論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

聽到朋友個case, 好奇上嚟請教嘅。

朋友個姐姐來香港不足3個月,佢話頭3個月出糧agent要我朋友直接俾agent agent 再扣淨先俾佢個姐姐。。。
我覺得呢間agent有可疑呀。都唔知會唔會反口話我朋友欠薪嘅

我就之前直接俾糧姐姐再佢自己還俾agent, 你地家中姐姐係點架?

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

姐姐同agent之間既事, 姐姐來香港之前借錢一定有既, 我地唔會理,
agent係怕姐姐走數唔還錢會要求僱主直接俾agent扣淨先俾姐姐, 但我同你一樣會出足糧俾姐姐, 佢自己還俾agent

禁止訪問

畀面勳章

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

我會出足糧比姐姐,姐姐再自己入錢比返agent

大宅

我個姐姐係,佢自己比agent, 我同agent 講清楚, 人工係我比工人, agent $係工人還比佢. 要分開. 每次工人出糧, 要佢簽收, 之後佢點用, 同安排, 係工人自己責任!!!免得工人多多藉口話我無出糧!!!

子爵府

回覆:姐姐還錢俾agent

我朋友忽然同我講話佢個姐姐呀媽突然行咗(friend信我都唔知講咩好),要番鄉下囉,我個朋友話預支四月份糧佢,我先知有agent要佢姐姐頭3個月無得直接要僱主份人工

我個朋友又真係好天真囉,我好擔心佢個姐姐唔再番嚟,借埋貴利,跟住再俾人屈欠薪。希望係我太敏感啦而我朋友姐姐並唔係我所想咁啦!更希望呢d事不要發生在我個好姐姐同所有bk mama身上

wongwlv  又用呢招.. 希望唔會發生向你朋友身上, 為何工人利用我地的測忍之心呢??  發表於 12-2-17 10:45

首頁

尾頁

跳至