少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

仔仔27個月大, 一月份插班讀PN, 新年假前已經冇喊, 但又唔係特別鐘意返學。下星期三開學, 再下星期就開始坐校車, 我好驚佢會喊得好勁/嚇親... 因為佢未試過 (之前一月份係適應期, 所以未坐校車)。

我覺得佢好似仲好細個, 但坐校車的話會快好多, 唔駛轉3次車, 直接由家門口到學校....

我應該點做呢? 叫工人姐姐帶? 我已經買左講坐校車返學的書同佢睇, 但佢好似唔係好明白咁。

佢頭6日返學都有喊, 所以我好擔心佢自己一個坐車會喊到失控, 諗起(想像)都心痛!

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

大宅

回覆 himuimui 的帖子

Wah... your son is really brave!!! My son cried even when I'm not at school for the first week..... but I hope he'll be as brave as your son and behave on school bus~!!!

大宅

唔使担心, d囝囝不知幾鐘意坐車, 又可以周圍望吓車車~

佢返學係正正2歲

大宅

唉, 佢放完新年假, 今日返返學, 老師話佢喊足兩個鐘, 你地囝囝咁叻真係好, 而家好擔心下星期開始坐校車會嚇死佢...

大宅

阿女答左兩三日都喊, 之後就完全唔喊. 因為佢知道喊係解決唔到問題.

大宅

報告: 今日第一次坐校車, 上左車有喊, 但返去時, 根據學校同車上保母講, 冇喊過, 而家上車一陣就訓到返屋企! 希望聽日都叻叻啦~

首頁

尾頁

跳至