人唔好來港消費law!唔希罕你哋d臭錢呀!何況仲要無俾錢!?可恥!!

世上已無安樂土,人人以傷人為樂

子爵府

joanl28 發表於 12-1-29 22:48
都唔洗問點解
呢類文章根本係度偷換概念
表面扮企係香港人立場,實際上幫緊班蝗蟲暗渡陳倉

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4576894&extra=page%3D2&page=7
你要答時間追溯力,咁要重溫呢個post第七至第九版

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

法律不嬲都係隨住時間而作出修改,正如我哋發現基本法有漏洞,都知道需要修正,而修正都有好多方法,釋法係其中一個最快最容易達到目的既途徑,既然知道修改基本法要經過重重關卡,更加唔明點解係都要捨易取難!

子爵府

alicemic 發表於 12-1-29 22:57
法律不嬲都係隨住時間而作出修改,正如我哋發現基本法有漏洞,都知道需要修正,而修正都有好多方法,釋法 ...

咦,唔講唔覺損害法治,又用捨易取難?我已經講過唔難。有錯就要改,唔係用「新解釋」。呢一種咪係自圓其說。咁對中央來講,一定講對自己有利果d架喇~
我同你玩遊戲,會唔會因為我成日win,你就話唔濟,我要搵爸爸重新解釋個遊戲規則呀?

翡翠宮

peoplepower 發表於 12-1-29 23:00
咦,唔講唔覺損害法治,又用捨易取難?我已經講過唔難。有錯就要改,唔係用「新解釋」。呢一種咪係自圓其 ...

唔係新解釋,係不嬲有人解錯! 正如老師解釋錯文章既意思,連作者都話佢唔啱,我哋反而會叫作者修改文章咩?! 而基本法起草班人仲健在,當日莊豐源同最近既外傭案人哋起草委員都話係香港法官誤解咗意思,咁要求法官撥亂反正提請人大釋法都係好平常,先將原有意思正明,如果擔心再律師玩野,立法修例就可以一勞永日!

子爵府

alicemic 發表於 12-1-29 23:14
唔係新解釋,係不嬲有人解錯! 正如老師解釋錯文章既意思,連作者都話佢唔啱,我哋反而會叫作者修改文章咩 ...
我亦說過有關機密文件在誰手中、那組織是閉門會議,根本佢地係入面傾過咩,唔好講香港,中國人民都唔會知道。
基本法起草班人係健在,但無人証明到果班人當時傾過咩,佢地而家講的又係唔係真話呢?所以亦不能查考立法原意。所以我認為這是自圓其說,亦解釋到點解我認為釋法對香港人是危險的。
正如人大開會後話2017可以普選特首、2020可以普選立法會,又係人大閉門開會的決定。點解有依個決定,真係無人知道。
支持修法反對釋法絕不是捨易取難,是因為我堅持憲法有問題就要修改的原則。香港是行成文法,是睇字做人的。
要提一提基本法條文的解釋以中文為準。

翡翠宮

peoplepower 發表於 12-1-29 23:31
我亦說過有關機密文件在誰手中、那組織是閉門會議,根本佢地係入面傾過咩,唔好講香港,中國人民都唔會知道 ...

人大開會唔通次次都要比人知講過啲乜? 相信就連美國政府都唔會次次開會講過啲乜都要通知全世界啦! 如果真係機密文件都公開得,都唔係咩機密,亦不能當為事實,點解會有人信!?

一個會議實有好多唔同方案提出過,無通過既議題無認受性,你知嚟做乜? 而家用緊既當年佢哋通過咗既條文,如果連佢哋健在既人都唔信,你仲想佢証明啲咩? 你乜都懷疑點解唔懷疑下我哋香港既律師點解明知基本法有漏洞都唔提出修正,點解仲要挑起漏洞嚟幫雙非? 究竟佢哋為香港人服務定係雙非先係佢哋既米飯班主?

基本法緊係以中文為本啦! 你唔會以為英文先係中國國語下化!

複式洋房

引用:Quote:peoplepower+發表於+12-1-29+22:49+h

原帖由 alicemic 於 12-01-29 發表
法律不嬲都係隨住時間而作出修改,正如我哋發現基本法有漏洞,都知道需要修正,而修正都有好多方法,釋法 ...
釋法的確係快。但問題在於釋法嘅用法。

爭論點喺:釋法應該只可以由終審法院響必要時,就基本法條文"立法原意"向人大常委,尋求最高司法解釋。喺特區司法體系嘅一部份。(例:上年終審法院就"絕對外交豁免權"提請第四次釋法,無問題)而並非俾行政或司法機構以外嘅組織,去架空香港司法制度所利用。

若然容許行政,立法,或其他機構隢過香港司法系統為所慾為,須然可貪一時之快。但後果如何。。。。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

睇到好想講粗口
heroes5 發表於 12-1-29 13:46

順順利利 大吉大利       

翡翠宮

cclpoon 發表於 12-1-29 23:55
釋法的確係快。但問題在於釋法嘅用法。

爭論點喺:釋法應該只可以由終審法院響必要時,就基本法條文"立 ...

究竟而家雙非問題嚴重啲,定係釋法帶嚟既後果嚴重啲呀? 釋法會帶嚟咩後果係未知知數,可能有可能無,但唔解決雙非既後果唔洗等幾年,而家已經睇到! 越拖得耐問題越滾越大,無理由因為一個未知會唔會發生既事而捨易取難架!

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 alicemic 的帖子

唉!成日咁係這個問題上糾纏不清,真係唔使旨意解決到問題了,其實釋法同修改都係要呀爺話事,又講咩香港人話事,又有無人會信8個月搞得掂成個修改過程,唔好忘記我地班議員幾有效率,掟蕉,掟飛機就好快,其他的事淨係識駁來駁去,仲有個政府又怕事,嘈兩嘈又縮沙,釋法又好,修改又好,我怕等到頸長都未必見到

翡翠宮

Ivy07 發表於 12-1-30 00:21

唉!成日咁係這個問題上糾纏不清,真係唔使旨意解決到問題了,其實釋法同修改都係要 ...

政府軟弱,議員只為自身利益,司法界又明知基本法有漏洞又唔出聲,仲要幫手踩多兩腳,唔洗50年,5年後香港成街都係雙非、政府庫房被淘空,到時苦既係邊個? 咪就係真正既香港市民囉!

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

這正是我所擔心的,修法唔係唔好,只係我信唔過那些所謂法律學者,信唔過那些只求利益的議員,信唔過軟弱無能的政府,如果我們有一班愛護香港,愛護香港市民的議員和政府,如果有一班維護香港人利益,不只空口講白話的學者,有一班只為社會,為香港市民做喉舌的傳媒,一早已經修法,一早已經解決左個問題,又點會搞到民怨四起都仲駁來駁去,一點方向都沒有。
我個人只有一個想法,一定唔可以再發出世紙比「雙非」bb,釋法又好,修法又好,最緊要快,香港人已經頂唔順,政府仲唔做嘢,一定出事
政府和班律師把所有責任推比公務員(入境處,醫務人員,房處),跟本係不負責任,用行政手段係治標唔治本的,只會增加政府負荷,咪又係洗香港人的錢,吃力不討好

複式洋房

引用:Quote:cclpoon+發表於+12-1-29+23:55+釋法

原帖由 alicemic 於 12-01-30 發表
究竟而家雙非問題嚴重啲,定係釋法帶嚟既後果嚴重啲呀? 釋法會帶嚟咩後果係未知知數,可能有可能無,但 ...
邊果嚴重D? 兩樣野跟本層次唔同。雙非喺入境,人口同民生問題。釋法涉及嘅喺社會制度同政治問題。唔同人嘅關注點有所不同。以我自己為例,我會認為釋法後果會嚴重D。因為後果其實都會好快會睇到,而且仲會非常難改番正。點解今日我地會有個咁廢既凸手?咁廢嘅垃圾會?都喺多得之前第二,三次釋法所種落嘅因而得出嘅果。

雙非問題無錯係好嚴重。但呢單野其實十年前莊豐源䅁之後已經開始萌芽。但喺個死人正苦到今日一D防範措施都唔做。仲同市民作對話要包容,要去到一千萬人口!我相信要佢提請釋法截大6人落黎生仔,打自己嘴巴,一樣唔容易。

子爵府

cclpoon 發表於 12-1-30 01:38
邊果嚴重D? 兩樣野跟本層次唔同。雙非喺入境,人口同民生問題。釋法涉及嘅喺社會制度同政治問題。唔同人嘅 ...
我見到曾蔭權又話要填海容納一千萬人口,真係.......香港要咁多人做咩,政府會話人口老化,所以香港要多D人養佢地

禁止訪問

禁止訪問

首頁
23456...8

尾頁

跳至