跳至

首頁

尾頁

別墅

以上二個屋苑,從交通是一樣既,但設施同管理方便邊個好d? 管理費幾錢一尺,車位月租幾錢?想搵個七百幾的單位,唔知邊個好?謝謝各位沙田媽媽

大宅

沙田濱景,翠湖花園邊度好住?

我都考慮緊呢兩個屋苑
我再諗埋碧濤

別墅

回覆:沙田濱景,翠湖花園邊度好住?

七百幾尺濱景是向河,不過for sale 的不多,翠湖好似唔係

別墅

濱景管理費781fts 交$899

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

濱景最大786呎3房有套房向河, 車位供應充足, 翠湖最大1332呎, 相對七百幾呎係細單位, 無論景觀, 座向都冇大單位咁好, 所以濱景比較抵住, 碧濤要行遠D先到巴士站, 發展商係華X, 質素較差, 價錢平

大宅

I lived in 濱景 & 翠湖 before.

翠湖 - rusty water; which turns the light color clothings into yellow

濱景 - the lift is very slow.

Both estate is good. but 翠湖 was talking about having a big maintenance works since 2008 which is talking about HK8x,xxx for 8xxsq. ft unit in year 2010. However, the OC in 翠湖 haven't make the decision yet as it is talking about different parties' interest.

別墅

回覆 回覆:juliso的帖子

即係等維修後買會更好?反正又急唔黎,但個個都說翠湖水黃,都好麻煩咼

大宅

我自己覺得濱景向工業區好嘈!對面個地盤又大塵!

cecichow  買向河吧!  發表於 12-3-5 14:36

禁止訪問

別墅

濱景向河的一d都唔嘈

珍珠宮

濱景買野好唔方便,向河好潮濕,但因為附近無店舖,夠靜,岩小朋友同老人。

kitbebe  翠湖, 碧濤都一樣啦, 買野最近去一城, 或乘284出新城市  發表於 12-3-9 19:17

洋房

濱景781三房, 寶用率高, 有窗台, 向名星畫舫冇遮擋, 向河的單位一啲都唔嘈, 但有西斜. 至於起緊嘅酒店已封頂, 塵不多. 唯買東西方面需去鄰近第一城, 但相比翠湖, 碧濤較近. 下面有條養狗人仕超鍾意的長步行及單車徑.去新城市坐284車十五分鐘到, 住的環境總括來講比較舒適.

別墅

沙田濱景,翠湖花園邊度好住?

正咼,但靚座向單位盤唔多呢,唯有等下…

複式洋房

我由一城搬過唻濱景, 除咗買嘢唔方便外, 住簡直係 perfect.
我住向河 656呎 單位, 只有主人房同女房向西北. 主人房夏天有啲西斜, 冬天吹北風又真係凍咗啲. 但只有主人房先有此強烈感覺.
我住低層, 一啲都唔嘈. 我估只有中秋嗰晚會比較嘈啲. 就算龍舟賽都成朝早九點幾十點先開始叫喊, 都可以接受.
656呎 管理費 只係 $787, 窗台當年新地賣樓好似冇入建築面積, 所以地方好見用.
但濱景公契可養狗, 如果怕狗人士就要主意. 但各鄰居都好自律, 放狗都會落海旁, 所以成個屋苑衛生環境好好. 有時主人或工人放完狗等 lift. 如果有其他住客一齊, 有部份會等下架 lift.
656呎有三房套廁, 去邊處搵.
向內園都幾好住, 向東南/正南. 留意返座數就算向石門都唔會好嘈. (第五及四座比較近大馬路)

大宅

回覆 外星人22 的帖子

我有朋友住另屋苑1樓,廁所常有氣味!濱景有嗎

複式洋房

回覆:30102115 的帖子

我客廁無味,主廁就久唔久聞到,不過倒返啲水落地台去水位就無事!

大宅

我都有興趣搬去濱景呀~
如果買野行去第一城要幾耐呀?
搭馬鐵行幾耐?
另外, 附近有冇bus去九龍/荃灣呢?
謝謝~~

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

我會選擇翠湖, 夠大實用d ^^
          You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

大宅

如果得濱景同翠湖, 我會選濱景...始終係新鴻基..

我2年前都係咁諗, 但係最後我由第一城搬左去碧濤....

首頁

尾頁

跳至