自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 開心吸收勳章

回覆:omgbabyg 的帖子

2個女都有,睇醫生好貴,唉!

子爵府

danielboy 發表於 12-2-8 17:55
你小朋友幾大?我有朋友個仔五歲都戴到。我仔八歲開始戴,戴咗年半,暫時無加深,停咗喺100度。

...
請問你係邊度配? 費用多少?個鏡係咪硬ka? 載左之後會覺得唔舒服嗎? 我都考慮緊呀女要唔要帶, 佢近視加得太快了。
世上只有!!!

公爵府

回覆:hoikiuqq 的帖子

無錯,鏡片係硬,我仔話無唔舒服,好快習慣,而且一戴完就瞓瞓豬。價錢我諗你直接問視光師,我pm咗佢資料俾你,喺旺角區你方便嗎?

大宅

醒目開學勳章

今年小女7歲戴眼鏡已經有1年(第一次配眼鏡100度,第二次增加到270)很擔心增加得太快.
請問第一次檢查費用多少?(包什麼服務)藥水$150/支,之後要幾耐再覆診??可否只配藥水??

禁止訪問

民房

我小朋友都做左矯視牙~ 效果好好~

大宅

引用:我小朋友都做左矯視牙~ 效果好好~

原帖由 HiddyMarisa 於 12-03-09 發表
我小朋友都做左矯視牙~ 效果好好~
小朋友幾大做?係邊種呀?

別墅

其實呢...你o地可以睇下〈你戴錯眼鏡喇〉呢本書...
公共圖書館有,佢亦有網上印刷版
我o地有近視戴凹透鏡係大錯特錯
足度數o既近視眼鏡,只係畀你睇遠o野
而我o地平時多數都係睇好近好近o既o野,戴住足度數o既近視眼鏡反而會令對眼好辛苦,長期戴住o黎睇近o野近視只會越o黎越深
冇近視o既人睇近o野應該戴凸透鏡,即係有遠視o既人戴o既眼鏡,光線o既折射可以令到晶狀體以為自己睇緊遠o野,咁就冇咁傷眼
o岩o岩有o的近視o既人如果眼球未變長,戴遠視鏡o黎睇近o野都可以醫番好
對於近視已經成晒形o既人,唯有睇唔同距離o既o野戴唔同度數o既眼鏡令對眼冇咁辛苦
一聽會覺得唔係呀嘛?有冇搞錯?唔好o係度妖言惑眾!
但其實個光學原理就只係初中已經學o左o既physics o黎o架咋!
只係我o地畀人洗晒腦...連physics書都話近視戴凹透鏡!
你唔駛走去問一般視光師,佢o地絕大部份都唔會認同,佢o地都唔係學呢套!
正如你去問西醫,絕大部份都淨係識叫你食西藥做手術化療電療,唔會認同食中藥、自然療法、針炙等等...佢只會話o個o的o野咩未有證據顯示有效呀~唔好亂o黎呀~甚至表面係苦笑內裡係恥笑~覺得點解你o地o的人咁無知!咁都信!其實只不過呢o的唔係佢o地學o個套,佢o地墨守成規、唔接受其他講法做法渣嘛!
其實近視戴凹透鏡呢個原理只不過係戴漸進式眼鏡o既極端版渣嘛!
戴漸進式眼鏡一般視光師同眼鏡舖都話可以唔知減慢近視加深 定 直頭可以改善近視o架!
咁點解近視戴凹透鏡反而係冇科學根據、荒謬o既講法?

伯爵府

引用:其實呢...你o地可以睇下〈你戴錯眼鏡喇〉呢

原帖由 DropOut 於 12-03-10 發表
其實呢...你o地可以睇下〈你戴錯眼鏡喇〉呢本書...
我o地有近視戴凹透鏡係 ...
我buy你,有point

別墅

回覆 manfatcentre 的帖子

有眼光!有眼光!

別墅

我講完o的咁有point o既o野就冇人覆喇?
太多字冇人想睇?

別墅

回覆 冰紫嫣 的帖子

其實呢...你o地可以睇下〈你戴錯眼鏡啦〉呢本書...
我o地有近視戴凹透鏡係大錯特錯
足度數o既近視眼鏡,只係畀你睇遠o野
而我o地平時多數都係睇好近好近o既o野,戴住足度數o既近視眼鏡反而會令對眼好辛苦,長期戴住o黎睇近o野近視只會越o黎越深
冇近視o既人睇近o野應該戴凸透鏡,即係有遠視o既人戴o既眼鏡,光線o既折射可以令到晶狀體以為自己睇緊遠o野,咁就冇咁傷眼
o岩o岩有o的近視o既人如果眼球未變長,戴遠視鏡o黎睇近o野都可以醫番好
對於近視已經成晒形o既人,唯有睇唔同距離o既o野戴唔同度數o既眼鏡令對眼冇咁辛苦
一聽會覺得唔係呀嘛?有冇搞錯?唔好o係度妖言惑眾!
但其實個光學原理就只係初中已經學o左o既physics o黎o架咋!
只係我o地畀人洗晒腦...連physics書都話近視戴凹透鏡!
你唔駛走去問一般視光師,佢o地絕大部份都唔會認同,佢o地都唔係學呢套!
正如你去問西醫,絕大部份都淨係識叫你食西藥做手術化療電療,唔會認同食中藥、自然療法、針炙等等...佢只會話o個o的o野咩未有證據顯示有效呀~唔好亂o黎呀~甚至表面係苦笑內裡係恥笑~覺得點解你o地o的人咁無知!咁都信!其實只不過呢o的唔係佢o地學o個套,佢o地墨守成規、唔接受其他講法做法渣嘛!
其實近視戴凸透鏡呢個原理只不過係戴漸進式眼鏡o既極端版渣嘛!
戴漸進式眼鏡一般視光師同眼鏡舖都話可以唔知減慢近視加深 定 直頭可以改善近視o架!
咁點解近視戴凸透鏡反而係冇科學根據、荒謬o既講法?

當然...以上o既講法都只係理論...我冇親身試過...
因為我睇到呢本書o既時候近視已經成晒型...
就算個理論真係work...都要睇你點用o既...
一開始就太極端o既話睇咩都濛查查可能會令到個人同對眼都懶去睇o野長期落反而令對眼失去對焦能力?
咩都因人而異...
我work唔代表你work...
真係唔知邊條路o岩自己...
但係一行錯就番唔到轉頭...

首頁

尾頁

跳至