家庭理財

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血金章

回覆 回覆:9594的帖子

好迷網

男爵府

josephine908 發表於 12-2-8 17:25
問得好, 睇下 hkcarl 點覆.

其他機構我就唔知, 我做的是藥廠, 做夠2年就可以攞公積金走人.

侯爵府

我做HR的, 以前幾間公司(及朋友工作的公司普遍):
公積金: 做滿>=3年後離職, 可以取得公司供款部份當時的投資面值; 3年30%, 4年40%, 5年50% ... 10年以上全取.
現公司MPF, 有幫員工做自願供款, 員工供5%, 公司供5+3=8%. 自願供款部份亦是, 做滿>=3年後離職, 可以取得公司供款部份當時的投資面值; 3年30%, 4年40%, 5年50% ... 10年以上全取

大宅

回覆:好嬲呀!

呢個post一定要收藏起,太精彩啦

禁止訪問

禁止訪問

大宅

受到警告

引用:+本帖最後由+josephine908+於+12-2-8+17:35

原帖由 josephine908 於 12-02-08 發表
一筆過付款,俗稱影呢件仆街事我當然知 ,2000年前我已經係社服務界,我當時入職係長工,但因為有機會升職時,已轉為合約制,當時保住長工的時候係無機會升職,我決定升職轉合約制。

當時,政府成立強積金時,有部份公積金計劃經過批核可以留低!個陣時可以揀轉強積金或者留低,我記得好清楚係因為我知道唔會長期服務呢個機構,所以轉左強積金!

我唔知方唔方便講機構名,雖然我離開左,但唔知算唔算機構內部資料。

你係社福界工作多年,你應估到:呢個機構唔係做前缐工作,佢有二百幾接近三百間會員機構(社服機構),前總幹事姓許,而跟住果個姓方,呢間機構係2001年時係會展搞過 Hong Kong Aids Conference, 當時我有幫手!!

唔該你問清楚先質疑人啦!

社福界全名咪係社會服利界囉,我最后服務呢個界別係2005年啦,行內人多數會叫自己做NGO,有時s音都唔講,但我2005離開左呢個界別㗎啦,有新朋友問我以前做咩工時,好多人都唔知咩係NGOs,所以我會講全名,就係咁解!

果個年代社福界啲rank, 我都仲記得,WW, ASWA, ASWO, SWA, SWO, RN 等等,要咩學歷,起薪點都仲大約記得,前線服務Centre,一般最大個果係 Centre-in-Charge.

你地呢度個個係度抹黑,打擊保險界別人士,我係社服界服務好幾年,我轉左行都係用心對人㗎!我係行內都識到有其他行家都用心幫客,唔係果個都只係眼中只有錢字!

josephine908  I think the people who are working in NGOs must keep a good attitude to serve the people who in need  發表於 12-2-10 00:09
josephine908  Please concern your speech even thought you want to express your idea.  發表於 12-2-10 00:07
bk_admin  會員討論之間禁止使用粗言穢語。  發表於 12-2-9 16:09

大宅

引用:我系瑞士尊貴理財呢間公司買。屬於AIA.有沒

原帖由 orange11 於 12-02-09 發表
我系瑞士尊貴理財呢間公司買。屬於AIA.有沒有人系呢間買啊?
呢間保險公司係AXA成員,未被AXA收購前,叫瑞士豐泰,呢間公司主打投資相連產品。此公司不是AIA的。

orange11  唔怪的要輸。我連自己買左邊間都唔知  發表於 12-2-9 12:28

男爵府

引用:我都有份基金系20年期AIA。現在供左10年3個

原帖由 orange11 於 12-02-09 發表
我都有份基金系20年期AIA。現在供左10年3個月啦!賬面都要輸。還有9年幾先供完,我現在好。求神拜 ...
嘩~~~好慘呀!20年嘅積蓄就咁畀AXA操縱住,loss幾多都未知,$就要年年供。所以我寧願買股票或者做定期好過。

男爵府

引用:Quote:原帖由+josephine908+於+12-02-08+發

原帖由 hkcarl 於 12-02-09 發表
一筆過付款,俗稱影呢件仆街事我當然知 ,2000年前我已經係社服務界,我當時入職係長工,但因為有機會升職 ...
係呢你都未答我你果個expected 50萬return 18年之後值幾多錢?而你total 18年總共供咗幾多?

男爵府

引用:Quote:原帖由+josephine908+於+12-02-08+發

一筆過付款,俗稱影呢件仆街事我當然知 ,2000年前我已經係社服務界,我當時入職係長工,但因為有機會升職 ...
可能有好多好似你咁好有心去幫客,但遊戲規則係保險公司定,有時你都愛莫能助。你可以話畀你個客知份基金有XX%,個儲蓄保險又點點回報好,但係20,30,40,50,60....年之後嘅事你真係咁肯定?20年之後你都可能轉行啦,你點再幫個客follow up?

大宅

引用:Quote:原帖由+hkcarl+於+12-02-09+發表一筆

原帖由 呠呠蕉 於 12-02-09 發表
可能有好多好似你咁好有心去幫客,但遊戲規則係保險公司定,有時你都愛莫能助。你可以話畀你個客知份基金有 ...
投資當然有高有低。最重要係定期檢討。Follow up工作方面,如果我仲係行內,但年紀大,我會張個客交比我的較後生而又係認真的下缐顧問跟進、如果係離開行業,我會交由跟我相同理念的同事跟進,並不會交由上線經理。

男爵府

引用:Quote:原帖由+呠呠蕉+於+12-02-09+發表可能

投資當然有高有低。最重要係定期檢討。Follow up工作方面,如果我仲係行內,但年紀大,我會張個客交比我的 ...
你真係好有heart 。不過最衰D保險公司整埋D咁嘅陰質

男爵府

回覆:好嬲呀!

封帖?我嘅回復只出了頭一段

大宅

引用:Quote:原帖由+hkcarl+於+12-02-09+發表一筆

原帖由 呠呠蕉 於 12-02-09 發表
係呢你都未答我你果個expected 50萬return 18年之後值幾多錢?而你total 18年總共供咗幾多?

...
供款約50萬,目標平均回報率係10%,已扣除收費,我投資相關基金有四隻:比率係3:3:2:2, 以過往五年數據參考,組合年化回報率6.78%, 組合年化波幅係20.99%

係波幅方面,比係恆生指數27.19%低,即係我的投資組合風險20.99%低於買恆指。

係年化回報率方面,比係恆生指數-1.56%, 即係話我的投資組合回報率6.78%高過恆指。

以上數據係2011年12月31日起,過往5年的數據計算,並不代表將來。

這個數據包括基金收費,保險公司未計,計埋大約1.5%到。

不過,我可能會轉相關基金,三隻基金相關性0.89以上,只有一隻係0.56-0.7,即係分散投資做得一般,可能同相關基金的持股變化有關。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

hkcarl 發表於 12-2-9 04:27
供款約50萬,目標平均回報率係10%,已扣除收費,我投資相關基金有四隻:比率係3:3:2:2, 以過往五年數據參考,組合年化回報率6.78%, 組合年化波幅係20.99%

係波幅方面,比係恆生指數27.19%低,即係我的投資組合風險20.99%低於買恆指。

係年化回報率方面,比係恆生指數-1.56%, 即係話我的投資組合回報率6.78%高過恆指。

以上數據係2011年12月31日起,過往5年的數據計算,並不代表將來。

這個數據包括基金收費,保險公司未計,計埋大約1.5%到。

不過,我可能會轉相關基金,三隻基金相關性0.89以上,只有一隻係0.56-0.7,即係分散投資做得一般,可能同相關基金的持股變化有關。

我們看一道巴菲特最近出的簡單數學題:假設你指望你本世紀的股市年收益率達到10%,而你的收益中,2%來自分紅,8%來自股價上漲,那麼你就是在假設道瓊斯指數在2100年達到24000000(目前是13000)。有點常識的人都會明白,這個結果是不可能的,道瓊斯指數在上世紀100年裏,不過從100點左右上漲到10000點,這個世紀不可能達 到前面計算的那個天文數位。因此,美國股市每年連續保持兩位數的上漲是不可能的。

這是剛剛成為世界首富巴菲特本月《致股東的信》中出的題目,他接著說如果你的財務顧問向你保證每年兩位數的收益率,你可以和他講講這個題目。很多所謂的專家、大師都是牛皮大王。當你被他們的誇誇其談騙得頭腦發熱,就是他們填滿自己腰包的時候。

這個題目同樣適用於中國股市,上證指數2006年和2007年連續兩年漲幅翻倍,一些所謂專家認為這種勢頭可以持續,去年5000點,今年10000點,如果真的每年可以翻番,我們不妨計算一下10年後上證指數的位置。假設上證指數今年10000點,然後每年上漲100%,那麼,10年後(2018年)上證指數將達到10240000點,你相信嗎?
巴菲特話無可能……….

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

hkcarl 發表於 12-2-9 04:27
供款約50萬,目標平均回報率係10%,已扣除收費,我投資相關基金有四隻:比率係3:3:2:2, 以過往五年數據參考 ...

如果好似你 UP 甘好,我一早唔使做啦,二千萬現金,每月收 16 萬,洗鬼做咩。。。。唔好呃人啦! Please !

我以前做金融, 銀行大型系統,Client YTD P/L Summary Report 個個客輸幾多一目了然,請你買多十年基金先好講!!

大家睇返自已 MPF 就知,銀行每年都寄份所有基金表現,邊隻每年可有十幾個 % 平均增長!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

引用:Quote:hkcarl+發表於+12-2-9+04:27+供款約5

原帖由 大力大力 於 12-02-09 發表
我們看一道巴菲特最近出的簡單數學題:假設你指望你本世紀的股市年收益率達到10%,而你的收益中,2%來自分 ...
事情唔係咁,正如我的5年數據,恆指負回報,但有效投資組合則不一樣。

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

樓主, 身同感受, 十分諒解.

一講起基金, 我就

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至