論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章

回覆 elysion 的帖子

我姐姐初黎時, 唔識規矩, 我會話佢咁, 老人家會覺得佢無禮貌, 同佢講, 你做得好, 人地自然會對你好
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

大宅

除一日三餐+水果(放假都有麵包水果),1-2個月左右會有咖啡或大約$10-20的餅作獎勵,佢自己都會買.

佢地真係好大食的,俾多多佢都食得晒,又會選野食,上次我叫佢煮麵食luncheon meat,佢竟然開左我仔愛吃的芝士腸,仲要3x2=6條,仲無唔好意思,問題係又要我買過俾仔!!以後買d同我地食開的牌子唔一樣的俾佢先得!

333s  雇主識的先小人, 後君子, 一切說清楚, 外傭就不會如此了.  發表於 12-2-8 21:30

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

elysion 發表於 12-2-7 13:38
奶奶一星期黎兩次探bb,原來奶奶多數都會買個麥記魚柳包比姐姐或半打西餅比我地兩公婆同姐姐,但我地一直唔 ...
4個丁丁同魚柳包 我覺得ok,但佢無理由自己收埋俱哂你99買上嚟嘅西餅,咁佢好小家同自私囉.
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

子爵府

回覆:姐姐零食

touchwood我姐姐都叫自律,so 我買開零食會買多包比佢口痕時食

水晶宮

無比零食佢的..佢自己放假會比去買....

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

冇專登買零食俾比

大宅

回覆:姐姐零食

只會提供正餐俾佢:;pppp:

別墅

史科菲 發表於 12-2-6 23:35
只會提供餅乾 ,面包,咖啡,茶,全蛋面,腸仔,蛋同午餐及晚餐

我都覺得講清楚好d, 以前她會自己拿我的零食. 有時我想起想吃時已沒有了. 後來講清楚, 我在一個指定位置常備餅乾, 朱古力, 蛋糕 (不用雪/獨立包裝的), 咖啡給她. 其實我每次買回來分部份給她罷了! 老實說, bun bun 是不會客氣的, 給她自己來, 只拿妳最貴最好的, 其他動也不動 (攪到過期)

公爵府

畀面勳章

回覆 Becky 的帖子

幸好我一個賓, 一個印, 都好知呢D規矩, 從無出過事
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

子爵府

陪月勳章

引用:Quote:史科菲+發表於+12-2-6+23:35+只會提

原帖由 Becky 於 12-02-08 發表
我都覺得講清楚好d, 以前她會自己拿我的零食. 有時我想起想吃時已沒有了. 後來講清楚, 我在一個指定位置 ...
完全同意到不得了,我個賓上星期有朋友帶一個日本出前x丁來hotpot ,亞姐一見到即開來自己食!我地巳經好明確指定可以食同唔可以食,點知佢問我今曰可唔可以食面,我話好,佢就取巧咁自選一丁!咁我咪又要再講一次家規,搞到我好似好小氣咁!賓真係唔客氣架!

大宅

食咁多CAKE無黎規矩,我冇提供,只有三餐

象牙宮

elysion 發表於 12-2-6 18:49
除三餐外,有無買零食如餅比工人,如無,比唔比工人食你自己果d?我工人好鍾意食餅、cake,一個人兩日清6件西 ...
身為雇主的你, 在菅治上 是否出了問題? ???

凡是對自己不利的, 做多了對你沒好處! 事前多想一想...
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

陪月勳章

333s 發表於 12-2-8 21:19
身為雇主的你, 在菅治上 是否出了問題? ???

凡是對自己不利的, 做多了對你沒好處! 事前多想一想...

係囉, 必要同佢講. 如果屋企好鮑魚海味, 佢都可以食晒啦?

而且好多係我媽咪奶奶整比OR係第二度特別買俾小朋友食OR朋友手信

佢食咗我會好嬲囉 ...到時先出聲就唔好啦

我以前個位, 每次見我叫佢倒中藥渣都好唔捨得, 有一次忍唔住問我可唔可以食.

原來佢以為係人參....比佢激死

首頁

尾頁

跳至