自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿仔剛3歲,非常偏食,現在早上及下午各1支200ml 奶,去健康院俾姑娘話咁大個仲食奶粉,應轉鮮奶,因為怕阿仔營養不良,所以仲俾奶粉佢。但姑娘話就係因為奶粉會影響佢食正餐既食慾。

請問有無媽媽小朋友3歲開始就轉鮮奶?
咩牌子好?係咪要reheat 先飲?
有無得訂同每朝送架?唔通要日日落街買?

bongbongpatty  啱 應該飲鮮奶 依家咁高營養點會吾夠  發表於 12-2-13 16:14
cwan78  Sorry, 按錯反對。其實鮮奶都好好營養,你放一陣喺溫室溫度比佢飲就得。  發表於 12-2-13 16:08

大宅

唔駛1分鐘個topic 已經去左第2頁 mouth:

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:3歲小朋友可唔可以飲鮮奶代替奶粉?

我be歲幾已經有飲鮮奶,無reheat,但會拎出黎攤一陣無咁凍先

大宅

hellomiffy 發表於 12-2-13 11:47
我be歲幾已經有飲鮮奶,無reheat,但會拎出黎攤一陣無咁凍先

即係完全唔飲奶粉?

咁係咪朝朝落街買呀? 我上網搵唔到有人送牛奶...

wcpcelia  去超巿買都可以了  發表於 12-2-13 11:57

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我仔歲多已轉纸包奶,超市 1L一包那種,一包飲2天,平就上倉一打.

男爵府

3歲小朋友可唔可以飲鮮奶代替奶粉?

my son is nearly 4 but he is still drinking milk powder because the doctor said no need stop him unless he refuse the milk powder anymore.

machuchu

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

我細女1歲已經飲鮮奶,但不嬲飲得5多,基本上,佢唔飲奶粉。我買全脂奶。

My Two Princess

大宅

想問下轉左紙包 / 鮮奶既媽媽,小朋友係咪完全唔駛奶粉?

點解會選擇轉呢?因為我聽你地講歲几已經轉。

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

BKVIP 發表於 12-2-13 11:34
阿仔剛3歲,非常偏食,現在早上及下午各1支200ml 奶,去健康院俾姑娘話咁大個仲食奶粉,應轉鮮奶,因為怕阿 ...
我女兩歲就介左奶粉, 轉飲鮮奶, 冇問題呀~~~

你應該係要改變你個仔既飲食習慣, 而唔係去就佢個飲食習慣。
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

BKVIP 發表於 12-2-13 11:53
想問下轉左紙包 / 鮮奶既媽媽,小朋友係咪完全唔駛奶粉?

點解會選擇轉呢?因為我聽你地講歲几已經轉。 ...
買兩支1 ltr 係屋企, 3幾日飲晒啦, 飲晒又再買囉
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我果個4歲, 夜晚依然飲奶粉, 仲要係NEW BORN果隻, 日頭不知幾好胃口, 佢飲開羊奶, 佢話好味唔想轉, 香港鮮奶中冇羊奶, 就算有, 成份都不適合小朋友飲, 所以一直都KEEP住買NEW BORN羊奶粉。

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果小朋友keep住肯飲奶, 都會繼續買屋仔奶讓他日日飲的

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章

回覆 回覆:wcpcelia的帖子

咁佢用咩飲?我仔戒奶樽後明顯冇咁like milk.飲邊種奶都冇所謂。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章

我仔女都係歲幾已開始飲鮮奶,個女更加從未飲過奶粉, 佢地平時飲食都夠營養,唔需靠奶粉

kwhyfung    發表於 12-2-13 20:49

伯爵府

畀面勳章

我個囡一歲已經轉左鮮奶.

大宅

我個囡一歲改飲鮮奶,因為外國建議一歲轉鮮奶,so far 肥肥白白。

侯爵府

畀面勳章

2.5歲日本地震後轉盒仔了

男爵府

我仔2歲開始已經飲牛奶了, 一日一盒仔 (230ml)

大宅

我仔快4歲...早晩都沖一支奶...但午餐下午茶晚餐都照食...但食量少...所以照比佢飲奶粉

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至