2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Hello! 我預產期9月15號,開始11weeks了!第一胎。仲未過3個月,公司冇人發覺我有咗,有好有唔好...不能問有經驗朋友、同事我遇到的問題,另一方面,又覺得自己掩飾得好成功

Many Questions:
1/ 成日肚痛(肚濟週圍)抽住痛,仲隔日肚瀉,冇食過生嘢,又冇亂食咩...唔明點解keep住成2個weeks問竭性肚瀉! 攪得連Milk 都唔敢再飲2weeks!

2/ 胃氣,間中頂住。不過每4個鐘就肚空空,口啖淡,但又好多嘢又唔健康,冇乜好食,有咩好提議?

3/ 以咩方式無啦啦話比人(同事)知有咗呢? 係咪12weeks就比得人知呢? 定照埋Oscar出報告先講呢? 掩飾咗咁耐嘅秘密要公開嘅心情....好唔慣...

請多多指教!

複式洋房

回覆:預產期9月15號,11weeks,好多疑團....

我同你同一日預產喎!yeah !!

公司我一早話左比老闆知,咁有時 check up 早少少走都會體諒嘛!要好同事知,大家好多時一齊食晏,佢地都好願意就我。

有几位有經驗的朋友知,因為要攞料。
教會弟兄姊妹都知,因大家係過來人,仲可以代禱十卜我。

起初忍住唔講時反而心情好差,成日亂諗野,所以我個人覺得講左輕鬆d。但公司人事部我打算有埋 oscar result 先講。

複式洋房

Q1. 我之前都有同一感覺,一時左邊,一時右邊,試過一次兩邊一齊痛,不過大概9週後冇左呢個感覺?應該係子宮漲大緊,預備地方比bb

複式洋房

Q1. 我之前都有同一感覺,一時左邊,一時右邊,試過一次兩邊一齊痛,不過大概9週後冇左呢個感覺?應該係子宮漲大緊,預備地方比bb

複式洋房

Q2. 我唔肯定我果d係咪胃氣,不過易飽,一飽就好頂胃,同時亦好似餓。好多jm都有口淡,我近排就喜歡食味濃嘅野。我想食咩就食,不過唔好過量囉。

複式洋房

Q3. 喜事,大家知道都會為你好開心。你可以同大家講年尾要請產假,大家一定明哂啦!

大宅

我都是15號!我一check到就立即同公司拿了4week假,其中兩週Annual leave,另外兩週unpaid leave,因為我身體比較虛弱容易病,公司都好體諒我俾我休息養胎。

我不介意話俾人知,因為真的很容易累同經常不舒服,要是同事知道就會不介意幫忙,否則驚被話偷懶......

現在都沒什麼胃口,好中意食辣野同酸野~

大宅

肚扯住扯住是因為子宮擴大比位 BB 無流血的話不用太擔心。

我好好彩無乜點頂胃/嘔,因人而異吧。

我都幾早同我的 direct manager 講因為要遲到早退睇醫生。請佢地唔好周圍講佢地都真係有幫我 keep 呢個秘密。過兩日 12 week scan, 無問題的話可以同多啲朋友講啦!(so far 只是跟了一位一月頭剛生 B 的朋友請教)

複式洋房

回覆:kiytos 的帖子

好嘢,咁啱同我一樣同一日!我都有話比老闆知,不過冇比同事知呀!好快就講得啦!

複式洋房

原來係咁!不過你冇肚瀉嘛?~我隔日肚痾,都唔知係咪正常,攪到唔敢飲奶,唔知阿B皮膚會唔會唔夠滑呢?

複式洋房

係喎!

大宅

肚瀉我又無喎。如果經常肚瀉,睇吓醫生好!

大宅

Hello! 我edd都係9-15!

我係2個月既時候講左俾老闆知,方便佢安排工作 (因為我要出差)...

冇試過肚疴 ...你真係要問問醫生...

胃氣問題有,我一唔舒服胃空空就食soda餅,會好好多...不過我一時口淡,一時口酸,唔係幾好受....

同埋我D家人同好朋友都知道了,我諗最close既應該唔怕掛....Mar 1做OSCAR..希望順順利利!!!!

大宅

回覆:Rmamama 的帖子

請問幾w先可以做oscar

複式洋房

回覆:KAMING0501 的帖子

11-13weeks內

複式洋房

我March 9先做Oscar~諗下都係報告出咗先比朋友先好d...

男爵府

回覆:nbbabe 的帖子

吾好意思!你edd 9.15,應該未到11週gar?

別墅

係啦!我都是915!應該24號才踏入11w

複式洋房

回覆:Babylyly 的帖子

Aiya really? 10 weeks maybe?

男爵府

我又係3.1 check oscar!你係邊度check?

首頁

尾頁

跳至