自由報料

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 畀面勳章 BK Milk勳章

1. 成日聽人講, 探熱針成日壞, 請問點先叫做壞呀!
我支係百靈牌用了九年, 每次小朋友, 大約量度耳仔都是36.2或3. 請問是否正常呢? 你們通常返學前量度是多少呀!

2. 小朋友是否37度就開始發燒, 至大人就38度呀? 因為今日問學校幾多度為發燒, 佢話應該37.4度.

伯爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 畀面勳章 BK Milk勳章

請問有沒有人可回覆我呀!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:我有兩個探熱問題想問?

37.4以上已發燒了

大宅

腋下探都幾準.

男爵府

我在億世通買的, 每次量度耳仔大約都是35.7 ~ 36.5左右. 我當佢正常, 試過亞仔發燒, 我驚支電子探熱針不準, 用番傳統探熱針肛探, 度出的溫度與電子是一樣的.

而我仔仔學校的家長手冊寫明 37.5已屬發燒, 不要上課, 立刻求醫.
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

別墅

屏姐姐 發表於 12-2-20 15:34
腋下探都幾準.

腋下探都幾準, 不過要加0.5c. 水銀探熱針最準, 又平, 不過不是人人識用. 教不懂菲律賓工人用. 平時只好用耳探, 發燒時改用水銀探熱針, 較可靠!

我仔仔學校的家長手冊寫明 37.2已屬發燒, 不要上課, 立刻求醫.

大宅

我都有問題!耳探體溫計每次溫度都唔同,而且系越來越高,是否以第一次為准?我見醫生都系度一次

伯爵府

如聽你們的話, 我暫時不需要再買過部探熱機. 謝

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我其實有樓主類似問題好耐, 耳探結果每次都不一樣, 35.8-36.8是大概範圍, 我都係見醫務所探一次。我又試過係屋企用耳探正常(36.8), 但去到家庭醫生用紅外線額探是37.4, 佢話耳探唔準喎, 要用紅外線先準, 會有0.5誤差, 佢把紅外線成幾千蚊, 又無話我知邊到有得買, 所以攪到我為探熱問題都好煩惱。
我宜家都唔理, 耳探37以內我當正常, 37以上我會留意, 再用電子口探確實。
我仔間學校37.2以上是發燒, 不要上學。

子爵府

耳探體溫
會比起口探高D的

口探和肛探
比較可靠

醫院姑娘告訴我的

男爵府

好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋

我囡囡兩邊耳仔相差好大, 你地有冇咁情況?
我囡囡每日量體溫, 一邊37, 另一邊35.9
都唔知點為準? 問過醫生又話正常。

水晶宮

我有兩個探熱問題想問?

fyi

sisicat  thx  發表於 12-2-22 13:26
991129  Thanks for sharing  發表於 12-2-21 13:35
我好百搭o架! 煲魚,煲牛,煲瘦肉,煲甘荀乜都得!!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

壞=用個雜牌貨探左幾次都係咁上下,以為冇事(97-98),點知用百靈一探,103.x(真人真事尋晚至發生喺我家)

伯爵府

原來37.5才是發燒, 早知昨天和今天叫佢返學喇! 請了兩天病假, 功課都唔知跟唔跟得到, (因為佢本身成績都不好)

別墅

Charlotte_mom 發表於 12-2-21 13:29
壞=用個雜牌貨探左幾次都係咁上下,以為冇事(97-98),點知用百靈一探,103.x(真人真事尋晚至發 ...

Almost ten years ago, I bought a 百靈 (around HK$800) but 好唔準 (used mercury one to double check and then I knew 百靈 is useless), called their supplier who told me that it's normal to have +/- 1-2C, which is unacceptable to me. 37C (normal) is a lot different from 39C(fever for sure)! So, I threw it away (唔夠一年)

但之後聽身邊的人說又話百靈準, 看來是我唔好彩 or they improved!

男爵府

好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋

我都系百靈

sisicat  me too  發表於 12-2-22 13:27

大宅

蕃茄薯仔湯 發表於 12-2-21 12:49
fyi

你個表好清楚, 唔該哂!!
btw, 我睇百靈牌耳溫計嘅說明書, 都係話38度以上才叫發燒, 不過有分歲數的, 如果11歲以上, 好似37.5已屬發燒...

我小朋友多數37.1~37.5, 如果37樓下, 應該係我沒有放正個耳溫計...

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

个女發燒我都系用水銀探熱針最準,耳探體溫計每次溫度都唔同

sisicat  agree  發表於 12-2-22 13:28

男爵府

我都用百靈,好多年啦!都準喎。
我醫生教我度兩三次,計平均數。
左右耳仔會有小小差別,但不會太多,是否打則睡,剛起身即度呢?

伯爵府

今早幫個囡探熱。 36。5, 起床後。37。4 之後返到學校再探紅外線, 竟然36度??都唔知邊個壞。

首頁

尾頁

跳至