自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

女孩心智未成熟行差踏錯, 承擔結果後反被歧視... 很心酸!!

在明報刊登的, 女主角和我女兒年紀相若, 想重返校園, 學校唔肯再收佢。 沒學歷將來的路很難行, 亦加重社會負擔!! 教肓界應該自我檢討一下, "有教無類"真係講多過做....

** 我周時和我女講, 中學至大學期間是您人生最開心和享受的光景, 男女關係要小心處理, 否則您同學在課堂上嘻嘻哈哈時, 您只可留在家洗衫煮飯揍仔的過日子了。

未婚媽媽育兒難升學更難 減換尿片 餵母乳省錢
http://hk.news.yahoo.com/%E6%9C% ... C%A2-211342461.html

學校拒收未婚媽媽屬歧視
http://hk.news.yahoo.com/%E5%AD% ... 6%96-211342341.html

wcpcelia    發表於 12-3-4 14:34

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

請收看這個
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4716411&page=6#pid64070558

男爵府

回覆 Anpanmama 的帖子

謝謝, Anpanmama!! 我沒看這 POST.
我都覺得她的支出表很大問題, 我都抱很大的懷疑, 當過媽咪的小朋友開支, 大家心中有數。
衣服 HK$500.... 不用每月添衣吧, 我囡小時一件大褸可以穿3年, $6000/年....我都認為是跨大的數字。
尿片 HK$400.... 母親全職照顧, 剛滿3歲還未戒片, 過分些吧!! 我是在職媽咪, 我囡歲多已戒掉了。這條要廢吧!!
食具 HK$200.... 這都是荒謬的!! 小朋友用的都是膠製品, 那需要每月換!!
奶粉 HK$1000... 應該不是全數是奶粉吧!! 2罐奶粉"3歲"算 HK$350,除了奶外, 3歲小朋友還要正餐, 餘下那HK$650, 每日只是HK$22, 可以接受吧!!

其實這些不是我所想表達的, 適學年齡, 為何學校唔再比機會這班未成年的青年。經一事長一知, 可能怹們以前不懂真惜, 有經歷的人思想會成熟多了~~ 機會要大家給他們的。

我只是覺得心痛.... 那女主事中三 (15歲)就懷孕!! 心知完全唔成熟的年齡。那有父母會公然提醒這年齡的女兒與男友發生關係時記得要避孕, 可能某些父母開放, 性教育了得, 這方面我真的說不出口。

不可否認現今的社會這種事都很普遍, 几年前我上瑪麗留院時, 亦聽說13歲女意外懷孕被父母強迫堕胎, 這對父母來說真的是很恐怖的事, 但這善後工作一定要跟進的, 咁細年齡唔返學又唔定性, 繼續流連在外, 社會問題更多, 最後都係納稅人來承擔惡果。

以上只是個人意見和舒發一下, 不喜勿插!!

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

mable1124 發表於 12-3-4 03:01
回覆 Anpanmama 的帖子

謝謝, Anpanmama!! 我沒看這 POST.
有仔女都會有好多担心, 你嘅憂心絕對理解, 唯有多啲同子女溝通, 防範於未然啦!
加油!

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mable1124 發表於 12-3-4 01:30
女孩心智未成熟行差踏錯, 承擔結果後反被歧視... 很心酸!!

在明報刊登的, 女主角和我 ...
學校拒收未婚媽媽屬歧視? 乜in學校唔係靠成績品行架咩? 生過仔要申報? 香港"歧視"兩個字, 真係用得太濫, 如學校唔收就以歧視為由未免有點兒那個, 如成績有一段距離, 唔收唔怪得人架wor....有教無類呢樣野, 我一直都唔信, 邊間學校唔為自己打算? 又有幾多學校願意為一個落後插班生花extra effort? 有嘅, 少d lor

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

男爵府

低層未婚媽媽的怨歌

其實你明知要生呢個BB落嚟,有好多嘢自己都一早心中有數啦! 連自己都顧唔掂生埋出嚟咪仲害咗個小朋友

禁止訪問

禁止訪問

珊瑚宮

畀面勳章

回覆:低層未婚媽媽的怨歌

只可以講句凡事都有兩面,事主所講嘅是否係事實嘅全部或真相,另外真係會有學校或家長出於岐視而拒絕未緍媽媽入讀。所以最緊要係其身得正,好好教育自己嘅下一代!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

覺得湊 b 辛苦 , 咪返學囉 , 又可 hea 一日

水晶宮

畀面勳章

回覆:低層未婚媽媽的怨歌

呢度好多低層單親又未婚 人地又省又勤力 樓主講個位惰性太強 貪威識食 練精學懶 怨天尤人 有此結果 都係自己做成 我都係個句 抵死:;pppp:

琥珀宮

畀面勳章

如果比番個機會佢入學, 對BB /佢 /社會未嘗唔係好事 !!

伯爵府

環保接龍勳章

低層未婚媽媽的怨歌

俾得佢入學﹐又俾其他正正常常嘅同學歧視﹐咪又一樣。讀夜校讀到f6囉﹐咪又係出路。
自己做過嘅要自助承擔後果。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

學校收生有程序,會揀選成績及操行較好的學生。
另未婚媽媽要重返校園,一來未必有位、二來就算有位,學校一定先以上述條件考慮,過去成績或操行未達學校要求自然唔收,關咩鬼歧視,唔好成日濫用及將責任放於他人身上。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

水晶宮

畀面勳章

引用:如果比番個機會佢入學,+對BB+/佢+/社會未嘗

原帖由 I9528 於 12-03-04 發表
如果比番個機會佢入學, 對BB /佢 /社會未嘗唔係好事 !!
佢有個機會讀書 不過佢選擇生仔 唔係因為佢唔成熟 係佢以為自己好成熟 生出唻先知唔掂 又想要第二次機會

mable1124  "毅進"都係自己比錢,但都得不到機會!心痛!!亦唔贊同佢博同情拿公援的做法  發表於 12-3-4 16:45

琥珀宮

畀面勳章

每個人都有做錯過, 為何不能回頭 / 機會 ?

BaoYue_BaoKun  機會可以比 但自己要付出代價 唔係納稅人  發表於 12-3-4 13:06

男爵府

讀夜校囉

伯爵府

其實佢品行唔得,或之前俾人踢出校,就算冇生過,學校都唔會收

禁止訪問

低層未婚媽媽的怨歌

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

就算個mama有好大問題...點解d機構社工要放到咁大..係咪想唐豬佢地親自去慰問~~幫佢地打點好以後

首頁

尾頁

跳至