跳至

首頁

尾頁

複式洋房

安基斯英普下午班
和英藝
上午班收咗亞女. 聽聞英藝的老師時常轉人. 我希望亞女小學入大埔舊墟公立學校. 你們會建議邊間?
先謝謝你的意見!!

複式洋房

回覆:tinglau321 的帖子

安基斯好些,但如果可以寶兒更好!

別墅

回覆 回覆:micky96的帖子

英藝課程深過安基斯,我朋友個細女入了舊墟,個班考頭幾名的都是英藝上的,大仔原先讀寶兒考上舊墟,成績都有保證。你再細心打聽下,好多家長都揀安基同英藝,觀點唔同…

複式洋房

謝謝你們的意見… 會認真再考慮!!

別墅

回覆:MamaPun 的帖子

英藝的英文比較深,因我同個女上呢間的playgroup , 得閒無聊時翻看N1的英文書和習作,真係幾深!程度有K1-k2 ,另外我又同佢哋的英文老師傾下計(佢叫stephen),佢都話佢地都搜羅其他幼稚園的書本課程做比較,所以英藝的程度係深d,而佢話佢地d 學生都考倒九龍塘啲小學並且又追得上,成績都幾好喎!(佢話)

大宅

回覆:請比比意見, 安基斯pm VS 英藝am

除了程度的深淺,我會考慮校譽和老師是否有愛心

伯爵府

醒目開學勳章

回覆:tinglau321 的帖子

往年老師既流動真係好大,阿囝一年轉左4個外籍老師1個本地老師。不過早兩年九龍塘新校開,真係好影響大埔。但今年情況好似穩定左,so far上學期都唔多覺有咩老師走,只係中途加多左2個外籍。
不過讀英藝你要預左d野深一年,而家大少讀uk(k3)已經讀緊小一上學期既書,仲要係深果d小一書。仲要默書,但有fd讀安基斯佢話一樣要默書。
另往年副校話有幾個學生叩門入左寶舊,加埋派位入既都有廿幾人。但入直資/私小既就一向唔多。不過今年我都知有好幾個考到,包括我隻豬仔考到九龍真光。
學術上英藝真係幾fit, 但我覺得係培養小朋友既自信同表達力方面,英藝是差了一點。好像有些學校會有分享會讓小朋友在人前介紹/分享一些事物。英藝就沒有這些玩意了。
希望你的小朋友有一個愉快的幼稚園生涯

KunKunB  請問你仔仔有無在外面學野or參加了什麼課外活動?真光係咪好睇portfolio?  發表於 12-2-4 20:53

翡翠宮

回覆 回覆:tinglau321的帖子

我絕對唔會考慮英藝,事關我以前做呢行既,覺得佢的作風好商業化,同埋我知道佢地出手好低,d老師人工低到在行內係數一數二,不過,唔知依架仲係唔係~~~

大宅

英藝D學術水平真係高, 如果家長頂得順既話, 因為K2下學期開始默書, 1年兩次考試, 1日有中/英/數功課...我小朋友都考倒幾間九龍塘既小學, 等6月再戰扣下好既津小!

大宅

MamaPun 發表於 12-2-1 19:05
英藝課程深過安基斯,我朋友個細女入了舊墟,個班考頭幾名的都是英藝上的,大仔原先讀寶兒考上舊墟,成績都 ...

英藝課程讀深一年,k3已讀一年級內容, 真係上到一年級,算係溫故知新, 英藝出既學生考頭幾名 我覺得屬正常!

大宅

"深"是甚麼意思?有幾深?

複式洋房

K2讀緊寶湖P1課程,您話深唔深......

男爵府

我兒子在安基司讀IN 1 -IN3。老師很有愛心,英語課程雖然不深,但根基打得很好。雖然好像沒有默書抄寫,但他現在P1英語串字全沒題,因他學了三年拼音,老師教得很好。我們在家全廣東話,他考小學跟外國人全英對話沒問題,他現在跟同學也全英對話。maths也學得很好。當然,跟其它學校比,可能淺小小,我沒比較過,不知道。另他很怕羞,讀安基司三年後,變得大膽了,老師很能鼓勵他。

複式洋房

回覆:SinCnai 的帖子

SinCnai, 咁你小孩初初返學時,適應如下?平時家中講廣東話,但上國際班用英文上堂,小孩好快適應嗎?

複式洋房

我囝囝都係讀安基司,我揀LEE 間學校最主要既原因係多外藉老師,同埋校舍環境真係十分十分十分之乾淨,未見過一間咁乾淨既幼稚園(滌濤山分校)。最近收到學校為囝囝拍攝日常上課既生活相,感覺到老師好有心去準備D教材,而且係好有質素,以前呀仔學完環保既主題後,返黎會用英文同我講藍廢紙、黃鋁罐、啡膠樽……有時有D外國返黎既小朋友,啊仔同佢地溝通都冇問題,去到人地屋企見到賓姐姐都可以用英文跟對方溝通。由於LEE間學校能夠提供一個好好既英語環境,所以我會推介安基司。雖然佢既課程可能比英藝淺一D,咁就唯有自己係屋企補一補啦!

SinCnai  agree  發表於 12-2-26 23:02

複式洋房

請問你仔仔讀邊間安基司呀?孝到邊間小學呀?

大宅

回覆:請比比意見, 安基斯pm VS 英藝am

亞女上年係安基司正校畢業,扣門入左寶湖舊墟!
亞女係安基司3年的幼稚園生活都好開心,學校老師、姨姨好有愛心

:-?

男爵府

回覆 tinglau321 的帖子

佢由IN1開始讀起,可能老師會講得淺白小小,但冇聽佢講過話聽唔明。反而係佢太怕羞,成日唔肯出聲。呢方面用了很長時間,所以我話安基司呢方面做得好。

子爵府

好媽媽勳章

我地讀連N1讀左一年. ANCHORS深吾係好深? 淺都吾叫淺啦.
我覺得上主流/國際小學一定夠用. 個人應該, 吾需要單靠學校谷, 一味靠
學校用好深既教材. 太谷太深未必係好事, 我反而吾BUY呢套.

我地係屋企主要都係用廣東話, 平時間中會睇英文故事書, 睇英文TV.
間中會講英文. 返左一年, 小朋友英文進步左好多. 簡單英文書難吾到佢.
我地買左K2既英文教科書, 佢係可以睇同讀到.亦都明白的.

會話方面, 係學校真係學得好好. 閱讀同認字, 我個人認為家教係好重要.
兩方面就雙管齊下, 而家佢既英文算係吾錯.

但你考慮美普班時要留意, 佢地係無中文學的. 有都係一日15分鐘. 中文可能會弱D. 呢點你要問清楚學校.

別墅

您好啊,咁你考左邊間小學呀?係派位 or 自己去考架

首頁

尾頁

跳至