嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

引用:對不起,為何會有這種病?

原帖由 CCelia 於 12-02-12 發表
對不起,為何會有這種病?
我bb 係發燒入院,驗小便再做埋三項檢查后確診。

男爵府

BK Milk勳章

引用:我個仔而家10個月, 佢8個幾月時試過一次尿

原帖由 zovin 於 12-02-11 發表
我個仔而家10個月, 佢8個幾月時試過一次尿道炎(因為我見到佢條片片係粉紅色), 但佢唔係高燒喎, 只係少少燒, ...
我bb 都係尿尿白血球高,有打7天抗生素。但係無血尿,發燒入院時驗血驗尿種菌,出院時一次過比咗三個期我地做哂三項檢查,期間每天都要食囗服抗生素。無再試過尿道炎入院。

別墅

你地點揀呢?(尿道炎)

未試過小便有血,只係冇啦啦發燒。
嗰三個檢查吾係一曰做哂,但係醫生會—次過約齊幾時做囉。

大宅

唔該晒各媽媽既答覆, 不過我而家都好擔心, 已申請左政府醫院既報告, 諗住一有就帶去比私家醫生睇吓有咩意見, 因為覆診要等到4月, 超聲波要6月, 我覺得太耐喇

男爵府

BK Milk勳章

zovin 發表於 12-2-12 23:20
唔該晒各媽媽既答覆, 不過我而家都好擔心, 已申請左政府醫院既報告, 諗住一有就帶去比私家醫生睇吓有咩意見 ...

聽多個醫生意見都好,我下午會去威院約咗私家診所的醫生睇吓阿囡。有咩消息番來再分享。

媽媽唔好太擔心!

大宅

唔該晒彭彭bb & Wanlorraine, 我想同你地share 多d有關問題呀, 可以facebook add我嗎?[email protected]

男爵府

BK Milk勳章

如果你方便的話可以响bk大家一齊傾,可以多d媽媽一齊分享吓不同的case,同心得。我上bk多過上fb。

facebook方面我唔識add

booboo_long  我以前知阿仔有呢個病只係識擔心,但又幫佢唔到,BK各位媽媽真係好好  發表於 12-6-19 10:52

大宅

今日睇左個兒科醫生, 佢話個report係話阿b2次都係尿道炎, 值得做晒3個test, 佢話如果做超聲波要千幾(幾時做都可以), 另一個test就三千幾(要由發病到做相隔6星期), 仲有一個佢無講幾錢(由發病開始計9個月後), 而家諗好唔好搵多個私家問吓

複式洋房

引用:我bb有尿道倒流,政府醫院做哂3項檢查,一

原帖由 彭彭BB 於 12-02-09 發表
我bb有尿道倒流,政府醫院做哂3項檢查,一邊3級,另一邊3-4級。最高5級。

方案一:打針
以上三項檢查,我bb都做完晒左邊有尿倒留,等三級!最唔開心就係!做核子掃腎左邊已經失去咗3分1功能!唉聽到佼後,勁唔開心!上星期又做核子!再等下月7號睇報告!希望無加深病情喇!

男爵府

BK Milk勳章

絡絡豬 發表於 12-2-15 09:59
以上三項檢查,我bb都做完晒左邊有尿倒留,等三級!最唔開心就係!做核子掃腎左邊已經失去咗3分1功能!唉聽 ...

哎吔!點會咁嫁,聽完都有d唔開心添,你睇咗多少個醫生呀。

男爵府

BK Milk勳章

zovin 發表於 12-2-14 16:11
今日睇左個兒科醫生, 佢話個report係話阿b2次都係尿道炎, 值得做晒3個test, 佢話如果做超聲波要千幾(幾時做 ...

我前天都去咗見多個小兒專科的意見,响威院但係屬於私家性質。我無問佢地做多3個測試的費用。

我阿囡情況佢話唔值得做手術,而家考慮緊做打針葯。佢見議的跟政府相同。點解你個醫生話要發病後6wk/9m後先做檢查呢?如果係咁講的話,政府排的期跟你醫生所講的接近一樣。

大宅

回覆 彭彭BB 的帖子

彭彭BB
政府只係比左一個超聲波既期我咋, 都無比其他2個TEST我, 超聲波都排到6月, 你地知唔知有無專睇BB泌尿科既醫生呀(除左之前媽媽講既楊教授)

大宅

絡絡豬
我聽到後都唔開心, 咁細個BB, 已經要受咁多苦, 不過我地都要加油!你BB之前試過幾多次尿道炎?

大宅

絡絡豬
想問問如果結果個腎功能受損, 有無野可以做架?如果無野可以做, 點解要做核子個個TEST呢?

男爵府

BK Milk勳章

zovin 發表於 12-2-15 10:54
回覆 彭彭BB 的帖子

彭彭BB

泌尿科既醫生就唔知道,但係我bb係睇小兒外科嫁。你响邊間政府醫院睇呀?

大宅

回覆 彭彭BB 的帖子

之前2次都係入瑪嘉烈, 你係自己搵私家既兒科外科?你覺得個醫生ok ma?收費如何?可否pm佢既資料比我

複式洋房

回覆:zovin 的帖子

喺2個月嘅時候,發高燒,之後check都有尿首炎!咁醫生記幫bb做唒3個檢查,先發現到咁大鑊!

複式洋房

回覆:zovin 的帖子

醫生話失去咗就冇得保夠!要定期check住、係怕再影響!所以唔可以再有尿道炎!而影響到個腎&右邊嗰個!

男爵府

BK Milk勳章

zovin 發表於 12-2-15 11:05
回覆 彭彭BB 的帖子

之前2次都係入瑪嘉烈, 你係自己搵私家既兒科外科?你覺得個醫生ok ma?收費如何?可否pm ...

我阿囡响屯門醫院做,當時約見醫生的時候係小兒外科,所以都集中向這方面找醫生。朋友介紹下,找來威院,佢地話分公家同私家。公家要轉介信,我地比咗屯門。所以問咗私家,唔知係唔係醫管局闗係,佢唔駛我帶任何報告,約見醫生前佢已經study咗阿囡個case。會面時佢解釋咗阿囡情況,再話比我地聽現時的選擇。好唔好方面都ok啦,我地考慮緊揾佢幫手幫阿囡。一間pm資料比你。

男爵府

BK Milk勳章

絡絡豬 發表於 12-2-15 13:30
醫生話失去咗就冇得保夠!要定期check住、係怕再影響!所以唔可以再有尿道炎!而影響到個腎&右邊嗰個!

...

你bb响邊間醫院做檢查呀?我阿囡都照到個腎花咗一點,個心都實哂!!希望你bb好番可以對症下葯啦!加油!

首頁
12345...9

尾頁

跳至