在職全職

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

tekkulas 發表於 12-3-8 19:52
我見到你們所寫的好好呀!我下星期也開始做全職媽媽,希望也像你們一樣有正面理性的思想開心媽媽啦!:excite ...

I believed that you will be a happy mother soon!
Nice to meet to.

侯爵府

好媽媽勳章

Sweet@family 發表於 12-3-9 13:44
唔好太介意別人既睇法
活得開心,一家生活融合
是誰付出多少不重要
"孩子們也會有容人之心
湊小朋友也更得心應手"

I hope so
Thanks!

侯爵府

好媽媽勳章

Thanks for all sisters here!

所以,我們一起用心經營自己的婚姻,一起加油!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

每個人既際遇唔同...對你黎講..老公比唔比家用好少事..因為你本來有份人工唔錯既工,有唔錯既收入..儲到一筆錢...又可能投資有道..所以你根本唔駛為錢煩惱..
每個月洗7,8千係少數目...依個係你既尺碼...有D家庭..家庭日用品,食品,大人小朋友開支加埋先係7,8千...對果D家庭黎講...老公比家用可能就係好緊要

我都係FTM..老公TAKE CARE晒所有開支的...其實係我管數佢付款..我家冇一個實數家用,用幾多就係幾多囉..有時多D有時少D...而我老公每月重會比D零用我自己儲...當私己...
在佢既角度,我冇收入,所有開支佢出係好正常,比錢我儲,佢知我從來唔會亂花錢..所以D錢只係由A A/C放去B A/C度儲..一來我有多個錢會安全感多D..二來將來我地老左..其實邊個A/C D錢都係2份洗

大宅

畀面勳章

回覆:也許,我應該感恩!

我又講下先,樓主好幸福同有承擔!

Partime都夠自己開支,如果我可以就好了!
我都係FTM, 屋企一切開支由老公付責,每月都有家用俾我,我用來買送,有多自己袋,自結婚老公開左張credit card比我,當然佢找數,不過我好少用,而且FTM實在用不了多少$,我沒有工人,娘家沒有負擔,自己本身唔搵得多,所以覺得辛苦了老公,我曰子安穩又知足,人人家庭case唔同,冇得比較,知足常樂便是了!

ಇღ We LOVE U, My Rabbit Baby ღಇ

伯爵府

醒目開學勳章

ac321 發表於 12-3-10 10:54
"孩子們也會有容人之心
湊小朋友也更得心應手"

加油~
***生於這世代........有點措手不及***
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
幫助別人不求回報,難度簡單一句"多謝"也沒有 ?為人父母者,不覺得可恥 ?還是你心裡是冷漠世界 ?!

子爵府

我是在職媽, 根本沒有"家用"這回事, 都是兩公婆兩份錢拿出來交這交那, 已經是月月清那種, 更談不上有儲蓄! 而以下只是我的個人意見!
我想樓主本身儲蓄較多, 所以不太明白那種沒錢在身的感覺, 才會認為老公不給家用也可! 有些媽媽較年輕, 沒工作過或只是工作過很短時間, 所以若成為FTM後, 老公的家用就變得很重要, 因為她們根本沒有積蓄或私己可用, 若老公沒給家用, 何來吃的用的呢!
所以我沒覺得樓主是錯, 只是家家有本難唸的經!

hoiching930    發表於 12-3-10 16:52

別墅

回覆 ac321 的帖子

想了很久當FTM後的生活質素, 腦裡盡是很多數字, 十分同意你的觀點, 其實我只想每天看到我的女兒, 做我喜歡做的事情, 跟我C6談了我想做FTM, 他也支持, 只說我可以搞得掂自己的財政已OK, 換句話說, 我和你應該差不多, 我們各自負責不同的家庭開支, 我負責家裡伙食及其它日用品費用, 還有阿囡的所有開支, 也喜歡出街食飯, 最鍾意同阿女食早餐... 希望我可以快點做到FTM...

侯爵府

好媽媽勳章

月希 發表於 12-3-10 11:41
每個人既際遇唔同...對你黎講..老公比唔比家用好少事..因為你本來有份人工唔錯既工,有唔錯既收入..儲到一筆 ...

很久沒見,最近好嗎?

錢,誰不想要多點(越多越好)!
妳丈夫有能力撐起齊個家,又願意為家裹付出,當然不成問題.
但我不理解的是,看見一些姐妹,把
老公給家用的數目=幸福指數.........
當發覺自己的家用少於他人=自己不幸福.......
甚至為了要多點家用/蓄多點$,而天天與丈夫吵架 (但並不是不夠用)......

珊瑚宮

ac321 發表於 12-3-12 14:07
很久沒見,最近好嗎?

錢,誰不想要多點(越多越好)!

好忙丫...小朋友考試嘛...
我又JOIN左學校個親子COURT..個個WED都要返學校上堂...2,4又上學校做義工..
最緊要係...依排我老公又成日係HK...

等遲D我老公返左工..我再搵你食LUNCH丫

我又冇為意..有人會將家用數目=幸福指數..
因為每個老公既搵錢能力都唔同嘛...
有D老公只係比得起幾千蚊家用.有D可能幾萬蚊...
依D真係邊有得比較架...
幸唔幸福...係感覺...係老公對自己既態度

侯爵府

好媽媽勳章

maggie113 發表於 12-3-11 23:04
回覆 ac321 的帖子

想了很久當FTM後的生活質素, 腦裡盡是很多數字, 十分同意你的觀點, 其實我只想每天看到 ...

我們的情況真是差不多
我做了ftm後發現,我以前認為重要的東西,很多根本是可有可無
其實,很多東西是可以放下/手的.
我經常提醒自己,什麼才是最重要(是為了什麼才做ftm)!

希望妳也可成為一個快樂的ftm

侯爵府

好媽媽勳章

月希 發表於 12-3-12 14:13
我又JOIN左學校個親子COURT..個個WED都要返學校上堂...2,4又上學校做義工..
最 ...

我也是這樣想

=>"幸唔幸福...係感覺..."

但可能是因為我一直沒有要家用,所以經常會有一些朋友給我一些'同情'的目光,說我是個笨女人(把自己的$花在家裹),甚至試過有姐妹教我要怎樣把$要過來....mouth:mouth:" />

侯爵府

好媽媽勳章

Sweet@family 發表於 12-3-10 12:20
大家一起努力吧! 希望可給孩子建立一個正確的價值觀/1

侯爵府

好媽媽勳章

月希 發表於 12-3-12 14:13
最 ...

好呀!
等小朋友考完試,你call我啦!

珊瑚宮

ac321 發表於 12-3-12 14:27
我也是這樣想

=>"幸唔幸福...係感覺..."

咁我覺得...依D野..結婚前就有共識..
你都覺得冇問題..別人冇必要多事...

我之前有個FD都係咁..冇家用...屋企開支係2公婆一人一半拎出黎...
小朋友開支係個老婆比既多..
如果2公婆有工作...大家搵差唔多...咁2公婆一人一半都OK..
問題係小朋友開支..我見我FD成日買好多野比小朋友又比小朋友學好多野....但係老公對小朋友開支係0...
當事我都有問我個FD.."下..點解你老公好似唔駛養自己小朋友咁?"

珊瑚宮

ac321 發表於 12-3-12 14:34

我小朋友考完..你小朋友都考完啦..
係喎...你唔駛同佢溫書?

侯爵府

好媽媽勳章

因為我兒子太懶了,不願讀書

p.s. 兒子答應3:00 開始讀書(he is playing now)

侯爵府

好媽媽勳章

月希 發表於 12-3-12 14:34
咁我覺得...依D野..結婚前就有共識..
你都覺得冇問題..別人冇必要多事...

我覺得,妳朋友老公對小朋友開支付多少並不重要(也許他根本是很反對比小朋友學好多野...又或是他已負責了部份家庭開支如供樓),反而我會著重妳朋友的老公是不是真的闢心/愛護/重視自己的小朋友

P.S. check pm

侯爵府

好媽媽勳章

worrytohavebaby 發表於 12-3-10 12:05
我又講下先,樓主好幸福同有承擔!

Partime都夠自己開支,如果我可以就好了!

多謝你

坦白說,$誰不想要多點.............
我有時也覺得'辛苦了老公',所以不想給他增加負擔.

珊瑚宮

ac321 發表於 12-3-12 14:51
我覺得,妳朋友老公對小朋友開支付多少並不重要(也許他根本是很反對比小朋友學好多野...又或是他已負責了部 ...
就係..老公除左金錢上冇附出...係平日日常生活都唔見佢對小朋友有付出..
佢地唔駛供樓..層樓係我個FD...
就係因為咁..係我朋友個CASE..我真係覺得佢對家庭既付出...比佢老公多好多好多...
但係一個願打..一個願捱...佢地覺得OK咪OK囉
所以有D野...真係唔係金錢可以衡量..感覺先係最緊要

首頁

尾頁

跳至