跳至

首頁

尾頁

大宅

亞囡未夠兩個月己經介咗夜奶,上個禮拜開始, 囡囡瞓到四點幾五點就叫, 比奶咀佢都瞓唔番,要起身食奶,係日頭唔夠飽定只食奶已經滿足唔到佢呢? 因為世衞話要六個月先食得湖仔
大家有無同樣經驗??

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我個仔都係上星期開始又係4,5點左右起身要飲奶....

大宅

回覆:亞囡突然五點度要起身食夜奶, 大家有無試過

我仔都係

別墅

My son wake me up at 3am

複式洋房

我個女上星期有幾日又係咁!最後我開多左奶俾佢!而家又八點先起身!

大宅

回覆 dadaxdada 的帖子

你就好啦, 開多咗, 佢肯食!
我個女夜晚個餐唔會食得特別多,食夠就停,十一點瞓, 四點幾五點就嘈

洋房

我個仔都係咁,之前可以一覺訓到天光,呢幾晚四點幾就喊要食奶,其實關唔關出牙仔事?

大宅

畀面勳章

我個BB都係呀. 夜晚食210ML, 之後成8點幾9點先醒, 不過早上9點半個餐只係食到160ML咋.

複式洋房

引用:回覆+dadaxdada+的帖子 你就好啦,+開多咗,

原帖由 38mandy 於 12-02-17 發表

你就好啦, 開多咗, 佢肯食!
我仔仔情況一樣,已經一連幾晚係咁四點幾醒左,而我第二朝要返工,好眼瞓

洋房

我有呀, 不過2個星期後會回復正常

大宅

我囝都係呀,正餐又唔肯食多,半夜三點四點就起身要食三安,又辛苦過。

大宅

可能大家o既bb進入咗猛長期~
應該過幾日至一兩星期就好似以往咁o架啦~

大宅

回覆 leung_leung 的帖子

猛長期係咩黎架????

大宅

猛長期係指bb係呢段時間需要養分比較多以供應佢哋生長,所以嗰段時間會密密食或者比平時食得多,“猛長期”約出現在三個星期、六個星期、三個月和六個月左右 (時間係大慨o既)。

餵母乳o既媽媽或者已經聽過呢個詞語,好多時去到呢啲時間,會發現bb可能戒咗夜奶都食番,或者比平時快咗肚餓,bb就通過頻繁吸吮來刺激母親製造更多的乳汁。呢個時候,堅持勤餵幾日,一旦乳汁分泌量達到寶寶要求,bb吸吮自然會降低頻繁程度。

因為每個bb都會經歷呢段時間(無分係餵母乳定係配方奶粉),有啲bb可能不定時會出現猛長期,過幾日或者一星期到就回復正常o架啦~

如果想了解多啲,可以search吓'猛長期',就會明白晒o架啦~

首頁

尾頁

跳至