論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我第一次請,他叫我頭幾個月比現金印印因他要去7-11交agent 費

男爵府

引用:我第一次請,他叫我頭幾個月比現金印印因他

原帖由 adaleung0716 於 12-02-23 發表
我第一次請,他叫我頭幾個月比現金印印因他要去7-11交agent 費
唔好!你帶工人開銀行戶口,然後開cheque出糧比佢,由得佢用atm拎錢出黎去7-11還錢!千奇唔好出cash

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:我個agent 叫我前7個月出現金比印印

他重叫我出740比工人,過$3000叫我幫工人入7仔。他話比工人簽收據就ok.....

大宅

有咩問題
我都打算出cash

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我個問題係個agent叫我那$3000吾好比工人,怕工人吾還債給agent,要我入返比agent,合法嗎?過$3000吾到工人手,但agent叫我比他簽回收據。

Jasmine-4711  當然唔好,工人告你屈佢簽點算.  發表於 12-2-24 00:17

公爵府

我個工人頭三個月都要還$3000比間公司。又係去7-11交。
我出現金支票叫佢去銀行拿錢,之後再到7-11入數。
你千奇唔好真係幫佢還$3000後只出$740比工人,欠agent錢的是工人,你無責任扣起佢錢的!即使簽名作實個工人都可以話你迫佢簽的,只有出現金支票,銀行有record才對我們有保障!

TelleTelleMom  agree.  you are right.  發表於 12-2-24 19:30
milkbear23  對呀  發表於 12-2-24 12:28

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

adaleung0716 發表於 12-2-23 23:08
我個問題係個agent叫我那$3000吾好比工人,怕工人吾還債給agent,要我入返比agent,合法嗎?過$3000吾到工人 ...
唔好介入佢同agent之間嘅金錢問題.僱主有責任出足人工比僱員,如果唔係工人可以告你短付工資.
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Karen316 發表於 12-2-23 23:03
有咩問題
我都打算出cash
你出現金比佢,有咩証明你出咗呀,如果佢話你無比人工佢,你點証明呀?
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

公爵府

畀面勳章

我第一個工人都係出現金,我會幫佢比埋還款,比張收據佢添

TelleTelleMom  you are lucky that they didn't play tricks at you.  it's just a way to protect ourselves.  發表於 12-2-24 19:33
Lovelybbs  我幾個工人都係咁. 因為唔想俾佢地咁多藉口要出街.  發表於 12-2-24 09:03
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

珍珠宮

adaleung0716 發表於 12-2-23 22:21
他重叫我出740比工人,過$3000叫我幫工人入7仔。他話比工人簽收據就ok.....

...

我係你唔會咁做。agent 收唔收到錢唔關我事,但出少o左糧比工人仲叫佢簽張假o既收據 (my understanding),到時有咩事工人玩o野告我 agent o黎幫我呀 mouth:mouth:" />

我出 cash cheque 俾工人。到時佢拎足 3740 佢要做乜係佢o既事

wendy_ho  agree  發表於 12-2-24 10:47

大宅

一定要經銀行出!要有入錢落工人戶口記錄。我就係試過唔入戶口冇咗記錄而比賤印用哩個籍口告而家一定全部入戶口,入數紙我自己keep

大宅

adaleung0716 發表於 12-2-23 22:21

...
呢D AGENT 你下次都唔好用啦. 第二時一定夾埋工人玩你的.

子爵府

好媽媽勳章

回覆 adaleung0716 的帖子

彩佢都傻,個工人還唔還錢比個agent關你mud事,個agent又唔係無收你agent fee,個工人唔還錢,叫佢自己追個工人,你又唔係幫個agent打工,你無責任幫個工人去7仔還錢!

男爵府

我第一次先會出現金,
佢一有身分證就去銀行開戶口,
之後出票.
唔好幫AGENT 扣起佢糧,
第日佢反咬你無出糧比佢你就水洗都唔清,
因D錢由始至終都無落過佢袋.

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

by chq with signature is better

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

明白~~

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

嚟間agent 好唔掂喎, 一啲都唔保障僱主! 千祈唔咁做呀, 千萬唔好理會agent同工人之間既錢銀瓜葛, 僱主只需要出啱糧俾工人就得(但千萬不要俾現金, 一定要經銀行, 留哂record), 做僱主要醒目啲, 唔好俾機會啲工人屈自己.

大宅

畀面勳章

love_nice 發表於 12-2-24 14:57
嚟間agent 好唔掂喎, 一啲都唔保障僱主! 千祈唔咁做呀, 千萬唔好理會agent同工人之間既錢銀瓜葛, 僱主只需 ...
我覺得經銀行出糧留record係啱,但我都會幫agency叫個工人還$,一來費時佢唔還,個agency煩我,

二來聽有人講過,如果D工人成日走數唔還$,第時當地AGENCY,就唔會俾咁多工人資料香港AGENCY,

因為冇$賺,咁最後損失嘅咪又係我地,何況我相信個工人過黎前,已經知道自己要俾$,依家祇係幫佢

履行佢嘅責任

伯爵府

adaleung0716 發表於 12-2-23 22:09
我上個工人間AGENT都係咁,我出CASH叫工人簽收.

現在間AGENT呢方面做得幾好,佢帶工人開戶口後AGENT KEEP住提款CARD, 我出糧去工人戶口, 叫工人放假去問AGENT拿 $580 CASH, (佢每月$3580), 到佢環晒錢後AGENT會比番提款CARD工人.

可惜我呢個工人唔肯放假去AGENT,所以我唯有比$580佢叫她簽收... 環晒錢之後我工人又要我出CASH, 因為佢唔識用提款咭....所以我都無佢乎, 靠每月簽收.

AGENT教我簽收張紙要由工人寫所有字,唔好由我寫叫佢簽,免得佢將來話唔明我寫乜,屈我迫佢簽嘢.

大宅

ppsfung 發表於 12-2-24 16:03
我上個工人間AGENT都係咁,我出CASH叫工人簽收.

現在間AGENT呢方面做得幾好,佢帶工人開戶口後AGENT KEEP住 ...

你果個緊係印尼工人

首頁

尾頁

跳至