論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

My friends 話要, 以防他們借錢
大家有無甘做?

可以點開口?

大宅

回覆:大家有無 keep helper 的 passport ga?

No

禁止訪問

BK Milk勳章

珍珠宮

犯法架, 唔好做.

大宅

回覆:KiuShaBB 的帖子

有呀!Agent 教ga! 犯法?

子爵府

no, seems it's illegal ga bor,no matter passport or HKID card

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

keep 嚟做乜? 有ID or contract 巳借到!

珍珠宮

catherine_yuk 發表於 12-2-18 13:08
有呀!Agent 教ga! 犯法?

我成日都响呢度見到 d 人講 agent 教人犯法架啦........... 包括:
keep 工人 passport
俾工人放少d 假
叫僱主响人工扣起工人欠佢地嘅錢
除咗以上犯法事
重有呃僱主話要包工人剝牙
其實只係包牙科急診
工人返鄉要俾一舊水一日 travelling allowance
其實只係一次一舊水
唔明點解重有人信 agent !
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

引用:keep+嚟做乜?+有ID+or+contract+巳借到!

原帖由 11B 於 12-02-18 發表
keep 嚟做乜? 有ID or contract 巳借到!
怕佢走老

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

catherine_yuk 發表於 12-2-18 23:29
怕佢走老
怕佢走佬所以keep佢passport,有無諗過佢可以報失,又或者佢走去報警等警察陪佢番去問僱主攞呢?
後果係點呢,就係僱主比人告囉,喺香港管有他人身份證明文件係刑事罪行嚟架.
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

大宅

要她寫受權書給我保管

大宅

要她寫受權書給我保管

男爵府

回覆:大家有無 keep helper 的 passport ga?

從來都冇要求過要keep passport,之前有個工人仲成日叫我幫佢問agent拎返passport,我都冇彩佢!

珍珠宮

cat28christy 發表於 12-2-19 00:19
要她寫受權書給我保管

擁有他人身份證明文件係犯法
唔係未得人同意擁有他人身份證明文件先至犯法
所以有冇授榷書冇乜分到
再講
工人成日俾人覺得係弱勢
佢一句:僱主要我寫的
你估你可以甩身?

當年有人執到周星馳身份證, keep住留念
點知後來俾差人搜到.............
罪成, 見報, 好似坐咗一日監..........

教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

icic
好彩問下口者!
都系 my fd told me 一定要,我都唔敢開口
fd 話怕他 borrow money and 偷完野走老

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Never

大宅

用ID card 都可以借錢架

大宅

原來keep黎都冇用, 仲要係犯法添, 我個agents真係好衰呀!
佢聽住我interview問姐姐時, 都唔提我, 係唔可以, 仲陰陰笑,
個agents勁衰呀, 初初話姐姐英文好好, 簽晒約, 姐姐就黎時先話搞錯左, 佢係英文同中文都唔得 @@
激到我紮紮跳, 而家一定要我地要, 都冇晒辦法啦 >0<

男爵府

大家有無 keep helper 的 passport ga?

passport喺agent度

大宅

記住得她同意加上白紙黑字是可以,完全合法,不要怕煩不保障自己。

首頁

尾頁

跳至