懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

16/1 DAY 1,今日診所cfm 左...有D 問題想問下GM,
我份工1/11/2011 年上班, 我預產期係24/10/2012 ,請問我會唔會有薪產假 ???

別墅

http://www.stl.org.hk/right/labor_law/employ_rules_6.php

產假

女性僱員只要在產假開始前連續性合約為僱主服務,並給予僱主懷孕通知,便可享有以下期間的產假:

‧連續10星期的產假;

‧若分娩日期較預笙期遲,僱員可享有一段日數相等於預產期翌日起至實際分娩日為止的額外產假;

‧如僱員因懷孕或分娩而引玫疾病或不能工作,最多可額外休假星期。

放取產假

‧若得到僱主的同意,僱員可選擇在預產期2至4星期開始放產假。

‧如僱員沒有提出求,或未得到僱主的同意,則須在預產期前4星期開始放產假。

‧如僱員在未開始放產假前已分娩,則分娩日為產假開始的日期,在這情況下,僱員須在分娩後7天內將分娩日期通知僱主,並說明放10期產假的打算。

如僱員符合下列條件,便可享有產假薪酬:

1‧在所訂定的產假開始前已按連續性合約受僱滿40星期;

2‧給予僱主懷孕及準備放取產假的通知,例如向僱主出不證實懷孕的醫生證明書;及

3‧如僱主有指出要求,已向僱主遞交醫生證明書說明其預產期。

僱員可享有10星期有薪產假。僱主須在正常糧期支付假薪酬給僱員。

產假薪酬應相等於僱員在產假期間本應賺取工資的五分之四。按件計薪或日薪每日不同的僱員,在計算產假薪酬時,須參考僱員賺取的平均每日工資。平均每日工資即僱員在產假首日前截至該日止,為期不才於28天及不多於31天的完整工資期內,每日工作平均所嫌取的工資。

大宅

回覆:我會唔會有【有薪產假】 ???

應該有,我預產仲早過你,入職仲遲你一個月,打去勞工署問,只要九月中之後先放都有錢。不過我最後都覺得太辛苦辭左職。你如果唔sure可以打去勞工署問,佢地會幫你計足幾多號開始放就有錢。

別墅

pbox 發表於 12-2-19 14:34
應該有,我預產仲早過你,入職仲遲你一個月,打去勞工署問,只要九月中之後先放都有錢。不過我最後都覺得太 ...

唔該晒pbox, 我呢幾日已經好累, 成日想睡, 半夜已經餓醒。

大宅

回覆:ck81129 的帖子

你而家幾wk呀?
我之前都只係好累好眼訓,諗住都好易過啦,點知6wk開始就不停作嘔,個人仲成日沾寒沾凍。

別墅

pbox 發表於 12-2-19 14:44
你而家幾wk呀?
我之前都只係好累好眼訓,諗住都好易過啦,點知6wk開始就不停作嘔,個人仲成日沾寒沾凍。

...

醫生話我有5wk,我呢兩日都有沾寒沾凍,同好早睡覺 ,不過就無嘔..剩係覺得腰骨好累。。你現在無返工?多D 係家休息下。係呢你會去邊度生呀?

大宅

回覆:ck81129 的帖子

我計就有8wk,不過醫生話7wk.
我辭左職,不過通知期要好長,而家申請左病假一個月,之後仲要返返多個幾月
而家我諗緊去政府定私家,老公想我去法國,但屋企有經驗果啲話去聯合都ok,留返啲錢坐月買野補身好過喎。諗到我頭都大。
你呢?

別墅

引用:我計就有8wk,不過醫生話7wk. 我辭左職,不

原帖由 pbox 於 12-02-19 發表
我計就有8wk,不過醫生話7wk.
我辭左職,不過通知期要好長,而家申請左病假一個月,之後仲要返返多個幾月:s ...
我fd都叫我去政府生 話留反個$比阿B同自己好過

首頁

尾頁

跳至