網購天地

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

回覆 kwhyfung 的帖子

再回樓主點評

我覺得我係你兩個post入面講既每一句說話對得住天地良心
波仔我一次都冇用過, 我用開另一間香港人搞既集運, 每kg貴過波仔1蚊tim
你唔使諗我係打手, 亦唔使再旁敲側擊單單打打話我遮住良心、為人父母冇良心
我光明正大明明白白咁講我唔認同你既做
成件事你嘈彪記冇問題
但你走去嘈波仔要求全數退款就唔合理
彪記送黎你收唔到, 等佢再打電話送多次黎就乜事都冇
果百五蚊收貨額外成本就唔會出現
你不滿彪記送住宅只送樓下但唔送上樓可以理解
但你叫佢再送去你朋友度係你自己既決定, 至此快遞已完成佢既責任, 由此衍生既運送成本唔關人事。要追, 最多咪追返十蚊住宅附加費, 憑乜野你第一次收唔到貨又要改地址就可以追全數退

你話波仔態度差, 又唔show投訴前既對話出黎
唱左人咁多日佢鬧返你既對話你就選擇貼出黎
有乜好講?

henry1997  比哂錢送住宅黎到話唔送. 唔關佢事關邊個事? 消委會都叫你追收錢個個啦.  發表於 12-3-7 16:25
henry1997  你咪叫佢貼比你睇囉...我又無鬧過佢  發表於 12-3-7 16:22
成人每日應進食400g蔬果

子爵府

henry1997 發表於 12-3-7 12:15
1. 介紹我用波仔的朋友私下再有佢旺旺傾, 佢態度仍然有問題, 我先要求維權. 亦有MM試過你既提議. 退左返去 ...

1.在(前提)你係咁強調波仔態度差、有問題,但有多人叫你post全部對話內容,你就一直有所保留,甚至潛水....
好喇,潛左兩日,就深深不忿咁整個續集,圖文並茂咁貼晒佢點喪鬧你既野出黎,你都的確係..........有D辦法!

2.你覺得自己一D都冇問題、自以為是既就係事實?

3.「因為我唔應該佢第一次打黎我唔係屋企」.........你講得冇錯,如果''第一次''你係屋企,可能已經打開門就收左貨,人地速遞公司就唔洗應你咄咄逼人既要求兜個大圈送返去你果區要你自取。

4.做唔到服務、呃左你既係彪記,波仔(任何集運公司)要做既野已經做晒,退10蚊比你,有咩錯?

pekklechan    發表於 12-3-7 13:02
要從一種感覺中"走開",回到屬於原本自己的地方,是一種本領。 當你練就了一身好武功,回頭看那些痛苦已化為灰燼,你會慶幸自己又跨過了。 ...

大宅

打開門口做生意, 梗有人話好, 有人話唔好, 因為人地話佢唔好就一直咒罵人全家. 心胸咁窄狹又想賺人錢...

pekklechan  係樓主你四圍唱人係黑店,波仔先罵你!人地都係賺你小小錢啫  發表於 12-3-7 13:01
最愛豆豆和丁丁~

大宅

wongarma 發表於 12-3-7 12:46
1.在(前提)你係咁強調波仔態度差、有問題,但有多人叫你post全部對話內容,你就一直有所保留,甚至潛水. ...

1. 我只係忍辱負重. 橫掂貼乜你地都有.... 你地既辦法!
2. 我係自以為是定係有人報喜不報憂?
3. 我可唔可以講句: 你都幾打橫黎講.... 而且亦無話佢第一次係會送上樓
4. 你覺得波仔做哂野係你既理解. 我既理解係錢比左波仔, 有問題就搵收錢個個.

最愛豆豆和丁丁~

子爵府

其實我覺得波仔唔退全數俾你係應該,貨你已收,地址係你主動要求彪記改!如果個個有彪記,到樓下收左貨後人人都要集運退全數咪好唔得掂,最多只係退十元俾你,不過樓主好似一啲都唔覺自己有問題囉!

就算用EMS,你唔係屋企都係放張咭叫你自己去取件,或者另約時間啦!無可能你想點就點喎!

講真你唱左人十日,人地先罵你,咁都叫心胸窄狹!你咁樣唱佢心胸咪仲狹窄

其實我只係用過波仔數次,之前唔係用佢,之後先轉用佢,一直都覺得波仔好好,差唔到一叫即覆!而且有次我支付寶唔夠錢,差了數元,但我又想用晒支付寶的錢,就同佢講分開兩次拍一個用支付寶,一個用信用咭找果幾蚊,佢話果幾蚊唔洗我唔,只收了我支付寶的錢,當時我是第一次用佢,而且我唔係好重的貨,大約5KG度,佢應該賺都係賺我果幾蚊,但佢連幾蚊都唔收囉!

同埋我用集運之前,都做了成個月RESEARCH,都知彪記唔送上門,因為我唔係成日係屋企,所以一直係用EMS,到星期六先自己去取件咋

YUKIYAN  我試過用何生,岩岩好爭一蚊先夠比,佢都無話收少我><波仔又會咁好既  發表於 12-3-7 18:10
henry1997  我幾時又想點就點?又幾時到處唱呢? 一就退錢就鬧人.我窄?定你濶啊?  發表於 12-3-7 16:28

子爵府

henry1997 我幾時又想點就點?又幾時到處唱呢? 一就退錢就鬧人.我窄?定你濶啊?

乜你係討論區都話人地係黑店都唔叫唱人﹖﹖我唔知你咩道理,人地唔係一退錢就鬧人,你要有理據先得架﹖貨又收左,住宅加收十元,只退十元給你好正常,係你自己唔多講理

我也覺得波仔鬧得過份是他不對,但樓主我覺得你也很不對囉!但你卻覺得自己啱晒喎

我地講啲你唔啱聽的說話就單單打打,而且你也罵他渣滓在先喎!

大宅

pekklechan 發表於 12-3-7 16:38
henry1997 我幾時又想點就點?又幾時到處唱呢? 一就退錢就鬧人.我窄?定你濶啊?

乜你係討論區都話人地係黑 ...

乜寫事實出黎都叫唱人啊? 咁何必有討論區? 叫唱好區啦!
我係單打咩? 唔係比你地"群毆"咩? 波仔不斷係到鬧人, 大媽前大媽後個D唔該你又睇清楚啦. 什麼香港特區可悲..我只係复左個渣滓就叫鬧人? 難道佢係到讚美我? 我真係唔識分...

pekklechan  喎!你留意下啦  發表於 12-3-7 17:10
最愛豆豆和丁丁~

大宅

pekklechan 係樓主你四圍唱人係黑店,波仔先罵你!人地都係賺你小小錢啫

你記得你講過呢句, 他日你比人問候你全家上下唔好問點解. 因為人地賺你好少錢者. 受埋佢啦
最愛豆豆和丁丁~

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

其實你朋友公司係咪近過你附近的士站架?
係咪都要自己落樓拎,
點解要揀個要比多程車費既地方呢?
佢地送埋上門??

其實你又真係唱左人地好多日既,
波仔真係唔可以用"黑店"黎形容喎,
你可以叫各位小心呢間店,
但都唔好話人黑店吧~
o係香港你咁樣已經係誹謗了~
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

子爵府

回覆 henry1997 的帖子

其實我諗大媽只係一個稱呼啫,可能我睇太多韓劇,韓國都係叫D有小孩的女士做大媽喎!唔通佢地成日鬧人﹖

henry1997  呢到係香港. 唔係韓國. 韓文叫"阿珠媽"  發表於 12-3-7 17:26

大宅

sharonhwyc 發表於 12-3-7 17:02
其實你朋友公司係咪近過你附近的士站架?
係咪都要自己落樓拎,
點解要揀個要比多程車費既地方呢?

已經係最近屋企附近. 當然係送上門啦. 黑店係我個人覺得. 我寫係呢到都係比大家睇到有件咁既事. 用唔用係最後用家決定. 我只係人, 唔係神. 我改變唔到別人想法和決定. :)
最愛豆豆和丁丁~

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

呢個post好長.....
我上星期第一次集運, 亦係用波仔
我覺得佢好交帶wow
我之前都知彪記唔好, 我用京廣, 我星期日下午4點俾錢
第2日1點就收到了
我可以講, 波仔好快, 好交帶

而樓主件事我想最緊要係佢有個小朋友, 落唔到樓攞咁重既野
所以覺得唔應該俾90伊
不過好似前面有人講過, 退10蚊就正常, 要退晒90蚊我就唔太理解
始終波仔都幫你集運左, 亦有送到來香港wow
冇理由一蚊都唔駛俾

但我又有少少唔明, 點解送到你留下你唔收
反而要送去你朋友公司?
點睇都係樓下近d啦
咁咪唔駛俾150蚊law?

不過我覺得波仔咁話樓主個仔都唔對...........我想波仔真係冇左好多客先會咁嬲......
樓主你放過波仔啦, 人地都係做小生意
唔好斷人米路啦

henry1997  錢個到我朋友同佢傾過架, 佢話要撐到底. 無商量余地. 咪由客服判.  發表於 12-3-7 17:37
henry1997  用唔用波仔係用家決定, 我C9一名何得何能斷佢米路. 太睇得起我.  發表於 12-3-7 17:35
henry1997  佢無送過我樓下. 只叫我去的士站攞. 的士站離家10分鐘仲要加條大斜.  發表於 12-3-7 17:34

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實如果樓主堅持唔去的士站
又唔落樓
彪記一定會送到上門俾你的
因為佢退返件貨上大陸又係煩
日日放係佢倉到又怕唔見(到時佢要賠錢)
日日都車出來過你邊一次又係搵來煩...

henry1997  原來係咁, 多謝指導.  發表於 12-3-7 17:55

子爵府

henry1997 呢到係香港. 唔係韓國. 韓文叫"阿珠媽&

韓劇阿珠媽翻譯即是大媽囉!唔通你想人叫你師奶,佢又唔識廣東話

子爵府

回覆 crystalpui 的帖子

其實我覺得係樓主同彪記溝通上的問題,亦不明為何樓主要求改送到朋友公司囉!貨又收左,但要集運退全數真的有點不合理,因為集運只是一間中介公司,收齊貨幫你再發指定的速遞公司,彪記又是樓主指定,件又到了香港,集運聯絡都只係聯絡大陸的彪記,如果樓主願意同彪記溝通一下,我相信事件會很好辨

大宅

pekklechan 發表於 12-3-7 17:47
回覆 crystalpui 的帖子

其實我覺得係樓主同彪記溝通上的問題,亦不明為何樓主要求改送到朋友公司囉!貨又 ...

我有搵彪記架. 佢乜都答唔知. 唔係我點知又叫波仔跟返啊.... 但波仔無跟囉..仲閃人!
如果佢地兩間公司溝通好. 唔係一邊報價收哂錢. 另一邊又話唔係咁. 送住宅好似商業區咁安排妥當, 就唔會有呢件不快事件.
最愛豆豆和丁丁~

大宅

pekklechan 發表於 12-3-7 17:39
henry1997 呢到係香港. 唔係韓國. 韓文叫"阿珠媽&

韓劇阿珠媽翻譯即是大媽囉!唔通你想人叫你師奶,佢又 ...

稱呼呢D野係基本禮貌, 我同你夠唔熟, 唔通我開口埋口叫你阿嬸?係咪?
最愛豆豆和丁丁~

大宅

自己都爬左好耐文,先申報自己無試過用波仔

睇左禁耐,我覺得樓主一直都係講番自己的意見,佢認為波仔係黑店
只係想比大家知道波仔有哩一面,而唔係唱衰人
好似我話某某店的野食唔好食,都只係表達自己意見,唔係唱嫁喎
你都仍然可以覺得好好食,再去食

其實樓主只是幫襯波仔,錢係由經波仔比彪記的,禁照道理應該係由波仔去聯絡彪記,而唔係樓主自己去聯絡
好似你去某店買野,個樣野係AA廠批發的,
件野有問題,正常你係應該去番間店換嫁MA,點會係去AA廠換?
好多店鋪都會話出貨幾多日內可以去店換,長過唔知幾耐就要去番廠(EG.電器)
係哩件事下,只係幾日,我相信應該係搵波仔搞,而唔係搵彪記
但事實上,樓主同波仔傾,波仔係完全無做過野
交易應該係由發貨至收到貨先叫完成,而家就好似只係發貨就當完成左
雖然賺得少少錢,不過都要做曬野先得嫁MA

加上波仔話明係送住宅要10元,如果彪記唔送上樓,就應該負番責任
因為係波仔做承諾,而唔係彪記做承諾喎

其實樓主應該唔好叫彪記送去朋友到,叫佢送上樓,唔係就唔收
禁樣我相信彪記都會肯的,如果唔肯,先再叫波仔處理~
不過我諗波仔到時都會唔理(既然之前都唔理),個時先維權都未遲

但係我覺得樓主應該接受10元賠償,因為波仔做唔到的只係佢的承諾(送住宅)
其實簡CALL 車再送上自己屋企的係樓主,樓主可以有另一個選擇係唔洗比錢的(EG.叫彪記送上門,唔送就唔收)
自己簡左個快D又就到自己的方法應該係自己負番起錢
好似個FD請你食餐平平地的飯,不過自己想食間貴D既
禁樣2個選擇,1個係唔洗錢食平飯,1個係洗錢食貴飯
如果你簡食貴飯,無理由叫個FD請你食貴飯嫁MA
不過你簡食平飯,禁未唔洗比錢囉

另外無論點都好,波仔都唔應該禁鬧人
有D野講左出口無得番轉頭的
如果話覺得哩個POST係唱波仔的
我認為波仔先係真正唱衰自己的人,因為自己禁樣鬧人

henry1997  多謝你中肯既回复, 我學到野.    發表於 12-3-7 19:35

子爵府

回覆:littlechalk 的帖子

如果你去食野!就左個貴飯,但黎左個平飯!你食完,但唔肯俾錢!你估酒樓職員會唔會鬧你呢

大宅

回覆 pekklechan 的帖子

如果食左平飯就應該比番平飯錢

不過照之前禁諗,選擇係個飯黎到個時
黎左個平飯時,你應該係選擇食定唔食
唔食的,應該係叫經理換飯,
再比番貴飯,食完比貴飯錢
而唔係食左之後話唔比錢~

首頁
12345...10

尾頁

跳至