論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

工人將完第二個約,再做多一年結婚不幹,即共做五年.到時我駛唔駛俾長期服務金佢?

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

佢都好精, 做多一年夠5年就唔做, 係要俾長期服務金, 結婚可能係借口, 睇你想唔想續佢只做多一年但要俾多萬幾銀

大宅

自己走都有長期服務金的嗎?唔係你唔用佢先要架咩?
[

大宅

自己走就唔須要比長期服務金。但有可能氹你同佢續約,到時唔自己辭職但博炒。除非你預咗比,否則一定唔續。

別墅

回覆 cmabby 的帖子

Yes, we are not supposed to pay 長期服務金 if they resign but they won't resign, upon 5 years, if they want to leave, they'll force you to fire them! Most helpers know how to do that! I heard many stories (from friends/colleagues) about this issue.

大宅

續得一年要再請,不如而家揾個個。

水晶宮

工人既然在你家打工有5年, 即係話佢都應該做得唔錯, 你先至同佢續完一張約又一張.... 在此前題下, 就算工人自己 resign, 我覺得僱主在經濟能力負擔得到的情況下可以考慮比一筆獎金工人當為一份心意, 金額以長期服務金的計算為參考. 我知好多僱主, 當為佢地服務了好多年的好工人告老回鄉時, 即使是工人自己唔續約, 僱主都有比工人長期服務金.

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

做得好既,我地多數僱主係願意俾架,唔知換工人煩!只係佢地太貪心急要先撈一筆,做衰自己,如果乖乖完約告老回鄉我俾架。

男爵府

回覆:工人長期服務金

佢自己辭職唔使俾

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

引用:工人將完第二個約,再做多一年結婚不幹,即

原帖由 hopowdan 於 12-02-10 發表
工人將完第二個約,再做多一年結婚不幹,即共做五年.到時我駛唔駛俾長期服務金佢? ...
點解要同一個只打算做多一年的工人續約呢

大宅

回覆:birdbird 的帖子

同意!我工人姐姐今年七月就做夠四年,我地都會續佢約,亦預左比長期服務金!

大宅

我工人今年都四年, 九月完約, 我是第一次請工人, 我打算唔續佢自己湊返仔, 要補錢比工人嗎?

子爵府

Mandymok219: 唔好話你自己湊番唔再用工人,佢夠資格要你俾遣散費架!除非你願意俾否則你話想轉新工人就夠。

子爵府

好媽媽勳章

回覆 5R2H 的帖子

如果夠4年轉新工人呢? 咁要吾要比.?

翡翠宮

pipip929 發表於 12-2-13 09:59
回覆 5R2H 的帖子

如果夠4年轉新工人呢? 咁要吾要比.?

唔使.

禁止訪問

回覆:工人長期服務金

翡翠宮

ilj 發表於 12-2-14 21:02
Agent話轉僱主名但同地址也不用付、問勞工處話長期服務金跟僱主名!其實甘走數會點

...
agent 講的都好信?

至於勞工處係口頭答你定係有正式文件回覆你? 勞工處有咁好心? 如果真係咁都得, 仲有外傭可以攞到長期服務金? D 工會仲唔嘈到拆天?

禁止訪問

引用:Quote:ilj+發表於+12-2-14+21:02+Agent話轉

首頁

尾頁

跳至