自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

我小朋友今年5yrs, k2班, 最近幾個月都有同學仔開生日會, 不過我個小朋友次次都無被邀請 (全班都有), 其他家長一收咭就問我, 你去唔去? 我都好唔好意思咁答我無咭呀! 何況我小朋友會點? 今日, 佢都問我, 媽媽, 點解我無咭咭? 佢問個時好唔開心呢, 又問d小朋友係唔係唔鐘意我? 都無人同我玩嘅? 唉....我都唔識點答佢, 佢平時見親同學仔都say hi, 有d同學都唔so 佢. (大約10個有6個)

點解佢係學校咁無人緣 (同其他校外小朋友玩又唔多覺佢無人同佢玩喎)?

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

會唔會係你同其他小朋友既家長唔熟?

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

男爵府

好媽媽勳章

eeb 發表於 12-3-6 10:30
會唔會係你同其他小朋友既家長唔熟?

接送時見面都會點頭微笑咁, 有幾個會閒話家常下, 奇就奇如果全班請, why唯獨唔請我個小朋友? 我都唔太明

珍珠宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

老師有冇講你仔仔平時同同學相處係點?

子爵府

畀面勳章

會唔會係你小朋友平時係學校同其他小朋友相處出現左問題呀???

一個半個唔請唔出奇呀

但係話到個個生日會都冇份請去, 就一定有D原因既

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你個小朋友大膽嗎?

我仔都係5歲k2,之前佢開生日會,我地邀請左12個同學(多數係本身d家長都熟熟地,有幾個係阿仔指定一定要請既好朋友),之後阿仔話,阿xxx問點解唔請佢,佢都想同我仔做好朋友... ...,結果我地梗係請埋呢個同學啦。

所以,如果你個小朋友敢,都可以開聲問個同學仔架。
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

男爵府

好媽媽勳章

littlezoo 發表於 12-3-6 10:40
老師有冇講你仔仔平時同同學相處係點?
老師無打過俾我講過佢學校同其他小朋友相處有問題, 而其學生表格一欄同人分享都click常常做到.
我又唔想咁小野都打去煩老師問點解...只好上嚟請教.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

樓主何不唔係接放學時
問一問老師小朋友係學校時既情況
又同老師講吓呢個 case
睇吓有無咩地方係可以改善吓既!

男爵府

好媽媽勳章

eeb 發表於 12-3-6 10:44
你個小朋友大膽嗎?

我仔都係5歲k2,之前佢開生日會,我地邀請左12個同學(多數係本身d家長都熟熟地,有幾個 ...

我諗佢唔會囉, 佢...好無膽, 唔會咁主動問人, 不過佢又好8排, 成日撩人講野, 不過人地唔so佢姐, 又鐘意跟人口水尾講野囉, 我係奇點解全班都請, 係唔請佢一個only, 唔通佢真係咁差? 其實我都好唔開心, 唉..

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:點解唔請我? (怎樣回答小朋友?)

主動同老師傾下小朋友響校內表現會好d!

若要人不知 唔好咁低B !  : P

男爵府

好媽媽勳章

biancaho7 發表於 12-3-6 10:52
樓主何不唔係接放學時
問一問老師小朋友係學校時既情況
又同老師講吓呢個 case

其實個仔似我, 都無膽, 我同老師都係say hi & bye, 咁小事都問好似有d小題大造, 唔係咁好..

大宅

回覆 novel07 的帖子

you should speak to the teacher and understand more about his situation at school, otherwise you don't know how to help him.
God bless you!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

novel07 發表於 12-3-6 10:59
其實個仔似我, 都無膽, 我同老師都係say hi & bye, 咁小事都問好似有d小題大造, 唔係咁好.. ...
妳又唔係投訴
只不過妳唔知小朋友係學校有咩表現
有時家長係要同老師溝通先得架

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實問下老師都冇壞丫, 起碼了解下個仔係學校有乜搞作都好呀

男爵府

係呀!重點係只問下佢在校與同學相處成點,老師會樂意的。
另外,k2有時講話都唔全面,雖然你仔話請全班,但可能不是的。

大宅

畀面勳章

但係點解你sure全班都有請,only你小朋友唔請呀??
會唔會其實唔只你小朋友一個無請...咁啱同你傾開計果幾個請左,你就以為全班都有呀???不如問下la,估估下,自己又唔開心!!

同埋你唔想問老師,不如你問下你小朋友向學校平時同邊個玩?鐘意玩咩??等佢講多d你聽...跟住再逐步解釋比小朋友聽囉,呢個時候順便教佢下唔係人人去到邊都一定要受歡迎架,要教佢面對下,教佢同其他小朋友相處!!
因為我亞仔都係架,佢同同學相處無問題,反而係同老師,佢成日想出去幫手,表演,但係老師一定唔會搵佢,就算佢企正老師面前,老師都會禁低佢隻手唔比佢出去!!
我就會教佢,做好自己,你每一次都做好自己,唔好放棄,總一有次會成功!!咁亞仔而家都真係每次舉手都好積極架,雖然都係無佢份,但係佢最少都學識左一樣嘢!!!

唔知啱唔啱聽呀,不過,我覺得教小朋友積極d,好過大家一齊唔開心嘛!!!!

子爵府

回覆:點解唔請我? (怎樣回答小朋友?)

Actually i would call the bday boy's mother and say my son would like to celebrate his bday with him, and whether ur son can be invited. Since this kinda thg is not school related. Private matters shouldn't bother the teacher. But I would also tell the teacher abt the issue and ask her to keep an eye on ur son.

男爵府

好媽媽勳章

謝謝各位回覆, 我諗我會問下老師先, 不過一問老師都會知道係生日會事件, 請哂全班係其他家長講我知的, 我個小朋友放學見到個個都收咭, 連隔班都有d同學都有, 咁我又遲左小小接佢, 見到派個家長又走左, 平時傾開個d仲係到就問我喇....

男爵府

回覆:novel07 的帖子

有無可能係派漏繳請咭呢?我阿女生日時請了幾個隔離班的同學仔,但無回覆,之後學校開家長會,我都大擔問下D家長係唔係小朋友學嘢無時間到,才知道她們根本收不到邀請咭。
除了同老師了解下外,也可以直接問下該家長。

翡翠宮

回覆 回覆:novel07的帖子

如果我係你,我都作唔開心,一來好似比人孤立咁,二來又擔心自己小朋友社交係咪出現左問題,事關全班都請唯獨唔請自己,擺明有d野,如果我係你我會選擇一個比較傾得埋的家長,講出實況同你的感受同埋憂慮,睇下對方會唔會知道d野,有時未必關小朋友事,會唔會同你有關呢??亦會放學時問問老師小朋友的社交o唔ok,但我就唔建議你同老師講生日會的事,因為呢個係你地家長私底下的聯誼活動,不宜要老師牽涉其中,呢個亦超出老師的工作範圍,亦唔係老師的職責,無謂要老師難做~~~

首頁

尾頁

跳至