在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

但佢地有無諗過,我地要受上司,客人氣
放工攰到嘔電,返屋企仲要照顧小朋友
因為返工,錯過了很多小朋友的成長片段
因為個家,我地要返工搵錢,最後換來小朋友跟家人/工人姐姐,但唔跟我地

複式洋房

回覆:準劉太 的帖子

當初bb都要姐姐多過我,不過佢大個d,你花多d時間比佢(sat n sun),佢會跟你多過姐姐。now my son is 4 yrs old

jc2009  同意, same 處境  發表於 12-2-3 12:35

大宅

回覆 回覆:harukiya的帖子

我個女都跟我
我只係唔開心我啲朋友咁講,佢地全部都係FTM,就覺得我返工一定唔夠佢地辛苦
我都想湊女架,只怪我窮,無佢地咁幸福唔洗做

大宅

回覆:點解啲人會覺得FTM辛苦過在職媽媽

其實大家辛苦嘅嘢唔同啫,FTM全天候照顧屋企,真係年終無休,壓力都大㗎。在職媽媽唔洗講,不止做嘢受氣,返屋企亦要繼續'受'仔女氣,真係人都癲!教得唔好又入媽媽數,有邊個父母唔想陪住自己仔女成長吖!

keromama  同意.  發表於 12-2-10 17:16
Irismammy  Agree  發表於 12-2-10 13:54
evalam_88  認同!!!  最慘盡晒力都要俾人話無家教, 真係人都癲.....唉!  發表於 12-2-3 10:35
JessicaLeo  totally agree  發表於 12-2-2 17:18
Oceanus  agree.......  發表於 12-2-2 11:44

大宅

引用:我個女都跟我 我只係唔開心我啲朋友咁講,

原帖由 準劉太 於 12-02-01 發表
我個女都跟我
我只係唔開心我啲朋友咁講,佢地全部都係FTM,就覺得我返工一定唔夠佢地辛苦
我都想湊女架, ...
我都覺得全職mama點都好過在職,可以陪住子女成長,又唔使承受工作壓力。我都不知幾想唔做工,成日陪阿b,照顧家庭同湊b都係好辛苦,但係一件幸福既事。

shoppingbaby  仲有一點, 係經濟上一定要靠老公, 對我黎講無安全感  發表於 12-2-4 11:19
CheriLoh  agree !!!!!!!!!!!  發表於 12-2-3 12:23
Ekko  100% AGREE!  發表於 12-2-2 11:10

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我係FTM~見到你個TOPIC入嚟講幾句.

事實上無話邊個辛苦啲,但係嗰種困身係你地在職媽媽感受唔到既!我個歲半細仔啱啱瞓咗,我由朝比佢痴到晚,到而家先啱啱可以坐低上網.食咗飯碗都未洗,因為細B唔比我入厨房而唔比佢入去.涼未沖.我老公返夜既,我沖涼無人睇住細仔,大仔攪唔掂佢.

好似我呢種FTM,無人可以幫手睇住個B一陣,真係可以零社交.我都唔知幾多年無同朋友食過飯,佢地可能都唔記得我LU!

我一年剪2次頭髮...無時間去剪,亦都係嗰句,無人睇仔.....

好多時,都係你睇我好,我睇你好~~

我都窮,我唔駛睇上司面色,但係要睇2個仔面色,仲要睇我老闆面色(老公),叫佢比家用好似追債咁,成日黑口黑面....

Irismammy  始終覺得,可以睇住小朋友成長,做乜都值!做乜都唔辛苦!  發表於 12-2-10 14:10
lingan  不如搵個鐘點每星期來3個鐘,唔貴,但可以鼠出去一陣及有人幫手清潔喎。  發表於 12-2-9 12:09
booooooger  我有個fd都係咁,個女勁痴身,佢話柯屎都唔得閒喎  發表於 12-2-6 01:41
LeungXiuB  明白和體諒....我有個best friend 都係...零社交, 24 hours 比左小朋友...  發表於 12-2-2 15:06
Oceanus  完全明白  發表於 12-2-2 11:46

別墅

回覆 回覆:準劉太的帖子

我覺得其實返工雖然辛苦,但係都係-種幸福.
點解?
1。有的人想返都冇得返
2。 生活圈子會大啲
3。唔洗下下問c6擺錢
4。如果經濟上有困難仲有你頂住
5。訓練小朋友獨立,更珍惜相處時間
6。同c6溝通多咗
等等...

keromama  yes!  發表於 12-2-10 17:18
豬仔_豬仔    發表於 12-2-3 23:32

水晶宮

你睇我好..我睇你好呀

Oceanus  yes  發表於 12-2-2 11:46

子爵府

引用:你睇我好..我睇你好呀

原帖由 diong 於 12-02-02 發表
你睇我好..我睇你好呀
同意

伯爵府

好媽媽勳章

引用:你睇我好..我睇你好呀

原帖由 diong 於 12-02-02 發表
你睇我好..我睇你好呀
同意,但我想話在職媽媽一樣全年無休,日頭返工夜晚湊仔。放假日就是全日湊仔日。至於全職媽媽,最辛苦困身係頭幾年,返左學就會無咁辛苦。

全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

子爵府

貓狗褓姆 畀面勳章

真係返工又湊女好辛苦.....
辛苦到想放棄所有野走左去

做到狗咁都無人可憐,返到去個女又唔跟自己,又同阿媽湊女意見不合,

日日訓得4個鐘,老公就只想我日日返工回家湊女,晏少少返就黑口黑面....

我知全職媽媽都好辛苦,但幾辛苦都可以照顧住自己寶貝丫, 睇住佢成長 !

我呢種,面面都不是人, 高不成低不就......

clarafung  support u!  發表於 12-2-3 09:17

子爵府

唔係喎,我真係覺得FTM辛苦啲架
因為喺屋企湊仔好困身,我地都話可以食飯時間去吓行街丫,喺屋企湊仔點得呀,有時涼都冇得沖呀,仲有好考耐性同EQ,我自問真係唔得!
我上年放咗二星期大假日日喺屋企湊女,真係辛苦到暈呀,同埋日日淨係家>超市>家,冇晒社交,又冇時間扮靚。

LeungXiuB  又真係bor....  發表於 12-2-2 15:12

複式洋房

回覆:shirleyying 的帖子

Ftm: no time to take food and rest until baby sleep
I always take food at kitchen as soon as possible :倒下去likely
As my girl want to eat my food when she see
Working mama: can eat with no disturb
Became a ftm is a hard and challenge work. U will really understand when u are ftm

happymama2009  係呀! working mom放假湊仔覺得辛苦, FTM日日都係咁過喎! 病都都無sick leave!  發表於 12-2-10 20:37
Kuri  我咪係囉,好似個工人咁,喂完阿仔要自己匿埋廚房食   發表於 12-2-7 01:11

伯爵府

畀面勳章

我覺得FTM / WORKING MOM 都同樣辛苦, 但我個人ENJOY返工多D, 因為小朋友返咗學, 好多時間係自己, 朋友家人又返哂工, 試過放長假係商場到行到唔想再行, 悶到嘔, 我情願返工, 每日忙下有時HEA下但又有糧出

如果BB係BELOW 2 YRS, FTM又真係辛苦D, 又要煮粥, 又要陪玩,又要買餸煮飯清潔家務, 基本上忙過返工, 仲要MON-SUN, 年中無休

子爵府

回覆 dotai 的帖子

I agree, when I stayed home with my girl during my long leave, every meal I took was more like 充飢 than a real meal, because she wouldn't let me have my meal more than 15 minutes, she needs to be held all the time.

男爵府

wyeth冷知識勳章 睛靈勳章

回覆 See 的帖子

agree! 我地返工返到55歲才退休, 仲俾人覺得唔使湊仔好d, c服d, 我到唔g點講!

男爵府

回覆 dotai 的帖子

我們星期六及日都係ftm!

sally722  me 2  發表於 12-2-6 12:49

男爵府

其實不是比較那類mama辛苦d, 只想家人或身旁的人, 都同樣體諒或支持在職mama, 不要覺得我們自在d, 開完ot仲要返要返去湊仔都不易, 有時仲要應付99, 真係死得!

BiBi100  agree  發表於 12-2-3 13:22

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

準劉太 發表於 12-2-1 22:18
但佢地有無諗過,我地要受上司,客人氣
放工攰到嘔電,返屋企仲要照顧小朋友
因為返工,錯過了很多小朋友的 ...

mee too
珍惜 感恩
You got this!!

複式洋房

引用:其實不是比較那類mama辛苦d,+只想家人或身

原帖由 clarafung 於 12-02-02 發表
其實不是比較那類mama辛苦d, 只想家人或身旁的人, 都同樣體諒或支持在職mama, 不要覺得我們自在d, 開完ot仲 ...
Totally agreed
The Main point is 身邊個人empathy what we are do is enough
And help us when we are in needed

clarafung    發表於 12-2-2 13:36

首頁

尾頁

跳至