嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

囡囡11個月大,特然又痾又嘔足足三日!可能出牙仔關係,食乜嘔乜!痾到都冇嘢痾!現在只飮水!她冇胃口食其它野!我可以點做?點樣令佢有返胃口?佢乜都唔食,飲奶又飲一安就唔飮。點算?

大宅

畀面勳章

又痾又嘔仲唔帶佢睇醫生?可以帶佢去睇急症檢查清楚咩事。

男爵府

好媽媽勳章

回覆:@貓貓地@ 的帖子

快D睇E生啦。三日喎。

複式洋房

回覆:@貓貓地@ 的帖子

囡囡開頭嗰日仲發燒㖭!好彩第二日退咗燒咋!巳經打咗電話比醫生!佢講如果冇惡化,就等佢慢慢自然好返。我見囡囡都好似冇先前咁嚴重,只係佢而家唔想食嘢!

男爵府

認識瑞士牛牛第三回 好媽媽勳章

回覆:yaupuiwan 的帖子

唔食野咁多日!咁有無飲奶奶呀?
如只飲水,要check清楚喎!

禁止訪問

三曰冇食嘢

複式洋房

回覆:man12345678 的帖子

囡囡好就好彩飲好多水,應該冇決水。現在想佢食返多d嘢,快d補充返。但佢唔想食嘢囉。

男爵府

你咁擔心上嚟問人, 咁都可以唔駛睇醫生, 我仔上星期都係咁, 佢全校好多學生都係咁, 衛生署巳幫驗咗大便, 係諾如病毒, 傳染性好高, 我只比咗一日西藥佢, 跟住睇中醫, 2日巳好返哂, 呢輪好多小朋友都係咁, 天氣咁差好易中呢d, 小心

複式洋房

回覆:sickbanana 的帖子

其實囡囡好返好多,只係而家唔想食嘢又飲奶唔夠。想問下有冇其它媽咪試過咁嘅情況,點樣做好。

男爵府

我囡囡12個半月, 3日發燒都唔肯食粥, 現在只肯食方包...餅....蕉....奶....水..., 真係唔知幾時先正常返1日食2餐粥, 擔心死我LA

複式洋房

回覆:LEUNG2858 的帖子

唔知有冇開胃茶嘅呢?

男爵府

你的囡發燒和又痾又嘔時有無看醫生食過西藥 ???

複式洋房

回覆:LEUNG2858 的帖子

有冇開胃茶這種東西呢?唔知有冇好方法令囡囡食返嘢呢?

男爵府

腸胃炎痾嘔清D病菌病毒出黎先
keep住補水(可以1:1溝寶礦力,淨飲水怕電解質流失),留意BB有冇小便
最緊要唔好脫水,脫水都會發燒
我個女過年時都腸胃炎,最嚴重果兩日只飲水加寶礦力,之後兩日只飲水同稀奶,第五六日再好返D先開始食小量白包,成個瘦哂
但好返之後佢胃口超好,仲重過之前
病毒性既腸胃炎病足一星期甚至兩星期都唔奇,唔使太心急逼BB食返野,食完再痾嘔搞到水份流失,或者搞到BB怕左食野,就得不償失
成人每日應進食400g蔬果

子爵府

我個女之前都試過咁, 經驗得出, 佢無事自然會食返嘢, 佢個胃未好哂, 佢就唔想食嘢。我個醫生話唔好逼佢食嘢, 比粥水佢食, 等個胃休息吓, 但一定要飲保礦力, 當水咁比佢飲。

複式洋房

回覆:maymycheung 的帖子

囡囡得11個月可以飲保礦力?

男爵府

回覆 回覆:yaupuiwan的帖子

可以。要補充番身體流失嘅鹽分。
千祈唔好逼佢食嘢,只會刺激佢腸胃令病情惡化。
你到底有無帶佢睇醫生? 小朋友發燒一定要睇醫生架! 唔食嘢幾日最多瘦D,發燒反而後果可以好嚴重。

男爵府

三曰冇食嘢

仲有,以我所知出牙有可能會痾,但應該唔會嘔。你個女情況似腸胃炎多D。

禁止發言

三曰冇食嘢

複式洋房

回覆:olivia0815 的帖子

囡囡第一日最嚴重,嘔四次痾四次同發燒38度倒。因身處荷蘭,這邊如想看醫生要先打電話。當第一日晚上就有立刻打電話想去睇醫生,點之醫生叫我觀察囡囡有冇再嚴重落去,如有就再打電話同醫生講再去睇醫生喎。當時我問囡囡可唔可以食止嘔或止痾藥,醫生就話最好等囡囡清咗佢裏面d唔好嘅嘢,再慢慢少d少d咁比囡囡食返嘢,唔好比囡囡脫水就得。第二日囡囡巳退燒和嘔少咗,有飲水,痾就痾少咗好多。但我見佢都仲有痾嘔,就自己做藥房買bb止痾嘔嘅藥比囡囡食咗一日。第三日就冇嘔,但有痾。今日第五日,已經好返好多。只有肚痾少少,但冇胃口食嘢囉。

首頁

尾頁

跳至