論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問下呢, 唔知由幾時開始, 我家姐姐每日必定飲3合1coffee, 佢唔係好鍾意食隔夜餱, 所以好多時都會食餅做午餐....我自己本人做無咩所謂, 佢食既野, 全部都免費供應比佢, 之但係我阿媽, 好多怨言, 話佢巴閉, 要供應咁多額外野比佢... 跟住我阿嫂又話, 佢家工人都唔係咁, 會食隔夜送, 當然我自己都會食, 而且好多時夜晚一定會整多d, 留返第二日lunch 再食過.

所以我想問下大家? 你地的工人係點呢? 我又係唔係對工人太好了嗎? 因為有時都會為呢d 野同我阿媽解釋...

ps: 我阿媽同我一齊住

男爵府

2024年龍年勳章 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我個工人佢會食我媽啲隔夜菜 (我唔同我媽一齊住), 但係我度叫佢COOK多啲留返第日, 佢唔會囉, 咁佢自己咪COOK公仔面食~
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

一定無得話姐姐鍾意點就點, 仲慣晒. 我亞印都系食隔離餸, 我自己帶飯都系隔夜啦, 無餸剩就食印尼麵.
sorry, 我無供應任何小食飲品比佢, 星期日亞女食 tea 果陣, 間中比包餅仔佢.

大宅

最主要問題係, 我阿媽認為就係因為有送唔食, 而要去食其他野充肌, 本來d 餅係買比佢做早餐only,佢用極速時間食哂一包餅, 咁變了每月食物費都會因此多了好多.

而最大問題係我家附近係無麵包店, 佢食早餐一定係餅, 因為佢唔食隔夜包... 我阿媽當然唔想佢成日食公仔麵, 因為都係cost ....

之但係我又無咩所謂, 所以先同阿媽有意見

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

因為我工人好多野都唔食得(因宗教問題), 所以佢唔會食我d隔夜餸, 佢只會食佢自己準備的野, 而coffee方面, 我屋企長期都有coffee(因為c6飲), 我唔知佢有無用我的野, 因為根本check唔到, 但我見佢有自己買coffee 3合1的, 所以應該無攞我d野用呱

大宅

oh ic.

我可以準備定面包做早餐, 隔夜送做lunch, 晚會係新鮮煮的, 除此之外, 我即係我可以不供應3合1coffee & 餅之類.

大宅

其實我家姐姐無咩缺點, 我只在工作上, 因為我多數不在家去了上班, 好多時都係靠我媽睇住, 阿媽初時都有好多投訴, 但我聽落又唔係太大問題, 特別係上完呢版先知, 我姐姐多數都沒有你地所講的問題,

佢唯一既問題, 就係呢d 野, 因為黎緊就來續約, 唔知繼續同佢續約嗎?

公爵府

畀面勳章

你太就工人啦, 點可以佢話食咩就食咩, 其實我一向無理姐姐食咩早餐, 佢早起到身, 煲飯煮面都無所謂, 若小朋友食面包, 佢買多一個比自己都得, 但係我兩個工人, 都好似唔多食早餐, 我亦無供應其他, 如餅既野比佢, 至於餸, 今次呢個菲, 我見佢初頭黎(佢第一次黎香港)食我地既餸, 都好似面容扭曲咁, 我基於唔想佢浪費我地既食物, 就會叫佢每次買廿蚊豬肉, 佢自己煮自己食, 所以亦無食隔夜餸呢個問題, 但係試過佢最初黎, 居然我叫佢煮天線面比小朋友食, 佢幫我煮晒一包, 我鬧完佢, 佢就自己慢慢食晒個包天使面囉

我覺得你應該同佢講, 佢咁係好浪費食物, 而餅每個月只會供應幾多, 閣下自理囉
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

大宅

回覆:有關工人食野問題?

My maid drinks my instant coffe and milk tea! And ate my cake( I only ask her to eat one , but she ate two!). Actually, she do housework quite well, should I buy her coffee? Or how can I tell her not to drink my coffee without my permission?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我自己都係留隔夜餸,第二日當LUNCH的

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Lenatsang 發表於 12-2-17 13:52
oh ic.

我可以準備定面包做早餐, 隔夜送做lunch, 晚會係新鮮煮的, 除此之外, 我即係我可以不供應3合1coff ...

可以不供應3合1coffee & 餅之類. <--係,YES,唔需要你提供的

大宅

回覆 winwin815 的帖子

多謝你既回覆,其實佢無開口要食咩要點? 我知佢喜歡飲coffee 所以買了一兩次比佢, 慢慢就好似變成係日日必需品, 早餐因為我地家附近無包買, 當初只係比餅佢食, 諗住比佢做早餐, 跟手佢又整整下唔食午餐, 變成食餅做午餐or tea... 最大問題係, 我從來無見到呢d 野,全部都係阿媽講, 當然我相信阿媽既說話, 但另一邊廂, 如我出聲講, 又好似我阿媽做金手指, 又驚佢兩個成日見面, 攪到大家面黑黑姐..

但佢做野唔係差, 如果為了呢d 野唔同佢續約, 又好似無咁大年事, 不毫係呢度睇咗咁耐, 真係有d 擔心換走e+個工人, 黎緊8月我又多件初生, 就係唔知點算好...

有無咩可以比下意見, 唔該哂.

公爵府

畀面勳章

回覆 Lenatsang 的帖子

我諗....同佢傾可以好多方面既, 同埋點講, 語氣都好緊要, 若佢算係好工人, 咪當你媽媽關心佢囉, 成日食餅邊得架咁, 至於咖啡, 你都OFFER開, 又唔覺有問題, 咪繼續囉, 我個舊印每朝飲咖啡, 都係佢自己買
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

男爵府

phichi 發表於 12-2-17 14:08
My maid drinks my instant coffe and milk tea! And ate my cake( I only ask her to eat one , but she a ...

My maid did not ask for me to pay and she paid for the 3 in 1 coffee by herself. But since she is pretty OK, I pay for it.
Usually I will buy when it is on-sale. She does not like the bread I bought and I found that she will buy a lot of bread when she is day-off for herself. This part I did not pay for it

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

我同樓主一樣,有時仲主動買多些零食俾佢添!
我工人都唔鍾意食隔夜送,有時佢仲奄尖過我架,佢都唔會食送頭送尾既,咁我無所謂,佢食得開心些,覺得舒暢些,咁希望佢做得耐的開心的啦!
因為請個工人都易呀,我最怕個工人做做下話要走,或者做得唔開心,對我仔仔唔好咋!

大宅

回覆:有關工人食野問題?

咁係咪會預先夾開呀,定食剩左先留比佢?

大宅

Instant noodle is around $3 each. It will be $6 pe r day for breakfast and lunch if you don't provide any other food.
One pack of biscuits is around $12. It will be $12 per day if she can finish 1 pack in 1 day.
For a whole month, it will be $150 for noodles or $300 for biscuits.
If you helper has no other bad habbits and you are satisfied with her performance, it's better to renew contract to avoid wasting time and money to hire a worse one. You can explain the pros and cons to your mother. On ther other hand, tell the helper not to cook too much food for dinner.

大宅

回覆:mamay 的帖子

咁係咪唔好開先例買比佢飲呀?點同佢講唔好飲我d coffee ?

大宅

回覆 phichi 的帖子

如果晚餐, 食之前就夾開比佢..

如果留返第二日午餐, 就係我地食剩先留...

經你問完咁既問題, 可能我明白點解佢唔食我地的隔夜送了, 咁又係的, 比我都唔食啦...

公爵府

畀面勳章

回覆 Lenatsang 的帖子

其實我覺得隔夜呢個問題好易解決, 咪煮少D, 等佢第二日先煮比自己做午餐囉, 雖然係用多左油同煤氣, 不過都可以接受既
歡迎參觀『文。穎之家』

首頁

尾頁

跳至