跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 Charlotte_mom 的帖子

Charlotte_mom, 原來大家都是同路人,所以我決定我會一直打工,直至供完佢地讀書為止...

男爵府

另外,又想問下港同interview會不會見家長,是甚麼模式的? 我女比較shy,是慢熱形,係學校好文靜好乖,但係屋企就好大聲好嘈,我唸佢interview表現會輸蝕D, 人地未必收佢.

男爵府

我又係有個大囡今年升k3, 佢好out-going, 唔怕羞, 坐唔定, 加上我地又係有個細佬, 所以都好心儀港同. open day 果日已交表, 9 月頭interview 了, 好緊張!

津校方面都唔知點選先可幫到細佬. 我地有天主教5分, 好似只係得嘉諾撒係男女校可以try?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

uns,
我同事話, 睇我掌紋, 我有排做呀(真係聽到都開心)

而家分round 1a, 1b同第2round, 1a係group games, 1b係小組見校長, shortlist約400人入round 2, 就獨立見家長+小朋友, 以我所知, 第一round影響分數較大, 第2round應該無咁大影響

MoJoJoJo,
我都係天主教徒, 不過係女女入左小學至領洗, 我就岩岩easter領洗
港同無宗教背景, 雖然有好多staff都係基督教徙, 不過"傳教"唔係學校課程之一, 唔駛擔心宗教有衝突問題, 反而我好欣賞佢地好認真對待生命教育, 做得好好, 你果日見到攤位有同社會服務機構合作, 簡介會有講愛人如己, 都係真的一向有做開, 唔係做show扮偉大, 小朋友一直有做, 我仔小2要自組節目探訪老人院, 我女小6直頭要自己聯絡服務機構plan成個programme了, 對於呢方面既心思, 我真係好欣賞
揀第一輪唔計區, 你可以考慮其他區既天主教學校, 例如寶血呀

男爵府

Charlotte_mom,
我至欣賞生命教育果part! 真係做得好好!
hehe 仲有我好鐘意小朋友果隻拍蚊舞, 睇完機乎眼有淚光, 完全 good fit 我個囡! :D
希望 IN 果日亞囡會生性啦!

男爵府

回覆 Charlotte_mom 的帖子

Charlotte_mom, 多謝你的詳細介紹,生命教育又好似做得唔錯wor. 其實本來我一直唸住直上真小,但今年亞女做了評估,醫生話佢專注力較弱(但我又唸其實係咪大多數4-5歲的小朋友坐唔定都係正常,醫生話佢不是好嚴重),先唸究竟真小適唔適合佢呢? 仲有每年3測3考又令我有D驚,驚亞女同我都好大壓力啫。另外我最近又留意將軍澳播道,唔知呢間又如何呢?

男爵府

係教育王國睇左播道的post,好似彈多過讚,畢竟此決定影響亞女12年,要好小心

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

專注力, 除左失調到要食藥, 如果情況唔嚴重, 可以試下自家training幫下佢, 灣仔小童群益會都有d專注力既course, 長期course要排, 可考慮短期
http://hke.bgca.org.hk/0785/fullpage.aspx?l=C&id=731

另外, 屋企可以多d陪佢捉棋, 玩迷宮, 找不同等, 都係親子遊戲亦係訓練, 你亦可以買d專注力既書, 有d紙上練習可以俾小朋友做下, 都係訓練專注力的, 佢有一個系列既書, 你睇下邊本適合小朋友(商務好似無, 去天地多d)
http://www.books.com.tw/exep/prod/booksfile.php?item=0010443114

介意講嗎? 你女女係因為咩原因做評估? 無端端唔會有機會評估wor

真小我自己都無讀過, 唔知有幾激, 你可以試下同幼稚園老師傾傾小朋友學習進度問題, 仲有, 究竟傳統定活動比較適合

男爵府

charlotte_mom, 好在ADHD的徵狀佢只中了一部分啫! 事緣係K1下學期時,老師話佢的情緒不穩定,好容易嬲,問佢咩事佢又唔講(或唔識講),係屋企仲跨張,小小事就好嬲,會screaming及大喊.咪定左佢去評估lor (其實我估係同妹好的出現有關),點知醫生反而話佢係專注力弱,不過又未至於影響到佢的發展,所以醫生唔會有follow-up.都係建議我係坊間報一於專注力課程,多謝你推介本書呀,好正,我去搵下邊度有先? 而家的小朋友真係多問題,一陣又專注力不足,學習障礙等等,攪到D父母鬼死咁擔心,以前的有問題學生,老師及家長只會有一個曳字來形容他們!

王國長老

呀, 我想起果時我女有個真幼同學, 係資優的, 果時幼稚園老師叫佢唔好升真小, 叫佢搵d活動同包容既小學(應該係李茵老師), 而小朋友本身個主診醫生就推介港同, 於是小朋友就考左港同, 一路讀到而家小6, 同我女一級

專注力可以培訓, 我上面講既你可以參考下, 本書應該70幾數, 如果你有本事返大陸買簡體, 20幾蚊(得果一行半行instruction, 又唔係俾細路睇, 你考慮下)

係啦, 我仔又係麻鬼煩煩, 好彩大女讀左港同幾年, 我有信心佢地頂得住我個仔, 而家我個仔升小3了, 返學好開心

男爵府

培訓下佢,睇下大個D會唔會好D, 仲有少少時間去考慮!

大宅

畀面勳章

港同都好難入啦,上年我姑奶個大仔讀緊小六時,細仔考小一都唔收,最後要等到六月底就有位。

聽聞考小一啲題目好深呀,而教學方面,大仔當年小一教嘅,比較返而家細仔小一,又深左呀,係咪呢?

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 親子達人勳章

回覆 Jasmine-4711 的帖子

想問如只爸媽其中一個已洗禮, 已有5分?

王國長老

vnghk0001 發表於 12-7-17 11:15
港同都好難入啦,上年我姑奶個大仔讀緊小六時,細仔考小一都唔收,最後要等到六月底就有位。

聽聞考小一啲 ...

6月至有位, 已經好了, 我識一d細佬妹, 第一輪已經out喇, 求情都無用
小一越教越深, 係, 其實邊間學校唔係呢, 想當年我女p3背乘數表, 而家我仔p2已經教晒乘除數(係p2數學書已經教, 唔係學校用左p3書教, 即係全香港都快左), 根本係大催勢, 無得避

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 rose0619 的帖子

間間校吾同處理方法.有的父或母有洗就ok,有d父母因此一個洗天主教,另一個洗基督教.兩教孩子都可報/叩門.

有d校要孩子都有洗先得.

有d嚴到同是基督教,唔同教會都唔得.

王國長老

回覆:請問東區邊間小學好D????

通常天主教會要求小朋友自己受洗,即三歲前已由父母安排受洗,又即係父/母會係天主教徒(非教徒小朋友想上慕道班要足四歲再上1.5年,趕吾切拎五分的)

大宅

好似冇乜人討論衛理小學, any comment? 如果20分入唔入到呢?
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

複式洋房

回覆:Charlotte_mom 的帖子

可以分享下入到港同的小朋友的特徵嗎?如通常外向形,愛玩etc. 我很喜歡此校,但不知囝囝合適否。

bobbob  咪又係普通小朋友咁,唔算話好smart同主動  發表於 12-7-20 11:32

王國長老

港同而家第一round interview有round 1a同round 1b, 都係人人有份的
round 1a係小組活動約45分鐘, 7個人一組左右進入一個課室, 檯面會擺好多唔同既野俾小朋友揀, 而小朋友又會好主觀咁去玩果樣野(我知有砌圖, 有槍, 有玩具, 有書等等), 所以聽返出黎人人玩/見既野都唔同(呢樣係高度機密, 我一直都8唔到究竟實際有d咩), 同時亦有遊戲時間, 有跟音樂活動, 有聽故事答問題, 有閱讀時間, 總之45分鐘睇好多野
之後round 1b就係小朋友紉3人一組入校長房傾計, 校長親自見, 今次就坐定定喇

之後會shortlist約400人入第2輪, 會係小朋友同家長一組, 去見校長

所以要test既定力, 專注力, 閱讀力, 合群性, 主動性, 學術能力咩都會留意

而港同係鐘意收主動, 鐘意睇書, 唔怕羞, 合群既學生, 我幾年前已經講, 返學睇p1食飯, d小朋友39唔識7都會捉住我問一餐: auntie你係邊個家長呀, 我係xxx呀, 我1b班架, 住邊度搭幾號校車............佢地好得意架, 跳跳下走埋黎好奇咁望住你, 一個又一個, 然後你覺得自己似vip, 如果唔係太混亂老師都唔會阻止, 港同就係一間咁既學校 (幾年前同幾年後d學生都係一個款, 我估港同真係揀呢類黎收)

複式洋房

回覆:請問東區邊間小學好D

我都鍾意港同,唔想接受填鴨式教育,但係我個仔怕醜
另外,想問下丘佐榮同愛蝶基灣邊間好d

bobbob  我相信基灣學術要求高d,丘佐榮無咁谷  發表於 12-7-20 11:32

首頁

尾頁

跳至