興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

本人是新手想用單反,主要影小朋友同狗狗,今日睇過兩者相差二千幾,其實邊部會較好呢?諗住邊影邊學!同埋以我呢個初學者黎講係咪以上呢兩部我都有排玩,唔駛咁快換機呢?
另好奇一問!呢幾日已去左好多公司睇,但佢地通常都canon,why?但究竟canon好定nikon好?有咩分別或推介呢?
謝謝指點^^

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 man^^man 的帖子

如果錢吾係問題,當然係買60D,始終一分一分貨,因為你諗住邊影邊學有排玩,同吾想咁快換機,貴D都要買60D,我個人都係用canon,可惜係600D,當時本來想買60D,但C6話好貴吾比買

別墅

回覆:Sabina0617 的帖子

唔該哂^^

別墅

回覆:man^^man 的帖子

想呢兩日買!有無更多靚媽型爸可俾意見同分析我呀?十萬個Thank you!

大宅

60D 我用咗1年 我同你一樣 一開始我買Canon sx30 好快滿足唔到我 之後直接上60D 一路學習 我買60D 時一樣有550D 就咁睇功能上好似分別不大 其實 對焦點 9點全十字 每秒5.3張 等等... 當你係夜晚用就知道 分別什大 放心買 你會愛上

你可以買18-135 夠用有多了
以下係我個人意見~今晚我放工 比啲相你睇睇

伯爵府

60d 同600d 比, 梗係60d 好啦, 呢樣野價錢已經話左俾你知.
至於相差幾大, 不如你自己上showroom 試啦.
因為唔係買左部機就算, 你仲要預budget 買鏡頭.
相差果$2k, 已經可以買到支平平地既鏡喇.
所以, 一係你話我地知你既budget 係幾多, 如果唔係好難(定好易)俾建議既.

點解周街canon ? 我覺得係因為canon 既customer services 同 marketing 做得比nikon 好. 如果要比較, 我會覺得nikon 好d (我用canon的), 但係nikon d 鏡又貴d 咁囉.
所以, 又唔係搵食, 分別唔大, 鏡又平d, 服務又好, 咁我揀canon囉.

大宅

以下就係我 接觸左攝影1年3個月 的照片 當然唔係張張都放上去
https://picasaweb.google.com/101035793525403072327

想睇多d 可以去呢到
http://www.uwants.com/search.php?searchid=6849&orderby=lastpost&ascdesc=desc&searchsubmit=yes&q=

大宅

回覆 man^^man 的帖子

Canon 60D EF-S 18-135mm F3.5-5.6 IS

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 阿俊 的帖子

我見到咸蛋黃

大宅

回覆 Sabina0617 的帖子

好好味的

別墅

回覆:阿俊 的帖子

首先好多謝大家既意見,阿俊你啲相好靚呀!你玩左一年零三個月已經咁靚,但我就唔知要摸幾耐喇
頭先已買左,$9990-,得閒交流吓

Sabina0617  得閒交流吓  發表於 12-3-7 00:33

大宅

影相來來去去咪又係 光圓 快門 iso

兩部都影到好相

我係慳字派
600d已經夠晒用

別墅

引用:首先好多謝大家既意見,阿俊你啲相好靚呀!

原帖由 man^^man 於 12-03-07 發表
首先好多謝大家既意見,阿俊你啲相好靚呀!你玩左一年零三個月已經咁靚,但我就唔知要摸幾耐喇
頭 ...

別墅

回覆:hellokm 的帖子

你呢張都好靚呀

別墅

回覆:man^^man 的帖子

其實我呢啲新手有咩要注意呢?有無乜嘢基本功可提點吓?另個sales叫我去買條減磅帶,真是有用嗎?邊度買同幾錢倒?THX^^

大宅

影相好壞人佔50%, 天時地理佔20%, 鏡佔20%, 機佔10%.

首頁

尾頁

跳至