婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

環保接龍勳章

我從未洗過腸, 醫生說做冗瘤手術前一日要進行洗腸, 想問痛唔痛咖???

和唔知個過程係點呢????

禁止訪問

入院割肌瘤前要洗腸~

大宅

環保接龍勳章

子宮內, 所以子宮全切, 但會保留卵巢唔洗切~

禁止訪問

男爵府

2002開刀割肌瘤,2008 翻發子宮和瘤併割除,從未聽過耍洗腸,
問佢甚麼原因?

象牙宮

never heard it before

大宅

畀面勳章

我覺得醫生可能是要求您清大便,因一般做完手術後不付能即時下床去大小二便,我也是剛剛做完子宮全切手術(但醫生只是叫我手術前6個鐘不要飲食)...插左2天尿喉,沒下過床。幸好那2天我也沒大便,因姑娘也會叫您不要"谷"中便,最非您肚痛不能不去好...怕"谷"中便會扯到傷口痛...

另,做完手術始終有個傷口...我是開腹,,,不是微創,個傷口有12CM長.,...如果"咳"和打"乞次"..一定要先按實傷口...不然會很痛...雖然都會痛..但按裁傷口會好一點,,,

大宅

對呀!不用洗腸。只是做手術前,姑娘問你要唔要幫你放大便?因手術後沒有得去。出院前姑娘或醫生會問你是否有大便才給你出院。

男爵府

我前年做咗割子宮手術.

不是洗腸, 是清大便 (清腸), 姑娘先俾啲藥我食, 要忍15 分鐘, 然後幫我剃毛, 但忍了 5分鐘已肚痛, 10分鐘後開始標冷汗, 15分鐘過了立刻飛奔去toilet. 肚痛的情況比手術後更痛.

首頁

尾頁

跳至