懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我第一胎無乜奶, 可能方法唔啱, 依家嚟緊第二胎仲心大心細, 唔知試唔試好

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:有無生第二胎嘅媽媽決定唔餵人奶呢?

我第二胎會餵呀,你如果係可以架話,盡量再試吓,真係唔得先餵奶粉。
大囡開頭埋唔到身餵,我用奶泵泵得幾多得幾多,泵咗大半年啦。後尾keep住日日飲魚湯,先至keep到奶量。加油呀媽咪。

複式洋房

When will you give birth? My second daughter was born on 8 march 2012 and now I m breast feeding. You should try although it is tiring and lots of thing to manage in the house as well as taking care of elder kid!!! Add oil!!!

別墅

一定要試下呀,雖然係辛苦啲
我上一胎有返工,餵左年半
今胎全職湊,都會繼續餵
但有啲擔心個大嘅太癡身,會好難專心餵

子爵府

BK Milk勳章

今胎我都會繼續試餵人奶,上胎吾識餵又吾夠奶放棄左,好遺憾!吸收左上次經驗,今胎都會繼續試

男爵府

緊係餵啦,超方便,出街吾洗帶奶樽奶粉熱水,輕鬆好多。
上一次我餵到一歲先停

大宅

有啊,我第二胎,一定不會喂人奶。生第一個時,係醫院用奶樽可以食到90ML了,但阿B一埋身喂,就開始識分了,死都晤肯食奶樽,一定要埋身喂先食,我放完產假返工,惡夢就開始了,阿B成日都晤肯飲奶,挨都要挨到我放工,先好似餓狼BB 咁博命咁食,見到好心疼,體重條線仲由中碼B跌出正常範圍,我覺得好嚴重,帶阿B去睇醫生,醫生話要戒要送阿B去醫院,餓他幾天幾夜,就得了,我晤捨得,我想像晤到阿B個幾日會喊成點,於是抱返屋企繼續喂。就這樣就挨到了食固體,都係晤食,體重條線係揾晤到了,我索性晤再磅重,人奶就一直喂到差不多2歲,直到有次我嚴重感冒,一定要食抗生素,食足7日,才的起心肝戒奶。現在我阿B就5歲了,但身高比同齡的小朋友矮,應該同佢BB時營養不良有關。我現在有第二個了,所以我汲取教訓,死都晤會再喂人奶了。

大宅

月餅勳章 陪月勳章

我第一胎餵o左十六個月, 依家有第二胎, first priority都係人奶啊~

大宅

月餅勳章 陪月勳章

我第一胎餵o左十六個月, 依家有第二胎, first priority都係人奶啊~

首頁

尾頁

跳至