論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

Name : ReyeX GenevievX BeroniX
Date of Birth : 04 Jun 196X
Passport : EB27529XX

我同老公私下會叫佢"人型豬", 大家可以理解下牠是何等聰明, 到港日期 : 1月31日

事件一: 未到一星期, 我俾部電話佢, 方便找佢, 佢竟然用idd打返屋企, 問佢唔認, 第二個星期, 唔打idd, 改用send msg, 仲話以前太太會為佢準備佢所需

事件二: 細仔得2件紅色外套, 1件去街- 鴨仔格棉, 1件校服, 前一晚話佢知明早要穿紅色校服外套, 叫佢準備好, 佢話不用, 一早我見未穿, 叫佢攞, 佢話5知邊件, 提佢紅色的, 最後竟然穿左鴨仔

事件三:每晚叫佢準備shopping list 買餸, 買錯預左, 佢竟然買留, 我問點解, 佢話forgot to bring the shopping list, cannot remember all the things, 再問返到屋企有無double check, 佢話有, 知道留左, 但街市遠, 所以5去, 街市離屋企10分鐘路程

事件四 : cooking, 叫佢跟cook book, 一步一步做, 但佢可以煮錯, 問佢點煮, 佢話唔識煮, 諗到點煮就點煮, 問:無跟cook book step??. 答 : 煮左先睇

事件五 : cooking, 明知佢5跟cook book, 只好親自教, 先教煲湯, 因餸我回家煮, 木瓜雞腳湯,之前一晚已經將所有料俾佢睇, 只叫佢預備水, 同豬展, 佢竟然話找唔到花生同眉豆, 所以隨手落包湯包

事件六 : cooking, 教佢只係雞肉先用蠔油同ginger, 有蒸排骨, 已經提佢千萬不要落蠔油同ginger, 但佢最後都係落左, 佢已經有writing notice + 我要佢repeat一次我講咩, 以防mis-understanding, 但我發覺係無心做....

仲有好多, 有take care kids, washing clothes, cleaning, 有時間再講

公爵府

畀面勳章

回覆 Anson_Ma_Ma 的帖子

比我會剷佢上天花版

差開少少, 點解蠔油同薑唔可以落排骨到呀?
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

大宅

畀面勳章

岩岩到做錯野可以接受, 最憎人多辯駁

別墅

回覆 winwin815 的帖子

因為我係蒜頭豆豉蒸排骨

別墅

回覆 GoldieRuby 的帖子

佢不會say sorry, 只會不停找藉口, 今日錯左, 5緊要, 下次留意, 5好再錯, 但佢係會再錯

公爵府

畀面勳章

回覆 Anson_Ma_Ma 的帖子

哦...HAHA
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

首頁

尾頁

跳至