家庭理財

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

聽大力講cut左份月供基金,供左兩年,都諗住損手離場,本身唔係有錢人家,每月只係儲到100美金,但為左個仔,諗住好過冇啦,但聽大力講到咁咪cut左佢,打比agent,佢話我供左2700美金,而家cut只係攞得番900美金,我都接受,點知今日收到嘅係不張9蚊美金嘅票,即刻打比佢,佢話未扣手續費,食水有冇咁深呀!!!我啲辛苦錢呀!

大宅

回覆:好嬲呀!

有無攪錯,係邊間agent,可否complaint?

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

成7k手續費問下點計

別墅

回覆:kcshing1 的帖子

A?A,唔知有冇辦法呀?

大宅

crazy

禁止訪問

回覆:ego1103 的帖子

子爵府

I think i will lose a lot too if i cut it now even though i have invested in it for more than 8yrs, it is still losing...My 101 plan is 30yrs terms...

大宅

你點解唔自己做足功課,問清楚保險公有關費用先 cut

人地咁大間公司,一定寫清楚d野,除非你個 agent 有問題,應該無得搞

雖然已成定局,我都再講一下,月供基金、月供股票無可能個市低既時候cut,因為個市低你先會入多左貨,必定等個市好先cut,你又真係蒙嗏嗏....

男爵府

可惡呀

大宅

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

下, 得返9蚊美金, 不如唔好cut... hold住到期得唔得?

男爵府

我就係驚cut左無哂~
我個agent亦講到明, 如果我cut我都唔敢講返個價比我知...

我仲選擇左供20年...
不過...如果有日, 我供唔起既話, 可以停一停都唔可以cut...

你個case真係好慘呀!

二萬幾蚊, 當買過教訓...已經唔好可點呢樣....

男爵府

我都曾經幫襯過佢買月供基金,亦都cut左!不過,我記得未cut前佢會定期俾個report你,當中你可睇到如果你依家斷供,可取得的金額的。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ego1103 發表於 12-2-6 14:25
聽大力講cut左份月供基金,供左兩年,都諗住損手離場,本身唔係有錢人家,每月只係儲到100美金,但為左個仔 ...

算把啦!

D 保險公司要客簽晒文件,夾埋班 Agent 呃客,無得告架!!

學一下阿 Q 精神,當發左場惡夢,長供落去,十年後先發覺,到時損失仲大!

我就係睇唔過眼,所以日日花幾個鐘係 BK 提醒人, 千萬不要上當!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

c147258hk 發表於 12-2-6 14:58
你點解唔自己做足功課,問清楚保險公有關費用先 cut

人地咁大間公司,一定寫清楚d野,除非你個 agent 有問題,應該無得搞

雖然已成定局,我都再講一下,月供基金、月供股票無可能個市低既時候cut,因為個市低你先會入多左貨,必定等個市好先cut,你又真係蒙嗏嗏....

我係這方面專家!!

D Agent 成日掛係口邊坤客,佢頭三年供款大步分係騙子的佣金,三年後仲要每年收 4 - 5% 管理費,一般要供一半年期即 15 年,才有機會打和!!

如果想知月供基金/儲蓄 同有牌保藥黨無分別,請 PM 留 E-mail 給我 (因太多),看過我把這幾年收集的資料,就知道同呃係無分別!!!

** 請不要在版面留 E-mail !

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ego1103 發表於 12-2-6 14:25
聽大力講cut左份月供基金,供左兩年,都諗住損手離場,本身唔係有錢人家,每月只係儲到100美金,但為左個仔 ...

諗返有 d 奇怪???

通常供 2 年 cut 應有約供款 1/3 ,你叫個 agent / 保險公司,拆條細數比妳睇!!

買基金真係好傷

伯爵府

係呀手續費貴到冇朋友,我剛剛取消,都冇咗$6000幾蚊

大宅

甘多人唔知投資相連保險頭幾年Cut 差唔多乜都無... 我諗家下D agent 都真係好有都有問題......

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

concentration 發表於 12-2-6 21:47
甘多人唔知投資相連保險頭幾年Cut 差唔多乜都無... 我諗家下D agent 都真係好有都有問題......
...

.............仲有 D agent 典會講比客知,三十年單要供一半年期即 15 年,才有機會打和,保險公司呃成甘,邊有人落答!!

買基金真係好傷

大宅

哈哈. 係唔係一定一半甘就唔知啦 , 不過當大家知道可以直接買基金之後, 其實真係無乜理由要買保險公司個種.

十個話買基金, 八個都唔知係"投資相連" 有D 掛名基金, 其實根本都唔係基金, 我覺得如果政府真係可以落多D力囉.

外國D人買基金都好地地, 香港就一講基金9成原來都係投資相連保險, 聽到"基金" 個名都怕晒,

最好笑係個時我返香港長住, 有個人"串" 我問我識唔識AVIVA,
我話唔知喎, 佢話" 甘都唔識? 全球最大基金公司囉"
查下原來.... 基金就無啦, 全英國最大保險公司個時就係佢.

大宅

好老實, 你信錯人啦, 信錯AGENT, 信錯網友!

投資相連單唔係有問題, 問題係信錯人!!

市場有太多唔掂代理, 應該搵多幾個代理問清楚!

胡亂聽網友取消份單, 結果損失只係你自已!!

而家得番9美金, 咁不如唔好取消好過, 我係你就話係代理誤導, 睇下份單可唔可以復效啦!:

首頁
12345...7

尾頁

跳至