論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人完約要求折現機票$$,可以嗎??

工人下月尾完約, 佢話想留係HK搵工, 所以唔要機票, 要折現喎, 可以嗎

子爵府

Re: 工人完約要求折現機票$$,可以嗎??

是否完第一個約? 我勸你就唔好喇. 勞工法例係要包佢來回機票. 出返一張ticket俾佢等佢自己搞掂. 佢有辦法咪自己去折現lor.

複式洋房

Icycream,

係第一張約完呀, 我都話俾機票佢, 但佢話佢唔想返印尼, 想博有人請掛, 所以要折現, 如果俾機票佢, 佢都用唔著掛, 好煩!!!, 佢又話想早d離職, 因為佢張約係去到12月尾, 但佢想早d12月中就唔做, 我話要佢做到12月尾, 我會用$補返d大假俾佢, 係咪可以咁呢? 咁做係咪好d呢 ?

別墅

折現後佢唔認甘點?都係出機票穩陣D.機票是佢名,佢可以退票.

複式洋房

cacarol,

可以退票咩, 手續係點架? 係咪佢自己去搞都得? 又係咪可以原銀退呢?

複式洋房

Icycream 寫道:
是否完第一個約? 我勸你就唔好喇. 勞工法例係要包佢來回機票. 出返一張ticket俾佢等佢自己搞掂. 佢有辦法咪自己去折現lor.

agree! Even she sign for receiving the$ of the ticket. If she claim that she does not have enough $ for buying a ticket , u still have to give her another ticket!

子爵府

藍鞋子,

你工人都係唔想撈喇. 你咪照跟勞工法例. 俾一程回程ticket佢. 約係12月完就12月尾先俾佢走. 我問過大假是不可用$代替的. 到時完約咪俾一程ticket+14日大假佢走. 清清楚楚. 唔好有手尾跟.

千期唔好好似我咁以為無佢唔得. 到時續左約先炒我要補成萬銀

我會去相熟既agent (travel agent)買ticket, 等佢無得退票換錢.

大宅

最好就俾機票啦﹐俾錢但最後滯留香港﹐話冇錢冇機票返鄉下﹐入境處依然會對最後僱主追究﹐呢D係我問入境處職員佢地講既。

至於機票﹐我試過係國泰做promotion時買﹐因用我信用卡俾錢﹐張機票即使係退錢﹐都只會退番俾我個信用卡戶口﹐個工人係囉唔到著數架。

複式洋房

justjust, icecream,

多謝你地意見, 我都係覺得俾張機票佢好D. 但至於大假方面, 應該點呀? 佢張約係到12月31日, 咁佢個拾幾日大假應該點放? 係咪俾佢做到12月中扣埋大假走人, 定做埋31/12

珍珠宮

藍鞋子 寫道:

多謝你地意見, 我都係覺得俾張機票佢好D. 但至於大假方面, 應該點呀? 佢張約係到12月31日, 咁佢個拾幾日大假應該點放? 係咪俾佢做到12月中扣埋大假走人, 定做埋31/12

跟據勞工法例大假係ng可以用lai當代通chi 期 if佢做ng到31/12張約滿佐, 佢ng可以享足14day 大假

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

藍鞋子 寫道:

咁係咪即係個工人要做到31/12, 嗰14日就補錢俾佢, 但頭先又話唔可以用錢代假, 咁又係咪話個工人只需要做到17/12就可以走得呢? 咁佢又算唔算冇做完個合約(因為放大假冇做到31/12)? 我都想知多啲.

複式洋房

布甸仔媽媽 寫道:
[quote]
藍鞋子 寫道:

跟據勞工法例大假係ng可以用lai當代通chi 期 if佢做ng到31/12張約滿佐, 佢ng可以享足14day 大假 [/quote]

明白晒!! 唔該

大宅

理論上,係要做滿一年先有7日假,滿兩年就14日,但係最緊要係僱主想點,如果想工人做到31/12,咪要佢做到個日,如果想佢早d走,咪比佢17/12 走囉。

其實 7日 x 11.5 (月) /12 =6.7 日,個工人早14日走都係差 0.3 日,0.3 日既人工都係 0.3 x $3270 /30 = $32.7。

洋房

唔好意思呀, 我想問下我個工人11月底合約就完, 佢在香港已找到新工, agence 叫我機票比現金佢怕唔怕呀, agence 話有簽收叫我唔使驚喎, 但我有d托擔心, 好煩. :-(

男爵府

Ok ga. But you need to paid by cash CQ to the maid is better and remember ask her to sign the reciept that is she reqest you paid by cash. [img align=left]http://forum.bjcg.com/images/upload/2004/11/17/154324.gif[/img]

複式洋房

我岩岩問左2間agency(請依家用梗的工人個間,同將會請的個間),問佢可唔可以折現機票, 佢地都話ok呀, agency會有d form俾我地填同俾個工人簽收就得.

首頁

尾頁

跳至