在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

想借個位呻下, 冇了工人用兩個多月內, 但已經不停向身邊的朋友和家人呻左無數次呢段時間比左我無比的壓力

每朝晨早6am起身 (有時要5:50am), 整早餐, 叫醒小朋友起身, 整 lunch box 帶返學, 送完佢地出門口後, 才清理現場, 自己才開始梳洗, 換衫, 化妝 (大約8:20am) 出門口, 因放工唔準時, 一星期有3日肯定要出街食, 有時準時放工就要煮飯, 返到屋企又有一大堆既家務等住你做, 每晚都帶住疲憊的身軀上床訓教, 每日照鏡都見到自己個樣越來越殘!!!

但又唔想請番工人, 因為小朋友已經唔需要人特別照顧, 佢地可以自行返學放學, 唔想waste 無謂錢係工人到, 請鐘點又唔係一定好 (其實係老公唔想), 加埋條數都好貴, 貴過請工人, 又唔捨得洗呢d 錢!!! 但老公見到我呢排做到謝晒 (又成日聽我勁呻!!!), 佢都建議請番工人幫輕下, 但自己又覺得冇左工人感覺好d, 只不過係餐晚飯和家務搞唔掂!!! 而家唯有調節下自己心態, 試下令自己可以適應到!!! 加油呀...我自己!!!

**呻完**

象牙宮

现在生活工作都很忙碌,家务事就成了女人的烦心事。请外佣不划算找合适家助也难找,还是需要自己动手才满意家里的卫生情况。

自己工作了回来又不想太累不想做太多的太脏的家务,像浴缸,浴盆,碗筷盆,洗脸盆,煤气灶,等常常要清洗。最麻烦的事情就是这些地方都是具有很多的 污垢和赃物,很难清洗,清洗起来又累又难洗又浪费洗洁精。

幾時會發明 电动的清洁刷? 。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

無工人既日子雖然辛苦, 比d時間自己啦..其實鐘點不是日日黎,應該應付到的~

子爵府

唔緊要啦, 我都無請工人, 每日都同你一樣, 中午人地去食LUNCH我就去買餸, 放工雞咁腳返屋企等校車, 返到屋企馬上煮飯, 由收工開始一路企到食飯為止, 唔緊要啦, 雖然辛苦D, 無計啦...加油呀

伯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

我都係同你一樣, 只不過好你少少係我有個奶奶已經煮左飯比我個仔食, 我放工時接仔仔就OK , 返到屋企2個大人食咩都無所謂...星期六日先煮下飯....

至於清潔, 我都係叫個中點一個星期來2日, 幫下手, 乾淨講唔上, 但好過太污衊...到WEEKEND先至自已返手拾下咁羅...

有時唔可以太完美主意....要GIVE AND TAKE一下...如果唔係, 永遠都做唔完D家務同埋平衡唔到身心架...

大宅

畀面勳章

引用:想借個位呻下,+冇了工人用兩個多月內,+但已

原帖由 lanlanaRies 於 12-03-07 發表
想借個位呻下, 冇了工人用兩個多月內, 但已經不停向身邊的朋友和家人呻左無數次呢段時間比左我無比的壓力 : ...
太辛苦不如叫小朋友吃飯盒啦!鐘㸃的錢不要省,一星期一次都好過冇!
我都剛不用工人,大家加油呀!

Mommy's Ramble

Sharing useful learning resources for kids

大宅

請鐘點不錯,不需要日日來, 隔日來清潔都可以.
你這麼辛苦和疲累只會為小朋友及老公帶來負面的情緒,
長遠不是一好事.

大宅

引用:無工人既日子雖然辛苦,+比d時間自己啦..其

原帖由 shoppingbaby 於 12-03-07 發表
無工人既日子雖然辛苦, 比d時間自己啦..其實鐘點不是日日黎,應該應付到的~
我都係咁諗!

大宅

引用:唔緊要啦,+我都無請工人,+每日都同你一樣,+

原帖由 palapala 於 12-03-07 發表
唔緊要啦, 我都無請工人, 每日都同你一樣, 中午人地去食LUNCH我就去買餸, 放工雞咁腳返屋企等校車, 返到屋 ...
我都試過一日用 lunch time 去買餸,因為街市同公司距離太遠了,所以又懶得再去囉!

大宅

引用:請鐘點不錯,不需要日日來,+隔日來清潔都可

原帖由 Aotearoa 於 12-03-07 發表
請鐘點不錯,不需要日日來, 隔日來清潔都可以.
你這麼辛苦和疲累只會為小朋友及老公帶來負面的情緒,
長遠 ...
我明白呀!而家d皮氣真係差左好多,剛剛又為一些小事而鬧左d仔一餐,每次鬧完佢地都好後悔!你地講得啱,請鐘點既$真係唔慳得!

公爵府

回覆:純粹呻下..又要返工, 煮飯, 做家務, 身心疲累!!!

加油呀!我大肚果時炒左個工人,之後過左個半月近似你宜家既生活,大囝轉返全日,我一早起床準備晚餐同埋家務,放工煮飯洗碗洗衫,除左必要既家務,其他非必要例如清潔房間,大洗廁所廚房,我全部留返放假先做,辛苦,不過開心好多!祈望唔洗請工人既日子!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都覺得working mom真係大挑戰,我同老公講,你又有份工我又有份工,可唔可以balance少少? 而家照顧BB同家務我都做左85%,我唔奢望50/50,但係65/70%都好吖,唔係真係人都癲...

子爵府

係囉, 請鐘點1星期嚟2-3次, 每次几個鐘, 應該貴唔過請賓賓呀
又要返工又要做家務真係應付唔嚟, 你老公有冇幫下手?

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

子爵府

lanlanaRies 發表於 12-3-7 23:30
我都試過一日用 lunch time 去買餸,因為街市同公司距離太遠了,所以又懶得再去囉!

...

其實可以星期日買定D肉同菜, 咁咪唔駛日日去街市囉, 你公司叫近街市都好, 我只可以向超市買餸嫁咋, 而且你又可以隔2日出去食一次飯咪無咁辛苦囉. 不過我諗你都係請番工人或者鐘點好D喇, 依家先岩岩開始就已經係咁, 真係怕你捱唔住. 我就覺得雖然辛苦D, 但OK無問題喇. 請工人我始終都唔放心佢買同煮D餸囉. 家務就留番星期6叫C6做囉

大宅

333s 發表於 12-3-7 14:27
现在生活工作都很忙碌,家务事就成了女人的烦心事。请外佣不划算找合适家助也难找,还是需要自己动手才满意 ...
我想要個電動家務助理多d !!!

大宅

palapala 發表於 12-3-8 10:48
其實可以星期日買定D肉同菜, 咁咪唔駛日日去街市囉, 你公司叫近街市都好, 我只可以向超市買餸嫁咋, 而且你 ...

我有嘗試過你講個方法, 係星期六日買定送, 但因為試過遲左放工, 返到屋企已經成7點半, 煮得黎最快都要8:15左右先有得食, 食完已經9點, 搞到個人好急, 身心疲累, 不過我想睇多一陣, 調節下自己先, 再唔得才請番工人!!!

大宅

yikaho 發表於 12-3-8 10:39
係囉, 請鐘點1星期嚟2-3次, 每次几個鐘, 應該貴唔過請賓賓呀
又要返工又要做家務真係應付唔嚟, 你老公有冇 ...
同意呀! 如果我真係請鐘點, 都只會請一星期黎1次, 每次3個鐘左右...
老公同阿仔 "有時" 都會幫手洗碗, 但煲水, 燙/收/摺衫, 掃地抹地...就我自己做囉!!

大宅

rayrayus 發表於 12-3-8 02:57
我都覺得working mom真係大挑戰,我同老公講,你又有份工我又有份工,可唔可以balance少少? 而家照顧BB同家 ...
尋日都有同老公商量, 一定要大家分擔下d 工作, 而家d野好明顯側埋左一邊全部我做晒, 我都然躁底啦! 最新進展應該開頭請鐘點, 唔得的話就試下請番工人喎 !!!

男爵府

我都爭紮左好耐, 終於都要試下請鐘點. 一星期一次, 每個月要多成$880開支. 主要做清潔
我老公一D 家務都唔做, 連放D衫落洗衣機禁制都唔做, 更加唔會幫手做清潔. 依家屋企越來越污糟. toilet成個月無洗過, 地都兩個星期無拖.
每次我話我要做清潔, 要佢湊住個女一陣, 又冤口冤面.

artsmeetmusic  衰到爆!湊女都黑面!  發表於 12-5-13 17:46
chanpeimui  慘...  發表於 12-5-10 10:38

子爵府

lanlanaRies 發表於 12-3-8 14:25
我有嘗試過你講個方法, 係星期六日買定送, 但因為試過遲左放工, 返到屋企已經成7點半, 煮得黎最快都要8:15 ...

咁又真係晏咗D, 我最遲6點9就開始煮飯, 簡簡旦旦7點半就有得食, 你不如咁啦, 請個鐘點幫手煮埋飯, 一星期5日都係2千到 ($50/鐘 X 2小時/日), 又可以幫你打掃埋tim, 我見過有D鐘點幫你買埋餸嫁.

chanpeimui  而家好似加左價, $60/hr 啦  發表於 12-5-10 10:38

首頁

尾頁

跳至