在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

最近成日覺得亞仔好悶(15個月),
一個人係屋企行黎行去,
對D玩具好似無乜興趣咁
我又好鬼多家務做~
唔可以成日同佢玩
講真,一日長流流,邊同佢玩得咁多,
想知道其他小朋友係屋企做D乜野多?

別墅

回覆:hk430 的帖子

我個仔好忙架(13個半月),一起身食飽奶就自己嗱嗱聲玩玩具,跟住迪士尼卡通片唱歌跳舞,差唔多時間就餵佢食飯,便便完瞓晏覺,之後又食奶,又重複玩吓,睇吓電視,一係就同佢落公園玩吓,又食飯,我d家務就做得幾多得幾多嘅,主要照顧個仔,因為老公會做吓,我又同佢一齊唱歌跳舞踢波玩Flash card~好忙好充實,一日好快過~

男爵府

回覆 strawberryking 的帖子

我屋企個卡通台都係長開俾佢睇,
但唔知係唔係佢睇得太多,
而家都唔係幾興奮
玩具又係, 買到成間屋都係,
佢都會玩,不過呢幾日多左時間坐係度,
呆呆咁
之前佢係不停咁玩呢樣,玩個樣架
而家好似好悶咁
唔理佢又好似好慘,
但邊理得佢咁多?
我老公話邊有其他小朋友咁悶
我地已經 Spend 好多時間同佢玩,好好架嘞
所以我開個post 問下其他小朋友係屋企係做乜既~

別墅

回覆:hk430 的帖子

胃口正常嘛?!?有冇唔舒服?!?

男爵府

回覆:strawberryking 的帖子

講落又真係喎,佢胃口真係差咗,佢上個星期打完針唔知關唔關事呢但係見佢識玩識笑,係比平時扭計少少,同埋成日都熱熱地,37.3 以下。

你覺得係因為佢吾舒服呀?

大宅

期實若然樓主有好多家務要做,可以選擇一啲你小朋友都做到的同佢一齊做。

e.g:抹塵,你可以俾條細的乾布,教佢同你一齊抹
曬衫,俾佢企係洗衣機旁,幫你拎啲衫出黎
疊衫,疊好後,叫佢將衫放入房

以上幾樣我日日or隔日會同個女(16個月開始教,到而家19個月啦)一齊做

bosch  agree  發表於 12-2-19 01:07

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

hk430 發表於 12-2-18 08:11
回覆 strawberryking 的帖子

我屋企個卡通台都係長開俾佢睇,

你買得玩具多, 對小朋友黎講冇意思. 要睇你陪佢幾耐, 同埋玩d 乜.

你多唔多同佢出街? 做家務時又有冇叫埋佢去做, 或者索性俾佢去做? 一日食幾多餐?

我響屋企忙到九彩, 連食都冇時間食... 我好天時會同個仔出去, 一齊去超巿同埋公園, 咁就去得1,2個鐘, 之後佢可以去訓一陣. 平時俾個仔食完野, 之後做下家務, 做家務時咪要佢幫手, 有時放手等佢自己拎個吸塵機去吸塵, 我會蛇上網 hea 一陣. 就算唔係玩玩具, 小朋友做每一樣野都係學習緊.

電視方面, 佢地隔幾日至睇一陣電視, 1歲前絕對冇睇過電視. 睇得電視多, 會冇乜機玩玩具同埋冇耐性, 因為電視d 影像閃得快又吸引, 睇得多自然對其他事物冇乜興趣.

男爵府

BK Milk勳章

一日好快過,又要買送,要煮野比BB食,下午同BB玩下睇下電視,跟住又要預備晩餐

大宅

我個b(9個月)超鍾意人地同佢傾偈,玩具要日日新,否則一定吾會自己玩,邊有咁多$買玩具,佢自己玩下櫃門,家私雜物都超開心,我有時比家姐d舊玩具佢玩,嘩!佢超開心,對眼即刻發光o

我好無耐性同佢玩,佢陪我睇電視多,我超鍾意睇日劇,但亞b完全無興趣睇電視,佢自己爬來爬去,不斷破壞d家私離物,如果無危險,我就由佢自由行...

家姐放學後,我成日點家姐同小b玩,我就可以做自己野...

有時我都會帶佢出街,佢超鐘意,佢對眼即刻發光o

無無聊聊又一日

大宅

回覆 hk430 的帖子

我記得大女15個月時,日日都要返playgroup,忙都我CC下o佢仲要陪我買送,去公園,遊樂場,商場,同朋友食飯吹水,回想起,佢同我都超忙...

兩歲,第一日返學佢好開心,我就咸到CC下,無左個飯腳,無人陪我去買送,行街,好掛住同亞女行孖bit既日子...

而家,個細佬咁八厭,我想佢聽日開始返學,有排先得到佢兩歲返學...

或者你多d帶佢落樓下公園遊樂場玩下,玩到累,返到屋企眼訓,訓左覺,就可以做家務o

男爵府

我差唔多日日都同佢落街架
除左天氣好差,好似之前落雪,
其他時候我日日都會同佢出去行下,
行下公園,去下買送
都係用得個兩個鐘到...
而家好D 就係,佢成日都想自己行,
行多左就攰D 返到屋企就會瞓

不過話叫佢做家務就真係未係時候,
因為佢仲未好聽得明我叫佢做乜
而家都係明明地我叫佢行, 坐同過黎呢D 咁簡單既野。

我日日都會Spend d 時間同佢玩,
乜都會玩下, 但真係唔可能佢起身個10個鐘,
乜都唔做同佢玩架嘛~~

我都有諗緊都係時候生多個,
等個仔有個伴~

哈理媽媽  支持,我成日點個大女揪小B,我就自己上網  發表於 12-2-26 00:41

男爵府

回覆 哈理媽媽 的帖子

係咪真係女好湊過仔好多?

大宅

我會俾佢地習慣訓晏覺,2-3個鍾左右,反而好少開電視俾佢地睇,因為睇得多真係好似少左興趣.起身後佢地自己玩一陣,間唔中又同佢地玩下,好快爸爸就返,跟住同佢地玩.

複式洋房

我返多六日工做全職媽咪了,有d驚,睇到原來全職媽咪都好忙

大宅

人地既吾知!
我屋企既一定一定係,我大女好乖好易揪o
細仔好八厭,叫佢吾好做,佢即係衝埋去,做壞事,破壞...例如咬電線,推跌水柸,一地濕晒,仲係到笑...等

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:其實一日長流流,你地個B 係屋企做乜架?

一起身我會同我個女玩抱抱,跳下舞!然後食lunch, 食完會睇cartoon, 然後nap , nap我就做prepare dinner!醒左就會去外面行下,行半個鐘度就煮飯!
如果洗左衫個女會幫手

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

子爵府

BB歲幾開始好好奇乜都想搞, 玩具唔及屋企D嘢好玩呢! 你俾佢睇你做家務, 俾佢幫下手, 唔一定淨係玩具至滿足到佢.

男爵府

回覆 Queenie111123 的帖子

真係唔係嚇你, 辛苦過返 full time 多多聲
我以前都唔鍾意返工,
有左幾開心,唔洗再做,
點知,而家都唔知幾想返工,
不過唔放心俾人湊
返工lunch time 就係 lunch time,
放工就係放工,
做得唔好都係要同老闆交代
full time mum?
24/7, 仲要係咁俾人話你點點點,
點湊都湊得唔夠人地好,
好大壓力...

男爵府

回覆 哈理媽媽 的帖子

唔通真係仔都係咁?
我仲以為你講緊我個仔,
完全一樣~

希望下個生女,
等我可以覺得舒服d

複式洋房

我湊左六日,人都癲,仲成日發脾氣,又喊,真係無點睡覺,返工真係好舒服,我依家唸起以後日日甘點算好.....但對住bb點辛苦都要撑

首頁

尾頁

跳至